Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνουν πλέον τα κρούσματα αντισημιτισμού στη Γαλλία. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα επεισόδια εναντίον Εβραίων στη χώρα. Σκληρή απάντηση υπόσχεται ο Μακρόν.
Στα πιο πρόσφατα κρούσματα αντισημιτισμού συγκαταλέγεται η βεβήλωση 96 τάφων σε κοιμητήριο στο Στρασβούργο. Και την ώρα που χιλιάδες Γάλλοι κατεβαίνουν τις τελευταίες μέρες στους δρόμους του Παρισιού αλλά και άλλων πόλεων για να διαδηλώσουν κατά του νέου κύματος αντισημιτισμού στη χώρα τους, ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος υπόσχεται να δώσει μια σκληρή απάντηση. Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να εφαρμόσει μια πιο σκληρή πολιτική για την καταπολέμηση του φαινομένου, προαναγγέλλοντας ότι στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα στη διάλυση συγκεκριμένων ακροδεξιών οργανώσεων.
Τις εξελίξεις σχολίασε ο καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γύργκεν Ρίτε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Κατά διαστήματα ο αντισημιτισμός αναβιώνει στη Γαλλία και τρέφεται από διαφορετικές πηγές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμπλευση των διαφορετικών αυτών πηγών. Αυτή είναι η νέα και άκρως ανησυχητική 'ποιότητα' του φαινομένου. Πρόκειται για τον ισλαμιστικό αντισημιτισμό που ευθύνεται για δέκα θανάτους από το 2011 και για τον ακροδεξιό αντισημιτισμό, ο οποίος δεν περιορίζεται πλέον μόνον σε φραστικές επιθέσεις, αλλά έχει περάσει και σε πράξεις βίας. […] Πρόκειται για έναν αντισημιτισμό που βρήκε πλέον την καρδιά του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».
Σε έξαρση οι θεωρίες συνομωσίας
Ο καθηγητής κάνει συνειδητά λόγο για νέα ποιότητα του φαινομένου καθότι, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στη Γαλλία, ο αντισημιτισμός δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά αντιθέτως είναι βαθιά ριζωμένος. «Πριν από χρόνια τον πυροδότησε ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της νυν επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού όπως ονομάζεται σήμερα το κόμμα. Προϋπήρχε όμως ένα αντισημιτικό υπόβαθρο από τον 19ο αιώνα το οποίο εξακολουθεί να συντηρείται […]. Ο ισλαμιστικός αντισημιτισμός τού προσέδωσε νέα δυναμική. Πρέπει να το δει κανείς και αυτό. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό των Γάλλων πιστεύουν στην παγκόσμια εβραϊκή συνομωσία. Το 22% -σχεδόν ένας στους πέντε Γάλλους- πιστεύει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για θεωρίες συνομωσίας που αναβιώνουν σήμερα και οι οποίες, εκτιμώ, είναι ενδεικτικές του ότι κάτι δεν πάει πλέον καλά στη γαλλική κοινωνία. Δεν υπάρχει συνοχή, δεν υπάρχει συναίνεση γι΄ αυτό που είναι η Γαλλία και η γαλλική ταυτότητα. Ο αντισημιτισμός είναι το σύμπτωμα από κάτι που δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτε, ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι αυτές οι αντιλήψεις στις τάξεις των Κίτρινων Γιλέκων: «Εξαρχής υπήρχε αντισημιτισμός στα Κίτρινα Γιλέκα. Πυροδοτήθηκε συνειδητά από τη Μαρίν Λεπέν στον προεκλογικό αγώνα κατά του Εμμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο έλεγε ότι είναι ο τραπεζίτης που δούλευε για τον Ρότσιλντ. Μακρόν, το παιδί των Εβραίων […], όλα αυτά υιοθετήθηκαν από τα Κίτρινα Γιλέκα. Πολλά μέλη του κινήματος δεν τήρησαν τις αποστάσεις απ΄ όλα αυτά. Στις δε διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού είδε κανείς ελάχιστα Κίτρινα Γιλέκα. Έπρεπε να είναι περισσότεροι, για να στείλουν και ένα μήνυμα. Πλέον υπάρχει μια ριζοσπαστικοποίηση στα Κίτρινα Γιλέκα, τουλάχιστον σε όσα απέμειναν. Διότι κάθε Σάββατο γίνονται όλο και λιγότεροι. Ο αντισημιτισμός, πιστεύω, είναι άκρως διαδεδομένος στο κίνημα. Στις τάξεις του υπάρχει η φημολογία ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο τον περασμένο Δεκέμβρη ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση. Όλα εκείνα τα κακώς κείμενα που δυστυχώς υπάρχουν στη γαλλική κοινωνία, τα συναντά κανείς εις διπλούν στο κίνημα αυτό».
Γιεργκ Μύνχενμπεργκ (DLF)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης