allnews-epirus

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΚΗ, ΑΘΑΝΑΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕ ΕΛΛΗΝΑ...



ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΚΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΕ ΕΛΛΗΝΑ... Στην γενέτειρά του, τον Γαλατά Χανίων αναπαύεται πλέον ο Παγκόσμιος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης, γνωστός σε όλη την Υφήλιο με την γεμάτη Ελλάδα μουσική του, αλλά και για τους αγώνες του για την Δημοκρατία. Η Κρήτη με λαοθάλασσα, τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα, ριζίτικα τραγούδια αλλά και με τα δικά του αξέχαστα τραγούδια που όλοι τραγουδούσαν με συγκίνηση.   Από σήμερα στην αιωνιότητα, ο Μίκης και πάντα αξέχαστος, γιατί μπορεί ο ίδιος να βρίσκεται πλέον στην γειτονιά των αγγέλων, αλλά τα ταγούδια του θα είναι στα χείλη των επόμενων γενεών για πάντα. 

Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

 

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο. 

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

------------------------------

Με πομπή αυτοκινήτων και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα αναχώρησε στις 12.15 μ.μ. από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού Χανίων-Κισσάμου έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων. 

Η πομπή έφτασε στον Γαλατά Χανίων για την εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησε  ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μελών της οικογενείας του.

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη θα μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο του χωριού, και τάφηκε δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν «τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του στον Γαλατά.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης όπως αυτός είχε επιλέξει σε λίγη ώρα θα «αναπαυθεί» αιώνια στο κοιμητήριο του χωριού του για να αγναντεύει για πάντα τα υπερήφανα Λευκά Όρη και τον απέραντο κάμπο των Χανίων.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη