allnews-epirus

Μπούτσα: Ένα χρόνο μετά το μακελειό

Στις 31 Μαρτίου του 2022 εικόνες από σπαρμένα πτώματα στους δρόμους της Μπούτσα έξω από το Κίεβο έκαναν το γύρο του κόσμου. Πόσο έχουν προχωρήσει οι έρευνες για εγκλήματα πολέμου;


Πριν από ένα χρόνο ουκρανικές δυνάμεις επανακτούσαν τον έλεγχο του προαστίου Μπούτσα έξω από το Κίεβο. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των ρώσων στρατιωτών. Οι Ουκρανοί αντίκρυσαν ασύλληπτες εικόνες. Πλήθος νεκρών που κείτονταν στους δρόμους. Ένα χρόνο μετά οι ουκρανικές εισαγγελικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

Η Βαλεντίνα Σεν έχασε τη ζωή της στην αυλή του σπιτιού της από πυρά ρώσου στρατιώτη στις 25 Μαρτίου του 2022. Η Τετγιάνα, κόρη της 69χρονης, λέει στην DW: «Οι Ρώσοι σκότωναν τουλάχιστον δύο ανθρώπους τη μέρα στις αυλές. Η μητέρα μου μιλούσε στο τηλέφωνο όταν είδε τους στρατιώτες και άκουσε πυροβολισμούς. Φοβήθηκε και άρχισε να τρέχει προς το σπίτι της. Όμως όταν βρέθηκε κοντά στην πόρτα μια σφαίρα της τρύπησε το ήπαρ. Πέθανε από αιμορραγία».

Ένα χρόνο μετά η Τετγιάνα δεν έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει στην εισαγγελία. Μόνο μια φορά τον Απρίλιο του 2022, ο γιός της κλήθηκε να μιλήσει για την υπόθεση. Ήταν εκείνος που βρήκε το πτώμα της γιαγιάς του.

Σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών
Η Τετγιάνα Σεν με τη φωτογραφία της μητέρας της

Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας κατέγραψε σχεδόν 11.000 εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό μόνο στην περιοχή του Κιέβου. Από αυτά τα 700 στην Μπούτσα. Η εισαγγελία αναζητά ποινικές ευθύνες σε 7.000 υποθέσεις, έχει καταγράψει 118 υπόπτους, ενώ 50 άτομα έχουν δικαστεί ερήμην, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν καταδικαστεί.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το γεγονός ότι οι έρευνες είναι χρονοβόρες έχει να κάνει και με το ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν, πόσο μάλλον να συλληφθούν οι δράστες. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εισαγγελίας στο Κίεβο Όλεχ Τκαλένκο δηλώνει σχετικά: «Κύριος στόχος σε αυτό το στάδιο της έρευνας είναι να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία καθώς και οι καταθέσεις μαρτύρων. Συχνά γίνεται δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας του ενός ή του άλλου εγκληματία πολέμου στις ανακρίσεις ρώσων αιχμαλώτων πολέμου».

Παράλληλα στις εισαγγελικές έρευνες εντός Ουκρανίας, περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη κινήσει διαδικασίες για την διαλεύκανση ενδεχόμενων ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στο πλαίσιο της εθνικής τους νομοθεσίας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της εντεταλμένης για τα Δικαιώματα του Παιδιού Μαρία Λβόβα-Μπελόβα με την υποψία της απαγωγής παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Βικτόρια Ποκατίλοβα

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη