Μετά την καταστροφή του πολέμου οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Απομακρύνουν τα ερείπια και ξαναστήνουν τα σπίτια τους. Ο πόλεμος εντούτοις δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς.
O πύραυλος έχει διαπεράσει την οροφή του τζαμιού καταστρέφοντας τμήματα του πίσω τοίχου. Τα ερείπια διαπερνά η μυρωδιά ψημένου κοτόπουλου και κρεμμυδιού. Στο μακρύ τραπέζι υπάρχουν γεύματα από ρύζι, κρέας και καρότα για 13.000 ανθρώπους διπλωμένα σε πακέτα. Αργότερα μέσα στην ημέρα, το φαγητό θα μοιραστεί και στα ανατολικά της πόλης που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τις μάχες. Ακόμη και εκεί έχουν βρει στέγη άνθρωποι μέσα στα ερείπια των τελευταίων χρόνων.
Ισοπέδωση από τον πόλεμο
Ισοπέδωση από τον πόλεμο
«Είναι λίγο σχιζοφρενικό» υποστηρίζει ο Γκετ, ένας από τους εθελοντές. «Όλα είναι κατεστραμμένα και παρόλα αυτά ξεπροβάλουν νέοι άνθρωποι, χαμογελούν και θέλουν απλά να βοηθήσουν». Εκτός από το τζαμί έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και σε άλλες περιοχές στο Χαλέπι. Οι άνθρωποι απομακρύνουν τα χαλάσματα, κλείνουν τις ατέλειωτες τρύπες στις προσόψεις, ανοίγουν πρόχειρα περίπτερα και στήνουν αυτοσχέδια συνεργεία σε κτήρια των οποίων η οροφή έχει μισοπέσει και οι τοίχοι ανατιναχτεί. Οι άνθρωποι στο Χαλέπι προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Αλλά τα ίχνη του πολύχρονου πολέμου έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στο πρόσωπο αυτής της οικονομικής μητρόπολης της Συρίας».
Στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου όπου οι αντάρτες άντεξαν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, περικυκλωμένοι μαζί με χιλιάδες αμάχους, τα σπίτια έχουν ισοπεδωθεί. Ακόμη και η πρώτη γραμμή του μετώπου προς τη δυτική πλευρά, όπου βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του προέδρου Ασάντ, τα ερείπια έχουν κάνει βουνό. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκδιώχθηκαν από την επαρχία του Χαλεπίου, αλλά με τον καιρό επιστρέφουν στην πόλη τους. Δίπλα στο κάστρο που δεσπόζει στην πόλη, ο Μπασίρ Μοχάμεντ αλ Καμί έχει ανοίξει ένα μικρό μαγαζί. Κάθεται σε ένα σκαμνί και φτιάχνει ναργιλέδες. «Όταν νικήθηκαν οι αντάρτες πριν από έξι μήνες, επέστρεψα»λέει και πλέκει το εγκώμιο του συριακού στρατού.
Να γίνει και πάλι η πόλη βιώσιμη
Ο 60χρονος βρίζει τους αντάρτες όπως οι περισσότεροι στο Χαλέπι. Ίσως συμβαίνει επειδή τους δημοσιογράφους στα ρεπορτάζ τους συνοδεύει πάντα εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή ίσως πάλι επειδή μετά το τέλος των μαχών πάνω από 36.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη προς την κατεύθυνση των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες. «Εάν το Χαλέπι δεν λειτουργήσει, δεν θα λειτουργήσει ολόκληρη η Συρία», υποστηρίζει ο Φαρές αλ Σεχάμπι, βουλευτής, πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητήριου της πόλης και θερμός οπαδός του Μπασάρ αλ Ασάντ. Το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο εκείνων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. «Μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι να κάνουμε την πόλη βιώσιμη». Κυρίως η υποδομή έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Η ηλεκτροδότηση είναι οριακή και σε πολλές περιοχές με γεννήτριες. Το βράδυ τα φανάρια μένουν σβησμένα.
Σε πολλές συνοικίες οι άνθρωποι μεταφέρουν νερό με μπιτόνια. Χιλιάδες εργοστάσια έχουν καταστραφεί, η κατάσταση είναι επισφαλής. Πολλοί εθνοφρουροί, έμπιστοι της κυβέρνησης απειλούν τους κατοίκους στα φυλάκια ελέγχου και σκοτώνουν ανθρώπους. «Αυτοί οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση» λέει ο αλ Σεχάμπι. «Δρουν όπως η μαφία». Η Δαμασκός έστειλε στο Χαλέπι μια από τις καλύτερες ομάδες συμβούλων σε θέματα ασφάλειας για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Παρά τις προσπάθειες επιστροφής στην καθημερινότητα και ανοικοδόμησης ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, τα μέτωπα έχουν μετατοπιστεί μόνο μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης προς την κατεύθυνση των προαστίων. Τη νύχτα οι αντάρτες συνεχίζουν να ρίχνουν όλμους και ο ήχος από το συριακό πυροβολικό αναμειγνύεται με τον καθημερινό ήχο της πόλης. Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Ο Γκετ, ο εθελοντής που μαγειρεύει για τους κατοίκους, δεν εγκαταλείπει. «Σίγουρα, είναι μια τραγωδία, υπάρχουν τόσοι νεκροί, τόση καταστροφή, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός».
Σίμον Κρέμερ, dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Tags
ΔΙΕΘΝΗ