allnews-epirus

Με πλέξιγκλας και τούνελ στις παραλίες φέτος οι Ιταλοί;

Πώς μπορεί να σώσει κανείς την τουριστική σεζόν διασφαλίζοντας όμως την ίδια ώρα την προστασία των λουομένων στις παραλίες την εποχή του κορωνοϊού; Στη βαριά πληττόμενη από τον κορωνοϊό Ιταλία οι ιδέες περισσεύουν.

Το Πάσχα είναι η περίοδος που πολλοί Ευρωπαίοι «κλείνουν» τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τουλάχιστον αυτοί που δεν το έχουν κάνει ήδη. Φέτος βέβαια και στον αστερισμό του κορωνοϊού τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το μεγάλο ερώτημα ήταν και παραμένει εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσουμε να κάνουμε φέτος διακοπές.
Στην βαριά πληττόμενη από την πανδημία Ιταλία όπου ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε εξέλιξη ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος. Στο επίκεντρο το ερώτημα πώς μπορεί να σωθεί η φετινή τουριστική σεζόν διασφαλίζοντας όμως παράλληλα την προστασία των λουομένων στις παραλίες την εποχή του κορωνοϊού; Οι ιδέες δίνουν και παίρνουν. «Δεχόμαστε τις πιο τρελές προτάσεις για το πώς μπορούμε να σώσουμε τη σεζόν», λέει ο Μάουρο Βάνι από τον σύνδεσμο των οργανωμένων πλαζ στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του Ρίμινι. «Ορισμένες εταιρίες προτείνουν να τοποθετηθούν καμπίνες από πλέξιγκλας γύρω από τις ξαπλώστρες ενώ άλλες θέλουν να σκάψουν τούνελ προς τις παραλίες τα οποία θα ψεκάζουν με αντισηπτικά»
Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για παράλογες και μη ρεαλιστικές προτάσεις καθότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο το εξής: όσο πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας των ανθρώπων, θα είναι αδύνατο να πηγαίνουμε στις παραλίες. «Η σινιόρα από τη Γερμανία, με το λαδάκι της, δεν θα θέλει να κάθεται με μάσκα και γάντια στην παραλία. Και στα παιδιά δεν μπορείς να μάθεις ότι στην αμμουδιά πρέπει να κρατάνε αποστάσεις. Οι παραλίες είναι εξ ορισμού ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά για να φάνε, να γελάσουν και να περάσουν χρόνο μαζί», λέει χαρακτηριστικά ο Μάουρο Βάνι.
«Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κάθε πέντε λεπτά»
Άδεια παραλία στη Σικελία
Άδεια παραλία στη Σικελία
Την πατρότητα της ιδέας για καμπίνες από πλέξιγκλας έχει η εταιρία Nuova Neon Group 2 με έδρα τη Μόντενα. Οι προτεινόμενες τετράγωνες καμπίνες έχουν 4,5 μ. πλάτος και 2 μέτρα ύψος, διαθέτουν πόρτα εισόδου και έχουν επαρκή χώρο για δυο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα. «Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κάθε πέντε λεπτά. Όλοι ανυπομονούν να ανοίξουν και σκέφτονται πώς θα ήταν πιο ασφαλές», υποστηρίζει ο ιδρυτής της εταιρίας Κλάουντιο Φεράρι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Για διαφημιστικό τρικ κάνει λόγο ο ναυαγοσώστης Βάνι από το Ρίμινι. «Είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν πρόκειται να πάει παραλία εάν δεν υπάρχει ασφάλεια». Και αυτό θα γίνει πιθανότατα μόνο, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν θα έχει βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο κατά του Covid-19.
«Όλοι θέλουμε να μπορούμε να πάμε στις παραλίες το καλοκαίρι. Αλλά προέχει η δημόσια υγεία», επισημαίνει από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Λορέντσα Μπονακόρσι. «Αφενός ο τουρισμός έχει πατώσει. Αφετέρου όμως δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθη».
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει προσεχώς και εντός Απριλίου δέσμη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού. Μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να διατεθεί τουριστικό voucher 400 ευρώ σε όλους τους Ιταλούς προκειμένου να περάσουν τις φετινές τους διακοπές μετά το τέλος του lockdown στην πατρίδα τους.
Ανησυχία και στη Γερμανία
Εσωτερικός τουρισμός στη λίμνη Βάνζεε
Εσωτερικός τουρισμός στη λίμνη Βάνζεε
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στο μεταξύ και ο Γερμανικός Τουριστικός Σύνδεσμος (DTV). «Θα πρέπει να αναμένουμε τώρα ένα νέο κύμα ακυρώσεων το οποίο θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ρευστότητα πολλών επιχειρήσεων. Για τις περισσότερες οι απώλειες του Πάσχα δεν μπορούν να αναπληρωθούν», εκτίμησε ο διευθυντής του DTV Νόρμπερτ Κουντς.
Βάσει των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την καγκελάριο Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα ιδιωτικά τουριστικά ταξίδια. Την ίδια ώρα εξακολουθεί να ισχύει η παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση. Οι διανυκτερεύσεις στο εσωτερικό συνεχίζουν να επιτρέπονται μόνον σε αναγκαίες περιπτώσεις και επ’ ουδενί για τουριστικό σκοπό.
Την κατανόησή του για τα μέτρα εξέφρασε πάντως ο γερμανικός ταξιδιωτικός σύνδεσμος DRV ο οποίος εκπροσωπεί κυρίως τουριστικά γραφεία και τουρ οπερέιτορ. «Τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν μπορούν φυσικά να είναι το πρώτο βήμα άρσης των μέτρων», σημειώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Νόρμπερτ Φίμπιγκ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμη πότε θα μπορεί να ταξιδεύει κανείς και πάλι ελεύθερα σε εσωτερικό και εξωτερικό. «Αυτό θα διαφέρει από προορισμό σε προορισμό και θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των υγειονομικών και άλλων αρχών».
Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη