allnews-epirus

ΝΟΣ/ΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ & ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ...


Εγκατάλειψη και συνεχής υποβάθμιση για το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων?...Ισχύει πλέον, όλοι το έχουν αντιληφθεί, αλλά οι κινήσεις για αλλαγή της τακτικής αυτής, είναι ανύπαρκτη, κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και είναι να απορεί κανείς, γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις απο τις τοπικές Αρχές, τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, τους επιστημονικούς φορείς κ.λ.π.  κ.λ.π. 
Δεν ζητούμε να κινητοποιηθεί το Δ.Σ του νοσοκομείου, που διορίζεται απο την εκάστοτε κυβέρνηση με κύριο ρόλο να διαχειρίζεται την κρατική χρηματοδότηση, αν και συνεχώς μειούμενη, χωρίς καμιά αντίδραση απο την πλευρά του. 

Γιατί αδιαφορεί το αρμόδιο υπουργείο? Πιθανότατα γιατί η υποβάθμιση εστιάζεται στην υποχρηματοδότηση που εφαρμόζεται, με βασικό στόχο τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων να γίνουν ένα. Μόνο το Πανεπιστημιακό... Δεν θα εκπλαγούμε αν πολύ σύντομα, με το πρόσχημα του κορονοιού δούμε και κατάργηση σημαντικών κλινικών στο Χατζηκώστα. 

Τι είναι αυτό που μπλοκάρει τα σχέδια όλων αυτών, εδώ και στην Αθήνα? Οι υψηλοί αριθμοί των πολιτών που εμπιστεύονται το Χατζηκώστα, η υψηλή επιστημονική στάθμη των γιατρών και νοσηλευτών που επιπλέον κάνουν με ευσυνειδησία, ευγένεια κι ανθρωπιά το καθήκον τους, χωρίς καμιά υπεροψία...Καθημερινά ποικιλία παραδειγμάτων για τα προηγούμενα, όχι μόνο απο την Ήπειρο, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας...

Αυτό λοιπόν το νοσοκομείο, που επιπλέον έχει γράψει την δική του ιστορία προσφοράς εδώ και δεκαετίες, προσπαθεί να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει..

ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ...

Πριν χρόνια στο κτίριο που παλιά στεγάζονταν το Σανατόριο και στη συνέχεια εκεί μεταφέρθηκε το Χατζηκώστα, έγινε μια εκτεταμένη ανακαίνιση - συντήρηση, με θετικά αποτελέσματα.

Το κτίριο όμως που κατασκευάστηκε πριν 40 περίπου χρόνια, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Τα χρόνια που πέρασαν, χωρίς συντήρηση, με ανυπαρξία βασικής φροντίδας, η εγκατάλειψη είναι εμφανέστατη και είναι απορίας άξιο, πως τα ανέχονται όσοι περνούν απο τις διοικήσεις του νοσοκομείου, γιατί οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί που το επισκέπτονται, οδηγούνται για επισκέψεις σε συγκεκριμένες κλινικές που έχουν ανακαινιστεί στο παλιό κτίριο, ή στα γραφεία της διοίκησης, που φροντίζουν να είναι κάπως ευπαρουσίαστα...

Τι βλέπουν λοιπόν οι ασθενείς ή επισκέπτες στο κτίριο που έχει να συντηρηθεί απο την ημέρα των εγκαινίων του προ 40ετίας?

Πεσμένοι σοφάδες, τοίχοι ...ξεφλουδισμένοι χωρίς χρώμα, ψευδοροφές με ζημιές, σπασμένα τζάμια, σπασμένες πόρτες, άχρηστες κατεστραμμένες καρέκλες, τουαλέτες που δεν λειτουργούν λόγω προβλημάτων, μπάνια με πεσμένα πλακίδια σε κλινικές, προβλήματα στα υδραυλικά και ηλεκτρικά δίκτυα, στο δίκτυο παροχής οξυγόνου, σε πορτοπαράθυρα, δάπεδα με ζημιές κ.λ.π. κ.λ.π. Μια πλήρης καταγραφή των προβλημάτων για παρεμβάσεις, θα απαιτήσει αρκετές σελίδες, κυρίως στους διαδρόμους του κτιρίου στους ισόγειους και υπόγειους χώρους.

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ...

Εδώ να επισημάνουμε τα εξής: Για ένα μεγάλο νοσοκομείο σαν το Χατζηκώστα, οι κρατικές ετήσιες χρηματοδοτήσεις, θα έπρεπε νε είναι συνεχώς αυξανόμενες, ώστε να προβλέπονται και κονδύλια για την συντήρηση του κτιρίου. Φυσικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, φθάνει να επισημάνουμε οτι ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού, κατευθύνεται σε εταιρείες για πανάκριβες επιδιορθώσεις μηχανημάτων, ανταλλακτικά και αναγκαίες συντηρήσεις. Μόνιμο τεχνικό προσωπικό για τα μηχανήματα αυτά δεν υπάρχει...

Ελάχιστα ποσά που μπορούν να δοθούν για μικροσυντηρήσεις, απορροφώνται απο ιδιωτικά συνεργεία υδραυλικών και ηλεκτρολόγων, οι οποίοι όμως ασχολούνται με έκτακτα προβλήματα και όχι με ολοκληρωμένες συντηρήσεις ή αντικαταστάσεις προβληματικών δικτύων. Φυσικά για νέους ελαιοχρωματισμούς, απαιτούνται δημοπρασίες και λοιπές διαδικασίες, για τις οποίες όμως...δεν περισσεύουν χρήματα του προϋπολογισμού. 

ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ...ΧΟΡΗΓΟΥΣ!!!

Για να διατηρήσουν κάπως ευπρεπείς τις κλινικές, διευθυντές τους και γιατροί, προσπαθούν να βρούν λύσεις. Αναζητούν λοιπόν ...χορηγούς, τόσο μεταξύ εύπορων ασθενών, που θέλουν να προσφέρουν κάτι στην κλινική ικανοποιημένοι μετά την θεραπεία τους, είτε σε εταιρείες. Αλλοι πρόσφεραν ελαιοχρωματισμό κάποιων θαλάμων, άλλοι αντικατέστησαν βρύσες σε μπάνια, άλλοι τηλεοράσεις σε θαλάμους, κάποιοι κλιματιστικά και...πάει λέγοντας. Φυσικά αυτές οι δωρεές, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κλινικών, αλλά είναι προσωρινές λύσεις που λογικά, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.


Εκείνο που προέχει και επείγει, είναι να βρεθούν οι πόροι να γίνει εκτεταμένη ανακαίνιση και συντήρηση σε ολόκληρο το κτίριο, ώστε να ξανάβρει την παλιά του αίγλη και να δίνει στον ασθενή την εικόνα ενός σύγχρονου νοσοκομείου, κι όχι ενός τριτοκοσμικού και μάλιστα σε εγκατάλειψη. 

Και με δεδομένο οτι, στο υπουργείο Υγείας ελάχιστα θα συγκινηθούν για το θέμα αυτό, καλό θα είναι η λύση να αναζητηθεί απο την Περιφέρεια, μέσα απο πλήθος προγραμμάτων που διαχειρίζεται και σίγουρα κάποιο θα ταιριάζει για την περίπτωση ενός νοσοκομείου σαν το Χατζηκώστα. Ταυτόχρονα προς την ίδια κατεύθυνση να δραστηριοποιηθεί και η Διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων σε αυτό, όσο φυσικά και όλες οι Αρχές του τόπου, πέραν της Περιφέρειας.

Βέβαια , ευκαιρίας δοθείσης, το Χατζηκώστα δεν το ταλαιπωρούν μόνο αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα απο έλλειψη προσωπικού όλων των κατηγοριών, λάθη της Διοίκησης στο θέμα των προαγωγών για καλύψη κενών θέσεων μετά απο αποχωρήσεις διευθυντών ή προϊσταμένων, θέματα με συμβασιούχους πολλών κατηγοριών, με έλλειψη τεχνικού προσωπικού κ.λ.π. Ήλθε λοιπόν ο καιρός, να στραφεί έντονο το ενδιαφέρον όλων προς το Χατζηκώστα, για να λυθούν τα προβλήματα που το ταλανίζουν και να βρεί πάλι τους ρυθμούς που το ανέδειξαν σαν ένα απο τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που κινδυνεύει να απωλέσει και όχι με ευθύνη όλων όσων υπηρετούν σε αυτό. Θα επανέλθουμε αν χρειαστεί...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη