allnews-epirus

Αναζήτηση ζωής στα συντρίμμια 4 μέρες μετά το σεισμό

Ο ανταποκριτής της DW Aνδρέας Ρομπόπουλος μεταφέρει εικόνες από τις σεισμόπληκτες περιοχές στη ΝΑ Τουρκία αλλά και τις θερμές τουρκικές αντιδράσεις για την ελληνική βοήθεια.

Γκαζίαντεπ, ΝΑ Τουρκία 9.2.2023

Σήμερα έφτασα στο Νούρνταγ. Ενα προάστιο του Γκαζίαντεπ πολύ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου απο τους δίδυμους σεισμούς. Κυριολεκτικά εικόνα βιβλικής καταστροφής. Συντρίμμια τα περισσότερα από τα μισά κτήρια. Επικρατεί κομφούζιο.  

Δεκάδες εκσκαφείς μάζευαν ήδη τα συντρίμμια σε διπλανά κτήρια που κατέρρευσαν. Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν επιζώντες. Χθες έβγαλαν σώο κι ένα εντεκάχρονο παιδί. Οι τραγωδίες διαδέχονται τα χαρμόσυνα νεα διασώσεων και στις δέκα πολεις που επλήγησαν. 

Πέντε άτομα απεγκλώβισε μέχρι στιγμής η ελληνική ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια. Μια από τις πόλεις που υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή. Πρόκειται για την πόλη στην οποία η πρόσβαση ήταν άκρως περιορισμένη. Ο εγκέλαδος δεν κατεστρεψε μόνο τον δρόμο που οδηγεί εκεί αλλά και την πίστα του αεροδρομίου. Η πρόσβαση για βοήθεια είναι ακόμη περιορισμένη.

Τουρκικό εγκώμιο για ΕΜΑΚ και Ελλάδα

ΕΜΑΚ Τουρκία

Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά μετά από χρόνια  πλέκουν το εγκώμιο όχι μόνο για τους ανδρες της ΕΜΑΚ αλλά και για την Ελλάδα καθώς και για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δείχνουν την ειλικρινή τους συμπαράασταση. Σήμερα τα ξημερώματα έφτασαν στο αεροδρόμιο των Αδάνων τα πρώτα δυο αεροπλάνα με βοήθεια του ελληνικού κράτους προς τους σεισμόπληκτους.

Δυστυχώς οι φυσικές καταστροφές ειναι αυτές που δείχνουν τις επιταγές της καλής γειτονίας. Παρουσιαστής του CNN TURK χθες το βραδυ έλεγε αναφερόμενος στις διασώσεις της ΕΜΑΚ: «Μπορεί κατα καιρούς να έχουμε εντάσεις αλλά οι Έλληνες ξέρουν να βοηθάνε στη δύσκολη στιγμή» για να συμπληρώσει η συνάδελφος του: «Ναι, ήταν το δεύτερο ξένο σωστικό συνεργείο που έφτασε στην Τουρκία μετά το Αζερμπαϊτζαν και ρίχτηκε στην μάχη».

Όπως και να εχουν τα πράγματα, όταν πέσει ο κουρνιαχτός των πρώτων ημερών, ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών και πολύ περισσότερο για την επούλωση των πληγών θα είναι μακρύς σε όλα τα επίπεδα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Γκαζίαντεπ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη