allnews-epirus

Η ατζέντα Σούνακ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές

Τους βασικούς στόχους της θητείας του παρουσίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Στο επίκεντρο υγεία, παιδεία και οικονομία ενώ οι απεργίες πιέζουν την κυβέρνηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται  εδώ και 73 ημέρες στην πρωθυπουργική κατοικία του Number 10. Αν και θεωρείται αρκετά νωρίς για να κρίνει κάποιος την καταλληλότητά του στη θέση, η ρευστότητα της βρετανικής πολιτικής σκηνής απαιτεί γρήγορες κινήσεις και άμεσες αποφάσεις για όποιον αναλάβει.

Σήμερα λοιπόν, λίγο μετά την υποδοχή του νέου έτους και δύο χρόνια μακριά από τις εθνικές εκλογές ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε να δώσει την πρώτη βασική του ομιλία και να παρουσιάσει το «όραμα» που έχει για τη χώρα. Ξεκινώντας την ομιλία του στις 14:00 τοπική ώρα σε περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ένα μέλλον το οποίο θα αποκαταστήσει «την αισιοδοξία, την ελπίδα και την υπερηφάνεια της Βρετανίας». 

Οι 5 στόχοι του Σούνακ για την επόμενη διετία

Ρίσι Σούνακ

Προγραμματικές θέσεις με το «καλή χρονιά»

Σχεδόν αμέσως έθεσε τους πέντε βασικούς στόχους της κυβέρνησής του, ενώ ζήτησε από τον βρετανικό λαό να τον κρίνει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του από αυτούς. Αυτοί λοιπόν είναι: «Μείωση του πληθωρισμού στο μισό»,  «ανάπτυξη της οικονομίας», «διασφάλιση της μείωσης του εθνικού χρέους», «μείωση της λίστας αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας», και «μείωση του αριθμού μεταναστών οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα με βάρκες».

Οι τρεις πρώτοι στόχοι αφορούν την οικονομία και την μακροπρόθεσμη θα λέγαμε οικονομική ισχύ της χώρας στη διεθνή σκηνή. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν αλλιώς. Η ομιλία και η παρουσίαση των στόχων έγινε εν μέσω απανωτών απεργιών στους δημόσιους τομείς της χώρας,  μιας κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ενός κόστους ζωής το οποίο αποδεικνύεται δυσβάσταχτο για αρκετούς Βρετανούς. 

Προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού αναμένουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, δίνοντας ένα πρώτο στοιχείο των δυσοίωνων προβλέψεων για την χώρα. Παράλληλα όμως ο Σούνακ ήδη κρίνεται από τα βρετανικά μέσα για τον στόχο μείωσης του πληθωρισμού. Κατηγορείται ότι δεν αποτελεί απόλυτο στόχο, καθώς ήδη οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν θέσει τον πληθωρισμό κάτω από το 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως και να έχει, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθούν οι υποσχέσεις τις οποίες έδωσε τονίζοντας μόνο: «Υπόσχομαι μόνο όσα μπορώ να κάνω πραγματικότητα». Εκτός από τη συζήτηση δεν έμεινε και  το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), το οποίο προγραμματίζει και άλλες απεργίες για τον μήνα Ιανουάριο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι λίστες αναμονής ξεπερνούν πια τους 7 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 1/8 του πληθυσμού της χώρας. 

Μόλις χθες Τρίτη το πρωθυπουργικό γραφείο είχε δηλώσει ότι προσφέρει στο NHS τη χρηματοδότηση που χρειάζεται, ενώ σήμερα στην ομιλία του ο Ρίσι Σούνακ πρόσθεσε ότι έχει δοθεί ήδη μισό δισεκατομμύριο ώστε να αδειάσουν τα 13.000 κρεβάτια τα οποία είναι κατειλημμένα από ασθενείς που δεν τα χρειάζονται. Παράλληλα δε, έκανε λόγο για πιθανώς «διαφορετικούς τρόπους φροντίδας», όπως για παράδειγμα κατ’ οίκον με στόχο να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία. 

Η… αριθμητική προσωπικός στόχος του Σούνακ

Μεγάλη Βρετανία

Από απεργία εργαζομένων στα ασθενοφόρα

Όντας ο ίδιος πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην εργαζόμενος της Goldman Sachs έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη συνέχιση της εκμάθησης των Μαθηματικών μέχρι τα 18. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παιδεία «ως τον βασικό πυλώνα κατάκτησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ευκαιριών» ενώ τόνισε ότι η Αγγλία είναι από τις λίγες χώρες, όπου τα παιδιά σταματούν τα διδάσκονται έστω και τα βασικά μαθηματικά πριν από τα 16 έτη. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ανακοίνωση του Προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε ήδη ανακοινωθεί η χρηματοδότηση 2 δισεκατομμυρίων για τα σχολεία της χώρας. 

Προς το τέλος της τριαντάλεπτης ομιλίας του ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι την άνοιξη θα προσληφθούν 20.000 επιπλέον αστυνομικοί, οι οποίοι θα περιπολούν τους δρόμους της χώρας. Επισήμανε ότι «η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να ενσωματωθεί στην κουλτούρα των Βρετανών». Κλείνοντας επανέλαβε αρκετές φορές ότι την λέξη «καινοτομία» ως «κλειδί» για την ανάπτυξη.

Ήδη πάντως πριν από την ομιλία του ο Σούνακ κατακρίθηκε για την ανακοίνωση των στόχων του, ενώ ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών δήλωσε ότι η δέσμευση για ενίσχυση της μαθηματικής εκπαίδευσης «ακούγεται κούφια». Παράλληλα ιατροί του NHS δήλωσαν ότι «η ομιλία Σούνακ απέδειξε πόσο εκτός πραγματικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός», καθώς χρειάζονται λύσεις πρώτα «στην πρώτη γραμμή του συστήματος και μετά στην πίσω γραμμή όπου καταγράφονται οι καθυστερήσεις».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη