Προς το παρόν κρίνεται απαραίτητη κυρίως για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, πολλές χώρες σχεδιάζουν μία τρίτη, αναμνηστική δόση για όλους.
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία έχει ξεκινήσει. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) δεν είναι ο μόνος που κάνει λόγο δημόσια για μία επαναλληπτική, τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μία τέτοια αναμνηστική δόση θα πρέπει πρώτα να είναι εφικτή για όλους τους ηλικιωμένους και άλλες ομάδες κινδύνου. Επιπλέον, για την εξάπλωση του ιού και τη μολυσματικότητά του είναι επίσης σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους νέους και υγιείς ανθρώπους, που δεν έχουν λάβει ακόμη καμία δόση του εμβολίου.
Τρίτη δόση εν μέσω τέταρτου κύματος
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε μία «ενισχυτική δόση» για όλους τους πολίτες. Πόσο χρήσιμος όμως θα ήταν ένας τρίτος εμβολιασμός για όλους ενόψει της απειλής λοιμώξεων στη χώρα το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Σύμφωνα με τον Κάρστεν Βάντζλ, ανοσολόγο στο Ινστιτούτο Λάιμπνιτς, στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, είναι μία πολύ καλή κίνηση, καθώς, όπως αναφέρει, «το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνει σημαντικά με τον τρόπο αυτό την αντίδρασή του σε κάθε επαφή με έναν παθογόνο οργανισμό».
Αφενός λοιπόν μία επαναληπτική δόση του εμβολίου θα σήμαινε μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία στον ιό, ενώ από την άλλη και η προστασία των εμβολιασμένων είναι μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν περισσότερα αντισώματα. Σύμφωνα με τον Βάντζλ, ο οποίος έχει επίσης καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στην Γερμανική Εταιρεία Ανοσολογίας, οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί δημιουργούν προβλήματα τόσο ηθικά, όσο και ιολογικά: «Υπάρχει ακόμη έλλειψη εμβολίων σε όλον τον κόσμο. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του ιού από όσους ενδεχομένως να σωθούν σε αυτή τη χώρα με έναν τρίτο εμβολιασμό». Επιπλέον, ο ιός μεταλλάσσεται κυρίως εκεί που μπορεί να εξαπλωθεί ανεμπόδιστα: «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των μεταλλαγμένων ιών και τον αριθμό των εμβολιασμών μιας χώρας: Ειδικά σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλό, παρατηρούμε πολύ υψηλότερο ποσοστό μεταλλάξεων».
Μεγάλη σημασία η προτεραιότητα στους εμβολιασμούς
Με σκοπό τη συζήτηση σχετικά με τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε έκκληση πρόσφατα να διανείμει τα υπάρχοντα εμβόλια σε ομάδες υψηλού κινδύνου παγκοσμίως. «Εάν αρχίσουν να προσφέρονται αναμνηστικές δόσεις σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παρόλο που πολλοί δεν έχουν λάβει καν την πρώτη δόση, οι αρχές της εθνικής και παγκόσμιας Δικαιοσύνης υπονομεύονται», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΟΥ. Η προτεραιότητα όμως στις ενισχυτικές δόσεις έναντι μιας ταχείας και ολοκληρωμένης παροχής της πρώτης δόσης θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις προοπτικές για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα έγινε λόγος για το ενδεχόμενο εμβολιασμών όλων των πολιτών με μία επιπλέον δόση. Τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς με επαναληπτικές δόσεις σε εγκαταστάσεις φροντίδας με προτεραιότητα στα άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, δήλωσε ο Γενς Σπαν σε συνέντευξή του.
Ο λοιμοξιολόγος Λέιφ Έρικ Ζάντερ τονίζει ότι πρόκειται για μία λογική απόφαση, ιδίως όσον αφορά ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, αναφερόμενος στα αποτελέσματα μελέτης του Charité στο Βερολίνο. Αυτή επιβεβαιώνει ότι η ανοσολογική απάντηση των ηλικιωμένων στον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά και περισσότερο σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες: Τέσσερα στα δέκα άτομα από μία ομάδα με μέση ηλικία τα 82 έτη μετά από έξι μήνες δεν διέθεταν κανένα αντίσωμα κατά της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκριτικά, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε και τα αντισώματα των υπαλλήλων του Charité, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 35 ετών: Αυτοί είχαν ακόμη περισσότερο από 97% αντισώματα κατά της Δέλτα – παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες είχαν εμβολιαστεί με το ίδιο εμβόλιο (Biontech) ταυτόχρονα. Σύμφωνα όμως με τον Ζάντερ, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες και πιθανώς το οικείο περιβάλλον τους, κανείς από εκείνους που εμβολιάστηκαν πρόσφατα δεν χρειάζεται προς το παρόν να κάνει την αναμνηστική δόση.
Άλις Λάντσκε (dpa)
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου