allnews-epirus

Βασιλική «υστερία» λίγες ώρες πριν την στέψη

Τα χρώματα του λευκού, του κόκκινου και του μπλε κυριαρχούν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου. Το Αββαείο του Γουέστμινστερ στολίζεται για την στέψη με 120 διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών και από τα τέσσερα έθνη.

Λίγες ώρες χωρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τη στέψη του νέου του Βασιλιά. Όποια και αν είναι η άποψη των Βρετανών για τον Κάρολο, οι τριήμεροι εορτασμοί θα είναι ιστορικοί για την χώρα ενώ οι παθιασμένοι με τη βασιλεία παρασύρουν τους περισσότερους στη δική τους «υστερία».

Παντελόνια, μπλούζες, καπέλα ακόμα και… νύχια είναι στα χρώματα της UnionJack, της σημαίας δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλωστε το λευκό, το κόκκινο και το μπλε είναι και τα χρώματα που επιλέχθηκαν για το έμβλημα της στέψης του Βασιλιά Καρόλου.

Η φιγούρα του Βασιλιά εκτός από ρούχα, βρίσκεται σε μάσκες, σημαίες ακόμα και σε γλυκά. Μάλιστα την τιμητική της έχει και η coronationquiche, που πολλοί έχουν προμηθευθεί. Το επίσημο φαγητό της στέψης αποτελείται από σπανάκι, κουκιά, τυρί και εστραγκόν και είχε επιλεχθεί προσωπικά από τον Βασιλιά Κάρολο και την Βασίλισσα Καμίλα σχεδόν ένα μήνα πριν.

Έτσι το Λονδίνο δεν θα μπορούσε να μοιάζει πιο βασιλικό και… βρετανικό. Είναι γνωστή η αγάπη των Βρετανών να συμμετέχουν σε μαζικούς εορτασμούς, να στέκονται σε ουρές και να κατασκηνώνουν για ημέρες.

Ο άστατος καιρός δεν πτοεί όσους θέλουν να γιορτάσουν

Βρετανίδες περιμένουν τη στέψη

Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι ειδικά σήμερα, οι κεντρικοί δρόμοι του Λονδίνου μοιάζουν με αεροδρόμιο …ενώ ο δρόμος μπροστά από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, γνωστός ως «TheMall» είναι εκεί που επιβιβάζονται οι περισσότεροι.

Η εικόνα χαρακτηριστική. Δεκάδες καταφθάνουν με βαλίτσες και όλα τα απαραίτητα ώστε να βρουν το κατάλληλο σημείο να κατασκηνώσουν. Οι πρώτες σειρές έχουν ήδη καταληφθεί. Άνθρωποι, όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά ενθουσιώδεις με τη βασιλεία Αμερικανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί έχουν πληρώσει χιλιάδες λίρες ώστε να είναι παρόντες στο ιστορικό γεγονός της στέψης.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο της στέψης προβλέπεται να μην είναι σύμμαχος για όσους παρακολουθήσουν από κοντά ολόκληρη τη διαδικασία. Δεν είναι κάτι βέβαια που πτοεί τους Βρετανούς, οι οποίοι εκτός του ότι έχουν συνηθίσει τη βροχή, εκμεταλλεύονται τις ομπρέλες με τη βρετανική σημαία που προστίθενται στο σκηνικό ως ένα ακόμα βρετανικό αξεσουάρ.

Εντυπωσιακός και πρωτόγνωρος στολισμός του Westminster Abbey

Λιχουδιές σε σουπερμάρκετ στο πνεύμα της στέψης

Παράλληλα, και το Αββαείο του Γουέστμινστερ σήμερα παίρνει την τελική μορφή που θα πρέπει να έχει για την ενθρόνιση του Βασιλιά. Με σκοπό να είναι όσο πιο φρέσκα και ζωντανά γίνεται για την στέψη του Σαββάτου, εποχικά λουλούδια καταφθάνουν από χθες στον ιστορικό χώρο.

Ο Βασιλιάς Κάρολος, τιμώντας έτσι και την αγάπη της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ για τα λουλούδια και την κηπουρική, έδωσε εντολή να στολιστεί ο ιστορικός χώρος με 120 διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών, οι οποίες μάλιστα είναι και από τα τέσσερα έθνη της χώρας, Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη