allnews-epirus

Ο Guardian ανακαλύπτει τα κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας -ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Μοναδικές διαδρομές στη φύση...


 «Ύμνος» για την «κρυμμένη» Ελλάδα είναι το πρόσφατο αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian https://www.theguardian.com/travel/2022/apr/02/hidden-greece-where-to-stay-and-what-to-do-away-from-the-beaten-track, που καλεί τους εκατομμύρια αναγνώστες της να ανακαλύψουν νέα μέρη, μακριά από τα τετριμμένα. «Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Ελλάδα οδεύει σε μία σεζόν με ανοδικές επιδόσεις που ενδεχόμενα να φτάσουν μέχρι και το 80% ή 90% των αφίξεων του 2019», αναφέρει ο συντάκτης του αφιερώματος.

Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Αλόννησος που εντυπωσιάζει με το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου, το υποβρύχιο μουσείο και τη πρόσθετη δυνατότητα για «βουτιές» στο αρχαίο ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Τον κατάλογο συμπληρώνουν η Κύθνος με την αυθεντικότητα της, η Αστυπάλαια ως αειφόρος προορισμός, η μαγευτική Γιάλοβα, τα Ιωάννινα με τις μοναδικές διαδρομές στη φύση και ο Άθως με τα επιβλητικά μοναστήρια και τα κρυστάλλινα νερά.

«Δραστηριότητα και χαλάρωση «παντρεύονται» μοναδικά στην Αλόννησο. Στόχος του Δήμου με τους επαγγελματίες είναι η διατήρηση της ποιότητας στη φιλοξενία και τη γαστρονομία και ταυτόχρονα η παροχή πρωτότυπων τουριστικών υπηρεσιών, όπως οι υποβρύχιοι γάμοι και οι εικονικές περιηγήσεις στον βυθό», δηλώνει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. 

«Η Αστυπάλαια βγαίνει στο διεθνές προσκήνιο με «πράσινες» καινοτομίες ειδικά σε μια εποχή που η ενέργεια είναι το ζητούμενο. Είναι ευτυχές που τα διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν τις προσπάθειες μας για βελτίωση της προσβασιμότητας μέσα από νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις που ήδη από πέρσι ενίσχυσαν σημαντικά τις αφίξεις του νησιού», τονίζει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Ioannina, Epirus region

The mountains of Zagori, north of Ioannina.
Pindos mountains near Zagori, north of Ioannina. Photograph: SaGa/Alamy

The capital of the north-west mainland region of Epirus, facing the Pindus mountain range on the banks of Lake Pamvotis, Ioanninna is a chief contender for Greece’s prettiest non-coastal town. It achieved prominence in the early 1800s under the rule of the notorious Ali Pasha, who made a lasting impression on Lord Byron.

Although 2022 marks 200 years since his death while fighting Sultan Mahmud II, his spirit never abandoned the town. The current fortress was restored during his reign and the mosques he worshipped in, the palace he built and his tomb are all city landmarks. As a result, Ioannina radiates more of a feeling of Ottoman past than any other town in Greece.

A 19-mile tour of the lake by bike offers views of the town and the mountains. A second day could be spent at the island on the lake, reached by passenger boat, with its fishing village, Ali Pasha Museum and seven Byzantine monasteries.

A 40-minute drive away is Metsovo, Greece’s mountain capital, bordering Pindos national park. In the winter it’s a ski resort; in summer it’s a hub for adrenaline junkies, with mountain biking, hiking, canyoning, kayaking and rafting on the River Aöos. As the birthplace of two of Greece’s major philanthropists, George Averoff and Michael Tositsas, who built universities, hospitals and more, it has a remarkable cultural heritage, punctuated by the Averoff Gallery of Greek Painting and the Tositsa Museum of Folk Art.

Ferry boat on Lake Pamvotis with the Ali Pasha Mosque in the background.
Ferry boat on Lake Pamvotis with the Ali Pasha Mosque in the background. Photograph: Peter Eastland/Alamy

Where to stay
Hotel du Lac (doubles from €120 B&B) is atmospherically sited by the waterside. For more of a town buzz, Kamares (doubles from €120 B&B) is a boutique renovation of an 18th-century mansion. For an unforgettable experience, the Grand Forest Metsovo (doubles from €160 B&B) is an alpine-style grande dame that sits on a private hill overlooking Metsovo, surrounded by beech and black-pine forest.

Where to eat
The clutch of tavernas on the island offer typical lake dishes: frogs’ legs, stone-baked eel, carp in tomato sauce, and crayfish with garlic and walnuts. Frontzou Politia in town provides mountain fare, such as vegetable and cheese pies, mutton with feta cheese, and goat shank.

How to get there
Ioannina is pretty accessible: it’s one hour by car from Igoumenitsa, terminus of ferries from Italy, or an easy 4½-hour drive from Athens, while the new Egnatia motorway has cut the driving time from Thessaloniki to just three hours.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη