allnews-epirus

Γερμανικό άσυλο σε τούρκους αξιωματικούς

Νέες τριβές μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση των γερμανικών αρχών να χορηγήσουν άσυλο σε πολλούς τούρκους στρατιωτικούς και μέλη των οικογενειών τους με διπλωματικά διαβατήρια.

Symbolbild Deutschland - Türkei (picture-alliance/dpa/C. Charisius)
Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR, πρόκειται ως επί το πλείστον για τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στο NATO και οι οποίοι πριν απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους στάθμευαν στη Γερμανία. Στην πλειονότητά τους έχουν διπλωματικά διαβατήρια.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε χθες πως στο μεταξύ έχει δοθεί θετική απάντηση στα αιτήματα αρκετών τούρκων υπηκόων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων BAMF, από το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 414 Τούρκοι με διπλωματικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια.
Τουρκική προειδοποίηση
Από τον Ιούλιο του 2016 έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 414 Τούρκοι με διπλωματικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια
Από τον Ιούλιο του 2016 έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 414 Τούρκοι με διπλωματικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια
Όπως σχολίασε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle o βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάγερ: «Είναι σωστό και συνεπές να χορηγείται στη Γερμανία αμέσως άσυλο σε εκείνους τους ανθρώπους (…) που πιθανότατα μόλις επιστρέψουν στην Τουρκία θα συλληφθούν ήδη στο αεροδρόμιο ή θα έχουν ακόμη χειρότερη τύχη».
Το ευαίσθητο αυτό πολιτικά ζήτημα ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Στα τέλη Ιανουαρίου ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ισίκ είχε καλέσει τη Γερμανία να απορρίψει όλα τα αιτήματα ασύλου τούρκων αξιωματικών καθότι κατηγορούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, για συμμετοχή σε οργάνωση που κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Και στο βάθος η θανατική ποινή
O βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάγερ
O βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάγερ
«Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει η τουρκική κυβέρνηση σε αυτές τις θετικές αποφάσεις», λέει ο Στέφαν Μάγερ. «Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση και ελπίζω ο πρόεδρος Ερντογάν να αντιδράσει με σύνεση και να αναγνωρίσει ότι η Γερμανία είναι ένα κράτος δικαίου όπου δεν αποφασίζει η κυβέρνηση σε ποιόν θα παραχωρήσει άσυλο και σε ποιόν όχι. Ελπίζω οι αποφάσεις αυτές να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων».
Το κλίμα έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και η ενδεχόμενη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι επ' αυτού δεν θα επιτραπεί να γίνει προεκλογικός αγώνας επί γερμανικού εδάφους. Την προηγούμενη εβδομάδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε τη διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος στη Γερμανία.
Βόλφγκανγκ Nτικ / Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη