allnews-epirus

Χριστούγεννα με λαμπρότητα σε όλον τον κόσμο

Με μεγάλη συμμετοχή των πιστών, μετά την πανδημία, γιορτάζεται η ημέρα των Χριστουγέννων. Μία ευχάριστη αφορμή για κατάνυξη, ξεκούραση, αλλά και ...κατανάλωση.


Παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους της Βηθλεέμ

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι πιστοί επέστρεψαν στη Βηθλεέμ, τη βιβλική γενέτειρα του Ιησού, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Τα ξενοδοχεία είναι υπερπλήρη. «Αυτή τη φορά γιορτάζουμε με διαφορετικό τρόπο απ' ότι πέρσι», διαπιστώνει με εμφανή ικανοποίηση ο Παλαιστίνιος υπουργός Τουρισμού Ρουλά Μααγιάχ. «Γιορτάζουμε μαζί με χιλιάδες προσκυνητές, που έρχονται από όλον τον κόσμο», επισημαίνει. Την παραμονή των Χριστουγέννων χιλιάδες πιστοί βρέθηκαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως, μία από τις παλαιότερες σε όλον τον κόσμο. Στον παρακείμενο ναό της Αγίας Αικατερίνης τελέστηκε η μεταμεσονύκτια λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Λατίνος πατριάρχης των Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα. Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Εκκλησία της Γεννήσεως

Έξω από την Εκκλησία της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ

Την ίδια στιγμή στο Βατικανό περίπου 7.000 πιστοί παραβρέθηκαν στην παραδοσιακή νυχτερινή λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην οποία χοροστάτησε ο Πάπας Φραγκίσκος. Μιλώντας στους πιστούς, ο 86χρονος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας ανέφερε ότι σκέπτεται πάνω απ' όλα «τα παιδιά, που βασανίζονται από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την αδικία». Άλλά επίσης καταδίκασε την «ανθρώπινη απληστία για πλούτο και εξουσία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το μυστήριο που σήμερα γιορτάζουμε έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ από τον καταναλωτισμό, ώστε υπάρχει ένας κίνδυνος: να γνωρίζουμε τόσα πολλά για τα Χριστόυγεννα, αλλά την ίδια στιγμή να λησμονούμε το πραγματικό τους νόημα...»

Φιλανθρωπική εκδήλωση για την Ουκρανία

Ιάπωνας Αϊ Βασίλης / ενυδρείο

Αϊ Βασίλης σε ...ενυδρείο στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας

Ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία, που βεβαίως δεν ασπάζεται τη χριστιανική θρησκεία, δεν λείπουν οι Αγιοβασίληδες και οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες. Εμφανής και εδώ η προσπάθεια για τόνωση της κατανάλωσης σε εισαγόμενο εορταστικό κλίμα. Υπάρχουν όμως και κάποιες πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν. Όπως η χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική συναυλία για την Ουκρανία, που έγινε το Σάββατο σε εκκλησία της πόλης Γιοκοχάμα. Περίπου 170 θεατές ειχαν την τύχη να απολαύσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά και παραδοσιακή μουσική από την Ουκρανία, εν μέρει σε σύγχρονη ενορχήστρωση.

Τα περισσότερα χειροκροτήματα συγκέντρωσε ο σαξοφωνίστας Ιγκαράσι Κέντα, με πατέρα Ιάπωνα και μητέρα από την Ουκρανία. Ο ίδιος ζούσε στην Ουκρανία μέχρι τη ρωσική εισβολή, αλλά τον Μάρτιο διέφυγε στην Ιαπωνία. Η μητέρα του, αλλά και ο αδερφός του, έμειναν πίσω. 

Οι Ουκρανοί γιορτάζουν ...δύο φορές Χριστούγεννα

Χριστούγεννα στο Κίεβο

Στο Κίεβο κάποιοι γιορτάζουν για πρώτη φορά Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Στην ίδια την Ουκρανία πολλοί είναι εκείνοι που συμμετέχουν στους εορτασμούς των Χριστουγέννων αυτές τις ημέρες. Κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Παραδοσιακά η Ουκρανία, όπως και οι περισσότερες χώρες με ορθόδοξο δόγμα, ακολουθούσε το ιουλιανό ημερολόγιο και γιόρταζε τη γέννηση του Ιησού στις 7 Ιανουαρίου, όπως συμβαίνει στη Ρωσία. Αυτή τη φορά οι πιστοί μπορούν να επιλέξουν αν θα γιορτάσουν Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου ή στις 7 Ιανουαρίου ή και τις δύο ημέρες. Σε σύνοδό τους τον Οκτώβριο οι εκπρόσωποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας αποφάσισαν ότι οι χριστουγεννιάτικες λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν με επίκεντρο την 25η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η ρωσόφιλη Ορθόδοξη Εκκλησία επιμένει στην 7η Ιανουαρίου.

«Πρέπει να γιορτάζουμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, όχι να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τον υπόλοιπο κόσμο. Ας το δοκιμάσουμε φέτος, είναι η πρώτη φορά που γιορτάζουμε Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου», λέει στο πρακτορείο AP ο Τάρας Πσενίτσνι, που παραβρέθηκε στη θεία λειτουργία μαζί με τη γυναίκα του και τον γιο τους. Για την Τετιάνα Κορνίσκινα, που επίσης προτίμησε να εκκλησιαστεί στις 24 Δεκεμβρίου, «αυτό που έχει σημασία είναι να απομακρυνθεί η γιορτή από ο,τιδήποτε μας συνδέει με τη Ρωσία, να μην έχουμε κοινές διακοπές».

Αϊ Βασίλης με αλεξίπτωτο

Ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Στο Μπρασόβ της Ρουμανίας, πόλη με πλούσια ιστορία και επιρροές από τη γερμανόφωνη κεντρική Ευρώπη, η χριστουγεννιάτικη αγορά προσελκύει επισκέπτες από το Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η κατάνυξη των Χριστουγέννων συνυπάρχει με την τοπική μουσική κληρονομιά. Όπως και σε άλλες βαλκανικές χώρες κυριαρχούν παραδοσιακά όργανα, όπως το κλαρίνο και το ακορντεόν.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Αϊ Βασίλης εμφανίζεται με ...αλεξίπτωτο στην κεντρική Πλατεία Σφατουλούι. «Αγαπημένοι μου, είμαι ήδη καθ' οδόν», λέει. «Μην ανησυχείτε, ο Αϊ Βασίλης θα αφήσει τα δώρα σας κάτω από το δέντρο. Σας φιλώ, θα τα πούμε αύριο...»

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, DPA, Reuters)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη