«Συνωστισμός» πολεμικών πλοίων απο ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, έχουν συγκεντρωθεί κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και στη Μεσόγειο, όσο η εισβολή των Ρώσων συνεχίζεται στην Ουκρανία. Μεταξύ τους το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντεγκόλ, μεταφέροντας δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα και τεράστιο αριθμό πυραύλων, ενώ στις ίδιες περιοχές βρίσκονται πολλά υποβρύχια, φρεγάτες και διάφοροι τύποι πολεμικών πλοίων.
Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό αυτών των σκαφών, μεταξύ 40-50.Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, ανακοίνωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, ότι «το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντεγκόλ και η συνοδεία του εγκατέλειψαν την Κύπρο», προκειμένου να προσαρμοστούν «στη νέα κατάσταση», σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε αναχωρήσει στις αρχές Φεβρουαρίου για τη Μεσόγειο, αρχικά για να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.
Τα αεροπλάνα του θα πετάξουν βόρεια προς το έδαφος της Ρουμανίας, όπου θα έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να αποτρέπουν, ανέφερε η υπουργός, τονίζοντας, ότι «η αποστολή είναι αυστηρά αποτρεπτική» και ότι η Γαλλία «δεν έχει πολεμικές προθέσεις». Yπενθύμισε, δε, ότι η Γαλλία είχε πραγματοποιήσει «αεροπορικές αποστολές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία», αναφέροντας: «Από τις 24 Φεβρουαρίου, στείλαμε μαχητικά αεροσκάφη και τα ανεφοδιαστικά τους από τη Γαλλία, για να εκτελέσουν αυτές τις αποστολές προστασίας, προς όφελος των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας».
Στο Β. Αιγαίο το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»
Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία και βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από το θέατρο των επιχειρήσεων αποτελεί η παρουσία του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» στο Βόρειο Αιγαίο. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έπλεε βόρεια της Κέρκυρας με πορεία νότια. Σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου, το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο κινείται σε διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο, συνοδευόμενο από αμερικανικά αντιτορπιλικά, φρεγάτες και βοηθητικά πλοία. Το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο, έχει μήκος 333 μέτρων, μεταφέρει συνολικά 90 μαχητικά αεροσκάφη -με δυνατότητα απονήωσης από το «πλωτό νησί»- και ελικόπτερα. Σε μια περίοδο που η Άγκυρα έχει κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου, μη επιτρέποντας την είσοδο άλλων πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα και αφού προηγουμένως έδωσε το πράσινο φως σε δεκάδες ρωσικά πολεμικά πλοία που έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία από θαλάσσης, η παρουσία του «Χάρι Τρούμαν» δείχνει πόσο έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης.
Αυτή την ώρα, το «Χάρρι Τρούμαν» βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μιλίων από το θέατρο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Κι αυτά σε μια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει ανακοινώσει ότι έχει θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας σε ετοιμότητα, με την επίκληση της ρωσικής ανησυχίας για πιθανό αμερικανικό πυρηνικό πλήγμα.