Ξεχωριστές συνεδριάσεις των προεδρείων των δύο χριστιανικών κομμάτων σε Βερολίνο και Μόναχο για το προσφυγικό. Κρίνεται σήμερα το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού; Θολή η εικόνα για τη στάση των Χριστιανοκοινωνιστών.
Σε ξεχωριστές συνεδριάσεις τα κομματικά όργανα των δύο χριστιανικών κομμάτων θα συνέλθουν το απόγευμα για να συζητήσουν τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με το προσφυγικό και των προσπαθειών της καγκελαρίου Μέρκελ για λύσεις στο θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων, όσο και τις επόμενες κινήσεις. Στο Μόναχο θα συνεδριάσει στις 16.00 ω. Ε. το προεδρείο της βαυαρέζικης Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και στις 18.00 ω. Ε. στο Βερολίνο η στενή ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ενώ δύο ώρες αργότερα θα συνέλθει το προεδρείο του κόμματος. Μετά τη λήξη των συνεδριάσεων αναμένεται να γίνουν δηλώσεις των δύο κομμάτων στον τύπο.
Καμία ανακοίνωση δεν υπήρξε για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση της καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο των Χριστιανοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ που διήρκεσε δύο ώρες. Ακόμη και αν δεν έγινε γνωστό κατά πόσο επιτεύχθηκαν συμβιβαστικές λύσεις, το γεγονός ότι έστω και την ύστατη στιγμή συναντήθηκαν οι δύο πρωταγωνιστές της διένεξης, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο μια συνεργασία δεκαετιών των δύο αδελφών κομμάτων. Ενδεχομένως θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κατάσταση. Πάντως επιφανή στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών εξακολουθούν να εκφράζονται επιφυλακτικά. Ενώ αναγνωρίζουν ότι η καγκελάριος πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής περισσότερα απ' ότι ανέμεναν, εξακολουθούν να επιμένουν σε μονομερή μέτρα της Γερμανίας στο προσφυγικό. Αντιθέτως σύσσωμη η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στηρίζει τη θέση της καγκελαρίου για ευρωπαϊκές λύσεις.
Σχέδια SPD για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου
Εν τω μεταξύ οι Σοσιαλδημοκράτες που για μεγάλο διάστημα δεν συμμετείχαν στην αντιπαράθεση των κυβερνητικών τους εταίρων θα παρουσιάσουν αύριο επίσημα δικό τους σχέδιο για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Μεταξύ άλλων το SPD απορρίπτει όπως και η κ. Μέρκελ μονομερή μέτρα της Γερμανίας στην επανοπροώθηση προσφύγων, επιμένει στην αναγκαιότητα επιπλέον μέτρων για την ασφάλιση των συνόρων της ΕΕ, προτείνει τη δημιουργία και άλλων κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες στην ΕΕ και κρίνει αναγκαία περαιτέρω βοήθειας προς τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στο σχέδιο αναφέρονται ειδικά η Ελλάδα και η Ιταλία. Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει στήριξη στην καταγραφή των προσφύγων, στη στέγαση τους, στις διαδικασίες ασύλου όπως και στις επαναπροωθήσεις. Θα πρέπει όμως και η Γερμανία να δέχεται πρόσφυγες σε περίπτωση που σε ένα κράτος-μέλος δεχθεί «υπερβολικά» μεγάλο αριθμός αιτήσεων χορήγησης ασύλου.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνo