allnews-epirus

Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στο έλλειμμα του 2,4% του ΑΕΠ

Στην αντεπίθεση περνάει η ιταλική κυβέρνηση επιμένοντας στο έλλειμμα του 2,4% και κατηγορώντας Γερμανία και Γαλλία ότι επιδιώκουν την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού.
    
Italien Rom Regierung feiert Haushaltsentwurf vor Palazzo Chigi (picture-alliance/ANSA/A. Di Meo)
Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την χώρα αλλά αποφάσισε να επιστρέψει μια μέρα νωρίτερα από το Λουξεμβούργο και να μην πάρει μέρος σήμερα στις εργασίες του Εcofin. Η κυβέρνηση της Ρώμης καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τον εντοπισμό των περιττών δαπανών του δημοσίου για να βρεθούν όσο γίνεται περισσότεροι πόροι. 
Παρά τις κριτικές πάντως επιβεβαιώνεται ότι το έλλειμμα θα αγγίξει το 2,4% του Ακαθόριστου Εγχώριου Προϊόντος  για τα επόμενα  τρία χρόνια.
«Δεν ανησυχώ για τα τις αγορές. Την μία μέρα είναι θετικές,  και  την επόμενη στέλνουν αρνητικά μηνύματα, με άνοδο του σπρεντ», δηλώνει ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι.
Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει: «κάποιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να ασκήσουν ψυχολογική τρομοκρατία αλλά η Ιταλία δεν θα κάνει πίσω. Δεν θα εγκαταλείψουμε τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις».
Τα βέλη προς την Κομισιόν
O υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία
O υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία
Η αναφορά του έχει αποδέκτες μέλη της Κομισιόν από το Λουξεμβούργο αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Καταδεικνύει την απόσταση που χωρίζει τις Βρυξέλλες από την νέα ιταλική κυβερνητική συμμαχία και την οικονομική πολιτική της. 
Από την μία, η  κυβέρνηση Κόντε θεωρεί ότι αυξάνοντας το έλλειμμα θα μπορέσουν να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, με  ανοδική πορεία  της οικονομίας, πέρα από την «αναιμική» πρόβλεψη ανάπτυξης του 1,1% για το 2019. 
Από την άλλη όμως πολλοί παρατηρητές σημειώνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, δεδομένης και της λήξης της θητείας της Κομισιόν. Το κύριο θέμα είναι η αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται χρήματα  η Ιταλία.
«Θα δείτε ότι χάρη στην ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται», επιμένει ο ιταλός  υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται οπωσδήποτε για ένα στοίχημα δύσκολο και τολμηρό.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη