Ερώτηση στη Βουλή για τα τεκταινόμενα στην συνοριογραμμή του Γράμμου
Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης για δύο θέματα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και που αφορούν στη συνοριογραμμή του Γράμμου. Την ερώτηση συνυπογράφουν και 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.
Στην ερώτηση αναφέρεται η καταγγελία πολιτών σχετικά με την απεικόνιση της αλπικής Λίμνης Γκιστόβα από την Google maps ως έδαφος της αλβανικής επικράτειας. Επίσης γίνεται αναφορά στις εργασίες διάνοιξης δρόμου στη κορυφή του όρους Γράμμου, οι οποίες γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική περιβαλλοντική μελέτη και σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν σε αυτές και μηχανήματα του στρατού.
Για τα δύο αυτά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καλείται ο Υπουργός να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Τι συμβαίνει στην κορυφογραμμή του Γράμμου ;
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακύψει δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν σε τεκταινόμενα στην κορυφογραμμή του Γράμμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του militaire.gr με ημερομηνία 14.10.2024, οι χάρτες της Google maps εμφανίζουν την ελληνική αλπική Λίμνη Γκιστόβα ως έδαφος της γείτονος χώρας Αλβανίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολίτες έστειλαν αναφορά στην υπεύθυνη για την περιοχή στρατιωτική μονάδα, με την οποία και ενημερώνουν ότι «οι μικρές πυραμίδες «υποπυραμίδες» της μεθορίου που υπάρχουν μετά την 4η πυραμίδα στην κορυφή Σακκούλι προς την αλπική λίμνη ονόματι « Γκιστόβα» έχουν αλλάξει θέση και πολλές φορές μετατοπίζονται μέσα στο έδαφος της Ελλάδας και κάποιες φορές επιστρέφουν στην κανονική τους θέση (δηλαδή την παλιά τους θέση). Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «Ταυτόχρονα σχεδόν με τη μεταφορά αμφότερων των πυραμίδων στο Ελληνικό έδαφος παρατηρήθηκε και αλλαγή στους χάρτες της Google (γνωστοί ως “Google Maps”). Αρχικά, πριν περίπου δύο έτη, η μεθόριος διαιρούσε την λίμνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, και από πέρυσι η λίμνη πέρασε όλη στην Αλβανία, σύμφωνα με τους εν λόγω χάρτες.» Οι πολίτες αναφέρουν ότι σε απάντηση της επιστολής τους η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού διαβεβαίωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία θα πράξει τα δέοντα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα έρχεται στη δημοσιότητα καθώς είχε αναδειχθεί και όταν την περασμένη άνοιξη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα είχε αναρτήσει φωτογραφίες της Λίμνης Γκιστόβα στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες πλαισιώνονταν από την λεζάντα «Beautiful Albania».
Παράλληλα με την ως άνω είδηση, υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων αλλά και καταγγελιών κατοίκων, φορέων και ακαδημαϊκών για την διάνοιξη δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων και εντός περιοχής Natura, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κάποια περιβαλλοντική μελέτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη διάνοιξη του δρόμου γίνονται παράλληλες εργασίες τόσο από την πλευρά της Ηπείρου όσο και από την πλευρά της Μακεδονίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εργασίες διάνοιξης συμμετέχουν μηχανήματα του στρατού. Καταγγέλλεται δε ότι, ενώ η αιτιολογία των εργασιών είναι η αποκατάσταση βατότητας του δρόμου κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς δεν υπήρχε δρόμος σε αυτό το σημείο παρά μόνο πεζοπορικά μονοπάτια.
Ο συνδυασμός των δύο ως άνω γεγονότων αναπόδραστα δημιουργεί εντυπώσεις και είναι αναγκαίο να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός για το τι ακριβώς συμβαίνει στην οροσειρά του Γράμμου, δεδομένης της σημασίας της οροσειράς τόσο με βάση περιβαλλοντικούς όρους όσο και εθνικούς.
Επειδή η εταιρεία Google και οι χάρτες Google maps είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και γίνεται χρήση τους από εκατομμύρια ανθρώπους.
Επειδή από την εν λόγω απεικόνιση βλάπτονται τα συμφέροντα της χώρας μας και προκαλείται ανασφάλεια και σύγχυση για ένα σοβαρό ζήτημα, όπως είναι αυτό των συνόρων, σε οποιονδήποτε συμβουλευτεί αυτό τον χάρτη.
Επειδή η συμμετοχή των ΕΔ σε έργα εντός περιοχής Natura δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμό για την αναγκαιότητα και το σκοπό εκτέλεσης αυτών των έργων
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Έχει λάβει γνώση για τη συγκεκριμένη προδήλως εσφαλμένη απεικόνιση της συνοριογραμμής και εάν ναι πότε;
Τι προτίθεται να πράξει ούτως ώστε να διορθώσει άμεσα η συγκεκριμένη εταιρεία τους χάρτες της, οι οποίοι αποδίδουν έδαφος της ελληνικής επικράτειας στη γείτονα χώρα?
Έχει λάβει γνώση για τη συμμετοχή μηχανημάτων του στρατού σε έργο το οποίο διενεργείται εντός περιοχής Natura, χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη;
Ποια είναι ακριβώς η αιτία διάνοιξης του συγκεκριμένου δρόμου και ποιοι οι λόγοι συμμετοχής του στρατού στο εν λόγω έργο;
Οι ερωτώντες Βουλευτές