Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Μεταξύ των απαντήσεων που δόθηκαν εκ μέρους του δημάρχου και των αρμοδίων αντιδημάρχων στα θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση ήταν οι εξής:
Κανονιστική πράξη για τραπεζοκαθίσματα και κοινόχρηστους χώρουςΑναφορικά με την εξέλιξη της κανονιστικής για τα τραπεζοκαθίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους, θέμα που έθεσε η παράταξη “Γιάννενα Νέα Εποχή”, τόσο ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας, τόνισαν ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει υπάρξει νομοθετική αλλαγή σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα στους δημόσιους χώρους τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου η τελική διάταξη να μπορέσει να εφαρμοστεί με βάση τα νέα δεδομένα.
“Το θέμα αυτό απασχολεί το δήμο από το 2022. Δεν είναι μόνο η σύνταξη της κανονιστικής αλλά και η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων για καλύτερη πρόσβαση σε πεζούς και ΑμεΑ. Αυτό απαιτεί μελέτη και παρεμβάσεις που χρειάζονται εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε όταν ψηφιστεί η νέα κανονιστική να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παλάσχας.
Εξέλιξη πράξης εφαρμογής Δροσιά, Πεντέλη, Ζευγάρια, Τσιφιλικόπουλο
Στο ιστορικό της υπόθεσης για την ολοκλήρωση της μελέτης πράξης εφαρμογής των περιοχών Δροσιάς, Πεντέλης, Ζευγαριών και Τσιφλικόπουλου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος έργων, Κώστα Γκόγκος, απαντώντας στο ερώτημα της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή». Ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από το 2019, όταν και ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης, για να καταλήξει ότι με βάση την τελευταία παράταση που θα δοθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας από το δήμο αναμένεται να γίνει στα τέλη Απριλίου του 2025, ωστόσο στη συνέχεια υποβάλλονται τα στοιχεία στο κτηματολόγιο για την καταχώρηση των μεριδίων, χωρίς χρονοδιάγραμμα για την εγγραφή τους και μετά καθορίζεται η τιμή μονάδος.
Σχετικά με τη διευκόλυνση κινητικότητας ΑμεΑ
Συνολικά 141 ατομικές θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και 82 γενικές υπάρχουν οριοθετημένες στο δήμο Ιωαννιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Γκόγκος, απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» σχετικά με την διευκόλυνση της κινητικότητας των ΑμεΑ στο δήμο μας.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι έχουν κατασκευαστεί ράμπες σε 36 σχολεία και υπολείπονται άλλες 8, χωρίς όμως να έχουν εγκατασταθεί σε όλες τα πλαϊνά κάγκελα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.
«Η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε συνολικά για τη διευκόλυνση της μετακίνησης ΑμεΑ, γίνονται όμως προσπάθειες για να βελτιωθεί», κατέληξε ο κ. Γκόγκος.
Από την μεριά του ο δήμαρχος τόνισε ότι η ευαισθησία της αυτοδιοίκησης διαχρονικά για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα είναι δεδομένη. Συμφώνησε ότι η σημερινή κατάσταση στο δήμο μας δεν τιμά μια σύγχρονη κοινωνία, πρόσθεσε όμως ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις δημοτικές αρχές γίνονται σε ένα ήδη δομημένο αστικό τοπίο που δεν επιτρέπει να λυθούν εύκολα αυτά τα προβλήματα.
Καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας επισήμανε ότι το μείζον πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης διότι αν οι δήμοι λάμβαναν τη χρηματοδότηση που τους αναλογεί τότε θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα για την καθημερινότητα όλων των δημοτών τους.
Μεγάλος Δακτύλιος
Απαντώντας στην ερώτηση που τέθηκε για την εξέλιξη των έργων στο έργο του Μεγάλου Δακτυλίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αρχικά αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό του έργου τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από το δήμο είναι σύμφωνες με το νόμο.
«Στο πλαίσιο της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας θα πρέπει να ικανοποιούνται δύο αρχές. Ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των θεσμών και των προσώπων που τους εκπροσωπούν καθώς και ο σεβασμός και η εφαρμογή των νόμων και των διαδικασιών που αυτοί υπαγορεύουν. Οι αρχές αυτές από το δήμο Ιωαννιτών υπηρετήθηκαν ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής», είπε αρχικά ο δήμαρχος.
Ο κ. Μπέγκας στάθηκε στο χρόνο που έχει χαθεί, όχι με ευθύνη της δημοτικής αρχής, σχετικά με την τεχνική λύση που αφορά το επίχωμα και θύμισε ότι στις 3.8.2022 το τεχνικό συμβούλιο γνωμοδοτεί θετικά για την τροποποίηση της μελέτης θεμελίωσης του επίμαχου επιχώματος του έργου του δακτυλίου με χρήση χαλικοπασάλλων, προσθέτοντας ότι από την ημερομηνία αυτή και μετά ξεκινά μια συζήτηση για τις δυνατότητες εναλλακτικών μεθόδων θεμελίωσης για τις οποίες όμως κανείς δεν έχει καταθέσει ενυπόγραφα μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση.
Ακολούθως αναφέρθηκε στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου του 2024 με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, στην οποία διατυπώθηκαν ξανά μόνο προφορικά απόψεις για διαφορετικό τρόπο θεμελίωσης του επιχώματος.
«Πέρασαν περισσότερο από 2 χρόνια από την γνωμοδότηση του τεχνικού συμβουλίου στις 3.8.2022 και 7 μήνες από τη σύσκεψη στις 12.4.2024 και δεν υπάρχει ακόμα υπεύθυνα υπογεγραμμένο επιστημονικό πόνημα που να προτείνει εναλλακτική μέθοδο θεμελίωσης», ξεκαθάρισε ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι ενέργειες μέχρι την ημερομηνία γνωμοδότησης του τεχνικού συμβουλίου το 2022 που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν όλες σύννομες, αναρωτήθηκε όμως γιατί η προηγούμενη διοίκηση του δήμου μέσω της οικονομικής επιτροπής ζήτησε τη συμβολή της τεχνικής υπηρεσίας για τη εξεύρεση εναλλακτικής λύσης θεμελίωσης του επιχώματος.
Ο ίδιος θύμισε επίσης ότι η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης εφαρμογής για το επίμαχο επίχωμα από τον ανάδοχο, προβλεπόταν από τα συμβατικά τεύχη του έργου τα οποία είχαν προεγκριθεί και από τη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Ηπείρου.
Τέλος, και σε ότι αφορά την απόφαση της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» ο δήμαρχος σχολίασε την τελευταία παράγραφο στην οποία αναφέρεται ότι η ΕΥΔ είναι υποχρεωμένη να εξετάσει την βέλτιστη οικονομική λύση προκειμένου να εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση, ενημερώνοντας το δήμο ότι έχει οριστεί ανεξάρτητος εξειδικευμένος πραγματογνώμονας με βάση το πόρισμα του οποίου θα προχωρήσει στη λήψη της τελικής της απόφασης, προειδοποιώντας μάλιστα το δήμο ότι αν δεν αποδεχτεί τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να αναζητήσει πόρους από άλλα προγράμματα.
«Σε σχέση με τα ανωτέρω τίθενται τα εξής ερωτήματα:
Αλήθεια, το δημόσιο συμφέρον το οποίο επικαλείται η ΕΥΔ δεν λαμβάνεται υπόψη από το δήμο Ιωαννιτών όταν δημοπρατεί και εκτελεί ένα έργο;
Η εξέταση της βέλτιστης οικονομικής λύσης είναι ανεξάρτητη από την ανάγκη διασφάλισης της τεχνικής αρτιότητας και της ασφάλειας του επίμαχου επιχώματος;
Η εκπόνηση μιας τόσο εξειδικευμένης μελέτης απαιτεί σύνθεση επιστημονικών γνώσεων (Γεωολόγο, γεωτέχνη μηχανικό κλπ). Ο ορισθείς από την περιφερειακή αρχή πραγματογνώμων τα συμπεράσματα ποιας επιστημονικής ειδικότητας θα αξιολογήσει;
Η κατανομή των πιστώσεων του ΕΣΠΑ οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου Ιωαννιτών;
Εμείς δεν θα αξιολογήσουμε πως θα κατανεμηθούν οι πιστώσεις αυτές, αρκεί να μην υπερβαίνουν το συνολικό ποσό που διατίθεται στο δήμο Ιωαννιτών μέσω της ΒΑΑ;»,
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος σημείωσε: «Ο δήμος Ιωαννιτών θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο της λογικής, της συναίνεσης και της ευθύνης απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Ο χρόνος όμως περνά εις βάρος της ολοκλήρωσης του έργου, τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στους παροικούντες του έργου είναι πολλά κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Κεντρική Πλατεία
Εντός του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσουν συγκεκριμένες εργασίες στην Κεντρική πλατεία, στην οποία ήδη εκτελούνται ορισμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έργων, Κώστα Γκόγκο, ο οποίος απαντώντας στη σχετική ερώτηση που τέθηκε από την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των υπολειπόμενων εργασιών με ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο φθινόπωρο.
Όπως είπε ο κ. Γκόγκος μέχρι σήμερα στο έργο της ανάπλασης της πλατείας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν σε εκσκαφές και καθαιρέσεις, την υγρομόνωση και τμήμα επιχώσεων καθώς και η κατασκευή τριών από τις τέσσερις βάσεις των φωτιστικών πυλώνων.
Οι προς εκτέλεση εργασίες, όπως είπε ο κ. Γκόγκος, είναι οι ακόλουθες:
1. Απομόνωση και ανακατασκευή βόρειας απόληξης κλιμακοστασίου (έναρξη εντός Νοεμβρίου και ολοκλήρωση σε 3-4 μήνες )
2. Συνέχιση εκσκαφών και καθαιρέσεων σε έκταση περίπου 1.500 μ2 με σκοπό την ολοκλήρωση των μονώσεων. (έναρξη εντός Νοεμβρίου και ολοκλήρωση σε 5-6 μήνες)
3. Κατασκευή υποδομών πλατείας (όμβρια-ηλεκτρολογικά-μηχανολογικά στην επιφάνεια των 3.800 μ2 (έναρξη εντός Νοεμβρίου και ολοκλήρωση σε 2-3 μήνες)
4. Κατασκευή κρασπεδόρειθρων στο τμήμα της Λ.Δωδώνης (έναρξη αρχές του 2025)
5. Κατασκευή τελικών επικαλύψεων στο μεγαλύτερο τμήμα της πλατείας μέχρι το τέλος της Άνοιξης του 2025
6. Απομόνωση και ανακατασκευή νότιας απόληξης κλιμακοστασίου (έναρξη την άνοιξη του 2025 και λήξη σε 2-3 μήνες)
7. Κατασκευή κλιμακοστασίου Όασης με έναρξη το πρώτο τρίμηνο του 2025 και αποπεράτωση σε 2-3 μήνες.
8. Κατασκευή επέκτασης πλατείας - μεταλλική κατασκευή καθιστικού και κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα στο πάρκο Μπέγκα με έναρξη που εκτιμάται ότι θα γίνει προς το τέλος της Άνοιξης του 2025 και λήξη σε 4-5 μήνες.
«Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι η ολοκλήρωση όλων των εργασιών δεν θα γίνει αργότερα από το Φθινόπωρο του 2025. Ενδεχομένως να αποδίδονται τμήματα της πλατείας όπως π.χ. η κεντρική επιφάνεια πλατείας και ένωσή της με την Όαση, νωρίτερα», κατέληξε ο κ. Γκόγκος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος τόνισε ότι κάποτε στην πόλη υπήρχε μια πλατεία, ενώ στη συνέχεια έγινε ταράτσα με επικάλυψη πλακιδίων μπάνιου, τα οποία έσπαγαν συνέχεια, εξηγώντας γιατί ήταν συνειδητή η απόφαση της δημοτικής του αρχής την περίοδο 2014-2019 να διεξαχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.
Παράλληλα, θύμισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή επέλεξε να μην αγκαλιάσει το έργο αυτό θερμά με αποτέλεσμα το έργο να απενταχτεί από το ΕΣΠΑ και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας, επισήμανε ότι στη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου δεν έγινε μελέτη εφαρμογής, ούτε συνεννόηση με την λειτουργούσα επιχείρηση του πάρκινγκ, κάτι που ολοκληρώθηκε από τη σημερινή διοίκηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
«Αυτά ήθελαν χρόνο για να συμβούν αλλά πλέον έχουν ολοκληρωθεί. Εργασίες γίνονται ήδη και μπορεί να είναι αφανείς αλλά είναι σημαντικές. Εργαζόμαστε ώστε το έργο να παραδοθεί στους γιαννιώτες», κατέληξε ο δήμαρχος.
Αντιπλημμυρική προστασία
Πρόταση ύψους περίπου 11 εκ. Ευρώ για την χρηματοδότηση έργων που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Ιωαννιτών κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής η δημοτική αρχή με αφορμή την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κακοκαιρία του Αυγούστου.
Αυτό έκανε γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Γιώργος Παπαδιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδιώτης, οι συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής για την κατάθεση αιτήματος στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου ο δήμος μας να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την θεομηνία του Αυγούστου είχαν ως αποτέλεσμα πέραν του δικαιώματος αποζημίωσης σε όσους συμπολίτες μας επλήγησαν απ’ αυτή και την χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο πρόταση για κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε περιοχές του Δήμου, όπου έχουν παρατηρηθεί έντονα προβλήματα από την συσσώρευση και ροή όμβριων υδάτων κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και αποτελούν τμήματα του ευρύτερου δικτύου των αντιπλημμυρικών έργων . Οι περιοχές αυτές είναι:
«Κάτω Νεοχωρόπουλο»
Οικισμός «Νεοχωρόπουλο»
«Νέα Ζωή»
Η οδός Μακρυγιάννη: αφορά τμήμα της οδού μεταξύ των Ρ.Σ. Αμπελοκήπων και Καλλιθέας, που οδηγεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
Η οδός Αγ, Χαραλάμπους εντός του οικισμού Περάματος και σε εκτός σχεδίου περιοχή της ίδιας Δημοτικής Ενότητας.
Τέλος στην ίδια πρόταση προβλέπεται και η ολοκληρωμένη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο, όπου – αντίστοιχα – κατασκευάζεται δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του δικτύου αποστράγγισης.
«Με το παρόν έργο βελτιώνεται η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών παρέμβασης, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην καθημερινότητα και στις ανθρώπινες δραστηριότητες (οικονομικές, κοινωνικές κλπ) των κατοίκων και των χρηστών, εν γένει των περιοχών παρέμβασης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδιώτης.
ΔΕΥΑΙ – Βιολογικός
Τα όσα είχε αναφέρει δημόσια με ανακοίνωσή της, η ΔΕΥΑΙ, σχετικά με το πόρισμα της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού επανάλαβε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Γιώργος Παπαδιώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο κ. Παπαδιώτης αρχικά τόνισε ότι είναι γνωστό πως ο παλιός βιολογικός καθαρισμός της πόλης είχε φτάσει στα όρια του εδώ και πολλά χρόνια και δεν επαρκούσε για να εξυπηρετήσει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του λεκανοπεδίου.
Για αυτό άλλωστε όλες οι δημοτικές αρχές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσπάθησαν αρχικά να εξασφαλίσουν τους πόρους και στη συνέχεια να εκτελέσουν το έργο της κατασκευής της νέας μονάδας, καθώς και το έργο εκσυγχρονισμού της παλιάς, προκειμένου να βελτιωθεί δραστικά η αποδοτικότητα του συστήματος.
Σε ότι αφορά το πόρισμα της Διεύθυνσης Υδάτων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ τόνισε ότι το φαινόμενο της υπερχείλισης υγρών λυμάτων ήταν παροδικό και όχι συνεχές και οφείλονταν σε δυσλειτουργία του φρεατίου εισόδου του βιολογικού κατά το στάδιο διασύνδεσης του παλαιού συγκροτήματος με τον νέο βιολογικό καθαρισμό.
Ο κ. Παπαδιώτης επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΔΕΥΑΙ, πραγματοποίησε άμεσα εντατικούς ελέγχους και εργασίες στο σύνολο των εγκαταστάσεων διαχείρισης λυμάτων και παρά τις δυσκολίες λόγω της συνεχούς λειτουργίας του Βιολογικού, έχει επιλύσει πλήρως το ζήτημα.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως με την έναρξη λειτουργίας της νέας επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, δεν υφίσταται καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση και δεν υπάρχει φόβος για επιβολή προστίμων.