allnews-epirus

„Η ριψοκίνδυνη ανερμάτιστη πολιτική του Ερντογάν”

Η εγγύτητα Ερντογάν με τον Πούτιν παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η προβληματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι ημέρες γερμανικού "ενεργειακού χάους" στο γερμανικό Τύπο.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν στο Σότσι

Με αυτόν τον τίτλο ο Γερμανός δημοσιογράφος Ράινερ Χέρμαν περνά στις στήλες της Frankfurter  Allgemeine Zeitung από μεγεθυντικό φακό την πολιτική Ερντογάν στο ουκρανικό με τις πολλές πτυχές της. Εκείνο που παρατηρεί είναι ότι όσο περισσότερο ο κόσμος επαινεί την Τουρκία λόγω της συμφωνίας για τα σιτηρά, τόσο περισσότερο η χώρα τολμά να παρακάμπτει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που έχουν επιβάλει πάνω από 30 χώρες. Και αναφέρει πολλά παραδείγματα, όπως η πρόσφατη συμφωνία προθέσεων του Σότσι μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό ούτε πρόκειται να γίνει, αλλά που επιτρέπει στις δύο χώρες να επεκτείνουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους. Ή στον τομέα του τουρισμού, όπου Ρώσοι τουρίστες μπορούν να πετούν με τις τουρκικές αερογραμμές και να πληρώνουν με την πιστωτική τους κάρτα, κάτι που δεν μπορούν στις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις. 

"Κατόπιν αυτών η αμερικανική κυβέρνηση σε επιστολή της έδωσε στην Τουρκία να καταλάβει ότι θα μπορούσε να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε τουρκικές τράπεζες και εταιρείες λόγω των δεσμών της με τη Ρωσία" αναφέρει ο Γερμανός αρθρογράφος. "Επίσης οι τουρκικές τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν, εάν θα κάνουν συναλλαγές με ρωσικά ή αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ίδιο και οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να ρωτήσουν τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, εάν προτιμούν τη δυτική ή τη ρωσική αγορά".

Αλλά γιατί τηρεί αυτήν την πολιτική ο Τούρκος πρόεδρος; "Από ανάγκη" εκτιμά ο Ράινερ Χέρμαν. "Ο πιο σημαντικός λόγος για την οπορτουνιστική του συμπεριφορά είναι ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως το κεφάλαιο που ρέει από τη Ρωσία και αναζητά ένα ασφαλές καταφύγιο λόγω της οικονομικής κρίσης που ο ίδιος προκάλεσε. Δισεκατομμύρια ρωσικά δολάρια είναι επενδυμένα σε ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια ... Σε αντάλλαγμα, τουρκικές επιχειρηματικές αντιπροσωπείες αναζητούν στη Ρωσία τα κενά που αφήνουν οι δυτικές εταιρείες μετά την αποχώρησή τους. Ακόμα κι αν τα προϊόντα τους δεν περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων, βοηθούν τη ρωσική οικονομία. Κι αυτό ισχύει και για τα εμπορεύματα που εισάγονται νόμιμα από την ΕΕ στην Τουρκία, όπου αλλάζουν χέρια για να μεταφερθούν στη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας ή με φορτηγά μέσω Γεωργίας. Επιπλέον, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες, η Τουρκία αγοράζει διπλάσιο ρωσικό πετρέλαιο από πριν".

Ελληνική οικονομία: "Καταδικασμένη σε επιβράδυνση"

Λιμάνι του Πειραιά

Εκτός από τον τουρισμό τί;

Περί ελληνικής οικονομίας ο λόγος σε κυριακάτικο άρθρο της Neue Zürcher Zeitung. Ο αρθρογράφος της υποστηρίζει ότι παρά το „what ever it takes" του Μάριο Ντράγκι το 2012, όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η "Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε μακροχρόνια επιβράδυνση της οικονομίας της εάν παραμείνει στην ευρωζώνη". Η εφημερίδα αναγνωρίζει μεν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μετά τα δραματικά γεγονότα του 2015, όταν η τότε κυβέρνηση έπαιξε με το ενδεχόμενο να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη για να συμβιβαστεί στη συνέχεια, τη βελτίωση της ανεργίας, τη σταθερότητα και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που βοήθησε την Ελλάδα να ξεπεράσει οικονομικά την πανδημία χωρίς να χρεοκοπήσει. Αλλά οι βασικές της αδυναμίες παραμένουν.

"Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι πολύ μέτρια" επισημαίνει το άρθρο. "Αυτή η αδύναμη επενδυτική δραστηριότητα βασίζεται στο πρόβλημα ότι σε σχέση με τις μέτριες οικονομικές επιδόσεις, το ελληνικό επίπεδο μισθών και τιμών είναι πολύ υψηλό για να στηρίξει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία εκτός από τον τουρισμό. Σχεδόν κανένα ιδιωτικό ξένο κεφάλαιο δεν μπαίνει στη χώρα. Εάν η ΕΚΤ αποσύρει τις εγγυήσεις της, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πανικοβληθούν αμέσως και πάλι".

FAΖ : Ημέρες ενεργειακού χάους στο Βερολίνο

καλοριφέρ

Ελαφρύνσεις χρειάζονται τώρα τα χαμηλότερα εισοδήματα

Οι ξέφρενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού έχουν θέσει τη γερμανική κυβέρνηση υπό τεράστια πίεση. Μετά από διαρροές πιθανών μέτρων το προηγούμενο διάστημα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung προαναγγέλλει διήμερη υπουργική διάσκεψη αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να εξεταστούν πιο συγκεκριμένα ποια από όλα αυτά τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο στήριξης. Διαθέτει μάλιστα κατ' αποκλειστικότητα και έγγραφη εκδοχή τους. Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση.

"Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες με επιδόματα, όπως έκαναν ήδη για το ενεργειακό με ποσό των 300 ευρώ κατ΄αποκοπή" σημειώνει ο αρθρογράφος. "Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι πληρωμές πρόκειται να περιοριστούν στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος ανεργίας, φοιτητές και ασκούμενους. Το έγγραφο με τα μέτρα δεν παρέχει καμία πληροφορία σχετικά με το ποσό της πληρωμής και τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς η ομάδα των παραληπτών. Οι συνταξιούχοι είχαν εξαιρεθεί από το προηγούμενο ενεργειακό πακέτο, γεγονός που είχε οδηγήσει σε σκληρή κριτική της κυβέρνησης … Ανάλογα με την κατάσταση εφοδιασμού και την οικονομική κατάσταση, το SPD θέτει υπό συζήτηση και ένα «φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου». Η αύξηση της τιμής θα πρέπει να μετριαστεί για να καλύψει συγκριμένη ανάγκη, η οποία πρέπει ακόμη να καθοριστεί … Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η καταγγελία μίσθωσης σε ενοικιαστές εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστά τους … Σύμφωνα με τους Σοσιαλδημοκράτες η μηνιαία κάρτα αστικών και περιαστικών διαδρομών έναντι 9 ευρώ θα αντικατασταθεί με μηνιαία κάρτα 49 ευρώ".

Η πληθώρα των μέτρων που προτείνουν οι κυβερνητικοί εταίροι οδηγούν την Frankfurter Allgemeine Zeitung να κάνει λόγο για "¨ενεργειακό χάος". Διαβάζουμε: "Είναι μέρες χάους στο Βερολίνο. Δεν περνάει μέρα χωρίς εκπρόσωπος του συνασπισμού να κάνει μια νέα πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστούν η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος και η απειλή της λαϊκής οργής. Από την πολυσυζητημένη συνοχή των τριών εταίρων δεν έχει απομείνει τίποτα. Λείπει ένα σχέδιο, τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας όσο και περιεχομένου. Τα δύο πρώτα πακέτα ανακούφισης ήταν ήδη ένα συνονθύλευμα από επιχορηγήσεις, εκπτώσεις και υψηλότερα αφορολόγητα ποσά. Σχεδόν κανένας πολίτης δεν ξέρει τι ποσό του έχει απομείνει μετά από όλα τα βάρη και τις ελαφρύνσεις. Κατά τα φαινόμενα το τρίτο πακέτο θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ασάφεια". 

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη