allnews-epirus

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ....



Έχουμε μια κακή συνήθεια σε τούτη την πόλη....Να γοητευόμαστε απο τα έργα βιτρίνας στην πόλη και να αγνοούμε τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης. Είναι το σύστημα Κίνας, που το εντόπισα και σε ένα ταξίδι σε αυτή ην χώρα. Εντυπωσιακά τα κρντρικα σημεία στο Πεκίνο, την Σαγκάη κ.λ.π. Πλατείες, πάρκα, μεγάλοι δρόμοι, ουρανοξύστες κ.λ.π. Πίσω απο το εντυπωσιακό κέντρο, αθλιότητα δρόμων, παράγκες, καμιά πλετεία, κανένας ανθόκηπος, ούτε ίχνος πράσινου, πλήρης εγκατάλειψη. Βέβαια τα Γιάννινα δεν μπορεί να συγκριθεί με την κινέζικη  αθλιότητα των εκτός κέντρου περιοχών, αλλά ο τοπικός Δήμος, πρέπει να βάζει παντού ην σφραγιδα του.

Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της "Καλλιθέας" ζητούν απο τον Δήμο την παρέμβασή του σε μια μικρή πλατεία στο τέρμα της Μ.Αλεξάνδρου κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.
Ο Πολιτιστικος Σύλλογος "Καλλιθέα", πριν απο μήνες ετοίμασε και μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα, και πλήρη πρόταση που έγινε  από το Μελος του  Δ.Σ  Ράπτη Χαρούλά  πολ.μηχανικό για διαμόρφωση αυτού του Δημοτικού Χώρου σε πάρκο αναψυχής.
Στην πρόταση προς το Δήμο επισημαίνονται τα εξής:

"Η προταση μας αφορα ένα δημοτικο χωρο που βρισκεται  σε ένα πολύ κομβικο σημειο της πολης,στο τέρμα της οδού  Μ.Αλεξάνδρου  στη δεξιά  πλευρά πηγαίνοντας για το ΓΕΝ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, στον κόμβο που είναι οι φωτεινοί σηματοδότες.
Η εικόνα του χώρου όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι απογοητευτικη. Χρησιμοποιείται από τους περιοίκους σαν χώρος εναπόθεσης απορριμάτων , ακομη  και οικοδ.υλικων μερικες φορες. 
 Έγιναν προσπάθειες από το Σύλλογο μας και με τη βοήθεια του Δημου να τον ομορφύνουμε  φυτευοντας  δεντρα και λουλουδια , αλλα επειδη δεν υπηρχαν οι απαραίτητες προυποθέσεις  και κυρίως η   παροχη νερου, οι προσπαθειες δεν απεδωσαν.
Επιλεξαμε αυτόν το χωρο που είναι σχετικα μικρος,περίπου 120τμ  λογω της ξεχωριστης του θεσης.
Απο το σημειο διερχονται και πολλα αυτοκινητα γιατι  είναι δευτερευουσα εισοδος της πολης και προσβασης στο ΓΕΝ.ΝΟΣ. αλλα και πεζοι και ειναι σημειο-βιτρινα .
Σαν κάτοικοι αυτής της περιοχής και λόγω της περίοπτης θέσης που κατεχει  μας ενδιαφέρει πολύ η αισθητική του, όσο για την περιοχή μας αλλά και για την εικόνα της  πόλη μας.
Ο χώρος είναι τριγωνικός με δυο έντονα οξείες γωνίες και δεν μας δίνει πολλές δυνατότητες στη διαμόρφωση του.

Προτείνουμε  στην  πίσω πλευρα  και στο πλατύτερο κομμάτι το οποίο φαίνεται από παντού  να κατασκευαστεί ένα γεωμετρικός καταρράκτης (προτιμωμενος από φυσικη πετρα ) ύψους 2,5   μέτρων,  του οποίου τα νερά θα καταλήγουν σε ένα κυκλικό σιντριβάνι με μικρό σχετικά βάθος και με μηχανισμό ανακύκλωσης.
 Γύρω από το συντριβάνι  να κατασκευαστεί ζαρντινιέρα οπου  θα φυτεύονται εποχιακά φυτά με τη φροντίδα του Συλλόγου μας, έτσι ώστε να μην μπορούν τα μικρά παιδιά να πλησιάζουν στο νερό!
Για να εξαλειψουμε τις δυο έντονα οξειες γωνιες και  να βγουνε εκτος του κυριου χωρου, τις αξιοποιούμε  δημιουργωντας  δυο  ανθοκηπους  προστατευοντας τους από την εξωτερικη πλευρα με χαμηλα ημικυκλικα κιγλιδωματα και από την εσωτερικη με χαμηλά πετρινα πεζουλια.
 Περιμετρικα στο χωρο προτεινουμε επισης να  κατασκευαστουν πετρινα χαμηλα πεζούλια ύψους και πάχους 50-60 εκατοστων  στα οποια σε ορισμένα σημεία θα ενσωματωθουν ξυλινα παγκακια για τους επισκέπτες.
Οι ψηλοί τοίχοι  αριστερά από τον καταρράκτη είναι  για να εμποδιζεται  η προσβασιμότητα αλλων περαν  των ειδικων και να παρεχεται η ασφαλεια  στα PILAR της ΔΕΗ  που υπαρχουν εκει καθως και στον ηλεκρ/μηχαν/γικο εξοπλισμο της ανακύκλωσης του καταρράκτη .
Απεναντι από τον καταραρρακτη και προς τα δεξια προτεινουμε την κατασκευη μιας πετρινης βρυσης για να ξεδιψουν τοσο  οι περαστικοι καθως και τα αδέσποτα  ζωα της περιοχής που είναι αρκετά  και τη  φυτευση ενός πλατανου που να παρεχει τη σκια του.
Στη αριστερη πλευρα του χωρου προτεινουμε να κατασκευαστει πέργολα  με κατακορυφα στοιχεια από μπετόν και οριζοντια από ξυλο καθώς και ξύλινα  παγκάκια . Θα φυτευτουν στον ανθοκηπο φυτα που θα αναρριχηθούν στην πέργολα.
Aπο την πλευρα της Μ.Αλεξανδρου, που  θα είναι η κύρια πρόσβαση, να κατασκευαστουν χαμηλες ζαρντινιερες με  φυτα για να οριοθετούν το χωρο.
Ο χωρος προτεινουμε να πακοστρωθει με υλικο ομοιομορφο, όπως πλακες πεζοδρομιου με στοιχειο το ψιλο βοτσαλο ετσι ώστε να φαινεται ενιαιος ο χωρος και να μην δρα αφαιρετικα ως προς το κυριο θεμα μας που είναι ο καταρρακτης.
Τον φωτισμό του πάρκου τον θεωρούμε απαραίτητο καθως και το συστημα του αυτοματου ποτίσματος των φυτων.
Ο προυπολογισμός του έργου εκτιμήθηκε στα 25000 ευρω και δεν θεωρούμε  τοσο υψηλο το κόστος του σε σχεση με αυτο που θα προσφέρει στους κατοικους της περιοχής  μας.
Η προσβαση  για τα Ατομα με ειδικες αναγκες θα είναι ελευθερη και από ολες τις πλευρες χωρις δυσκολια με την προυποθεση να διαμορφωθουν οι απαραίτητες ραμπες  στα φανάρια του κόμβου.
Σαν Σύλλογος πιστεύουμε ότι η κατασκευή  αυτου το εργου  θα είναι μια μικρή όαση για την μεγάλη αυτή περιοχή και θα είναι στολίδι όχι μονο για μας αλλα και για ολοκληρη την πολη μας!".

Η πρόταση σαφέστατη η μελέτη έτοιμη, το ποσό που απαιτείται μικρό, δεν απομένει λοιπόν παρά να ενδιαφερθούν στο Δήμο, για να αλλάξει όψη αυτό το κομβικό σημείο της Μ. Αλεξάνδρου...Απομένει λοιπόν στον Δήμο, να αποδείξει οτι ενδιαφέρεται και για την εκτός κέντρου πόλη....








Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη