Το χρονίζον θέμα του μεγάλου δακτυλίου των Ιωαννίνων, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο...γεφύρι της Άρτας και ελάχιστα απέχει απο το να γίνει...ανέκδοτο για να αποδεικνύει τις ασυμφωνίες Δήμου, Περιφέρειας, προϊσταμένων Υπηρεσιών και επιστημόνων, συνοδευόμενες απο πείσματα και προσωπικές επιλογές.
Κι αν οι ασυμφωνίες ξεκινούν τοπικά, φανταστείτε και την συνέχεια ΟΤΑΝ οι τελικές προτάσεις φθάσουν και στα αρμόδια υπουργεία και λοιπές κεντρικές Υπηρεσίες, όπου εκεί διεισδύουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως σε όλα τα σημαντικά έργα....Εν ολίγοις, βρισκόμαστε μπροστά σε νέες δυσκολίες, κάτι που σημαίνει οτι ....¨Ζήσε Μάη μου...¨κλπ, κ.λ.π.
Πόσο μάλλον, αν τελικά δεν υπάρξει απένταξη του έργου απο όλες αυτές τις καθυστερήσεις...
Σχετικά με το θέμα αυτό απο την Περιφέρεια Ηπείρου, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:
=¨ Σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε την Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025 στην Περιφέρεια για το ζήτημα του «Μεγάλου Δακτυλίου» της πόλης των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, του δημάρχου Ιωαννίνων, της προϊσταμένης της Ε.Υ.Δ. Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027», στελεχών της ίδιας Υπηρεσίας, του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Αθανασόπουλου (ως τεχνικού συμβούλου του Δήμου Ιωαννιτών) και του εμπειρογνώμονα Γεωτεχνικών Ανδρέα Αλιβιζάτου, συντάχθηκε κείμενο με τα όσα διαμείφθηκαν και συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη.
Το κείμενο υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη και την προϊσταμένη της Ε.Υ.Δ. και στάλθηκε για τον ίδιο λόγο στο δήμαρχο Ιωαννιτών και στον ομότιμο καθηγητή, ο οποίος όμως αναίρεσε τα όσα είχαν ειπωθεί και εκ μέρους του στη σύσκεψη, αρνούμενος την υπογραφή του.
Σημειώνεται ότι στο κείμενο αποτυπώνεται η συμφωνία για - επί τρίμηνο - υλοποίηση εργασιών δοκιμαστικής προφόρτισης του εδάφους στο επίμαχο επίχωμα του μεγάλου δακτυλίου
Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης της βέλτιστης τεχνικής και οικονομικής λύσης για την υλοποίηση του έργου, επισημαίνοντας ότι η λήξη της σύμβασης ολοκλήρωσης του έργου την 30η Απριλίου 2025, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την απρόσκοπτη εξέλιξη του¨.
Το κείμενο υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη και την προϊσταμένη της Ε.Υ.Δ. και στάλθηκε για τον ίδιο λόγο στο δήμαρχο Ιωαννιτών και στον ομότιμο καθηγητή, ο οποίος όμως αναίρεσε τα όσα είχαν ειπωθεί και εκ μέρους του στη σύσκεψη, αρνούμενος την υπογραφή του.
Σημειώνεται ότι στο κείμενο αποτυπώνεται η συμφωνία για - επί τρίμηνο - υλοποίηση εργασιών δοκιμαστικής προφόρτισης του εδάφους στο επίμαχο επίχωμα του μεγάλου δακτυλίου
Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης της βέλτιστης τεχνικής και οικονομικής λύσης για την υλοποίηση του έργου, επισημαίνοντας ότι η λήξη της σύμβασης ολοκλήρωσης του έργου την 30η Απριλίου 2025, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την απρόσκοπτη εξέλιξη του¨.
Η θέση του Δήμου για το έργο «Κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο»
Από την πλευρά του ο Δήμος Ιωαννιτών σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου σταθήκαμε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο ζήτημα το οποίο είχε προκύψει ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο σχετικά με τη μέθοδο θεμελίωσης τμήματος του έργου «Κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο».
Η θέση της δημοτικής αρχή για την υλοποίηση του έργου ήταν και παραμένει ξεκάθαρη.
Η άρτια και ασφαλής ολοκλήρωσή του είναι πρωτίστως τεχνικό και δευτερευόντως διαχειριστικό ζήτημα.
Ως δημοτική αρχή κρίναμε ότι η καταλληλότερη μεταξύ των διαφορετικών εναλλακτικών τεχνικών λύσεων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, θα προέκυπτε κατόπιν αξιολόγησης από εξειδικευμένο, επιστημονικό φορέα διασφαλίζοντας το κύρος και την αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας.
Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στο Εργαστήριο Γεωτεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα στον Ομότιμο Καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Γεώργιο Αθανασόπουλο.
Στη συνάντηση της Δευτέρας 24 Μαρτίου 2025 οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν και συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Αθανασόπουλος και ο εμπειρογνώμονας γεωτεχνικός, Ανδρέας Αλιβιζάτος, αντάλλαξαν τις επιστημονικές τους απόψεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω διασφάλισης της άρτιας τεχνικής λύσης θα προέκυπτε μετά την κατασκευή και τον έλεγχο της συμπεριφοράς ενός δοκιμαστικού επιχώματος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από την μεριά τόσο του δημάρχου Ιωαννίνων, όσο και του κ. Αθανασόπουλου τονίστηκε ότι η δοκιμαστική αυτή εφαρμογή θα μας οδηγήσει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το πια μέθοδος θεμελίωσης θα πρέπει να επιλεγεί.
Παρότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, στο τέλος της συζήτησης καμία εναλλακτική δεν αποκλείστηκε και καμία δεν επελέγη.
Άλλωστε για πιο λόγο να συμφωνήσουμε στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του δοκιμαστικού επιχώματος, αν ήδη είχαμε καταλήξει στην ορθότερη τεχνικά λύση;
Σε κείμενο που συντάχτηκε από την μεριά της Περιφέρειας μετά τη σύσκεψη, το οποίο στάλθηκε προς υπογραφή, δεν αποτυπώνει τα συμφωνηθέντα και για το λόγο αυτό δεν υπογράφηκε από το δήμαρχο και τον Ομότιμο Καθηγητή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων για το επίμαχο ζήτημα ο δήμαρχος Ιωαννίνων υπήρξε φειδωλός στις δηλώσεις του διότι:
Α. Το πρώτο που τον ενδιάφερε είναι η τεχνική αρτιότητα και η ασφάλεια του έργου, λαμβάνοντας υπόψη ότι κύριος του έργου και διευθύνουσα υπηρεσία αυτού, οι έχοντες δηλαδή την ευθύνη για την άρτια υλοποίησή του, είναι ο δήμος και η τεχνική του υπηρεσία.
Β. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό με απλά λόγια ένα αντικείμενο το οποίο απαιτεί ειδική επιστημονική γνώση.
Για το δήμο Ιωαννιτών το μοναδικό κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων συνεχίζει να παραμένει η ορθή επιστημονική προσέγγιση.
Παραμένουμε παρόντες στο διάλογο, αναγνωρίζοντας ότι το έργο είναι μείζονος σημασίας για τους δημότες του δήμου Ιωαννιτών, ενεργώντας με την αρμόζουσα υπευθυνότητα και έχοντας την αγωνία να παραδώσουμε ένα άρτιο και ασφαλές έργο.
