Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει έκταση στη συζήτηση για την υπόθεση του επίμαχου καταλόγου της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ για υποτιθέμενους υποστηρικτές του Κινήματος Γκιουλέν στη Γερμανία.
Στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να απαντήσουν επί της ουσίας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν το θέμα της λίστας με 300 άτομα και 200 οργανώσεις στη Γερμανία που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι πρόσκεινται στο Κίνημα Γκιουλέν. Η λίστα περιλάμβανε μάλιστα τα ονόματα δύο γερμανών βουλευτών. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε στη δήλωση ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε την Τετάρτη τόσο την επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής όσο και την επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών.
Απαραίτητες οι τουρκικές πληροφορίες
Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις για την τουρκική λίστα ο γερμανός κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ
Ας σημειωθεί όμως ότι στην επιτροπή Δικαιοσύνης οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων είχαν απορρίψει αίτημα της αντιπολίτευσης να τεθεί το ζήτημα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη. Κατά τα φαινόμενα, οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές της επιτροπής ταυτίστηκαν με την κυβερνητική γραμμή. Προηγουμένως είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αποφάσισε να μη δοθεί έκταση στην όλη υπόθεση. Όπως πιθανολογείται, αιτία για αυτή τη στάση είναι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης ισλαμιστών. Από τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν για αυτούς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ωφελείται σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία. Το Βερολίνο δεν θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη συνεργασία.
Πάντως, στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι η Γενική Εισαγγελία εξετάζει σε σχέση με τη λίστα στο κατά πόσο ευσταθούν κατηγορίες για τουρκική κατασκοπεία σε γερμανικό έδαφος σε βάρος γερμανών πολιτικών. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, προς το παρόν πρόκειται για μια «διερευνητική διαδικασία» της εισαγγελίας.
Τη λίστα με τα ονόματα πιθανών συμπαθούντων του Γκιουλέν στη Γερμανία είχε παραδώσει πριν πέντε εβδομάδες ο αρχηγός της τουρκικής ΜΙΤ Χάκαν Φιντάν στον αρχηγό της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ. Μόλις αυτή την εβδομάδα ενημερώθηκε η γερμανική κυβέρνηση πως στη λίστα συμπεριλαμβάνεται το όνομα της βουλευτού του SPD Μισέλ Μύντεφερινγκ και της τουρκικής καταγωγής βουλευτού των Χριστιανοδημοκρατών στη βουλή του κρατιδίου του Βερολίνου Εμίνε Ντεμίρμπυκεν-Βέγκνερ
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο