allnews-epirus

Νέα καταδίκη της Ελλάδας για ανθρώπινα δικαιώματα

O Τύπος για την καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ, το πλήγμα Τραμπ στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και τα σχέδια των γερμανών Συντηρητικών για περικοπή της αναπτυξιακής βοήθειας.

Σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για τον θάνατο ενός 17χρονου Ιρακινού σε προσφυγικό σκάφος, στο οποίο η ελληνική ακτοφυλακή είχε εμπλακεί σε ανταλλαγή πυρών με ύποπτους τούρκους διακινητές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λογοδοτήσει για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Νέα καταδίκη της Αθήνας».
Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει αποζημίωση 80.000 ευρώ συν τους τόκους στους συγγενείς του άτυχου Ιρακινού, οι οποίοι διεκδικούσαν 200.000 ευρώ, όμως το δικαστήριο θεώρησε το ποσό υπερβολικό.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στα ανοικτά της Σύμης τον Αύγουστο του 2015. Ελληνική ακτοφυλακή και Frontex είχαν σταματήσει σκάφος με περίπου 70 πρόσφυγες. Όταν τα μέλη του λιμενικού επιβιβάστηκαν, ξεκίνησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 17χρονος Αμέερ. Αρχικά οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός είχε εντοπιστεί νεκρός από ασφυξία στο σκάφος. Ένας γιατρός στη Σύμη διαπίστωσε ωστόσο αργότερα ότι ο νεαρός πρόσφυγας είχε σκοτωθεί, το πιθανότερο, από πυροβολισμό.
Οι δικαστές επέκριναν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για ανεπαρκή διερεύνηση της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για "πλήθος παραλείψεις" με αποτέλεσμα την απώλεια αποδεικτικών στοιχείων. Κατά συνέπεια, ήταν δύσκολο να εξακριβωθεί ποια γεγονότα μεσολάβησαν μέχρι τον θάνατο του Ιρακινού, αλλά και να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι».

Ο Τραμπ καταστρέφει τα όνειρα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Εσωτερικό της Mercedes S-Class

«Ήταν αναμενόμενο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επέβαλλε δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων», σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Ο Τραμπ καταστρέφει τα γερμανικά όνειρα». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Στην ουσία, η Ουάσιγκτον εισάγει φόρο πολυτελείας για γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Και αυτό γιατί αφορά κυρίως αυτοκίνητα με τιμή 100.000 δολαρίων και πάνω, όπως Porsche Cayenne, BMW σειρά 7, Mercedes S, E και G-Class. Αν και οι γερμανικές εταιρείες κατασκευάζουν αυτοκίνητα και στις ΗΠΑ, τα οχήματα που τους διασφαλίζουν τα υψηλότερα κέρδη εξακολουθούν να εισάγονται από την Ευρώπη.
Η παγίδα για όσους ποντάρουν σε πολυτελή αυτοκίνητα είναι ότι η παραγωγή τόσο λίγων κομματιών αξίζει να γίνεται μόνο σε ένα σημείο του κόσμου και αποδίδει μόνο όταν οι αγορές είναι ανοιχτές. Ο πρόεδρος Τραμπ γνωρίζει πόσο ευάλωτο είναι αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο. Και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές, κάθε άλλο παρά έχουν καλυμμένα τα νώτα τους.
Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ είναι αδίστακτη και θα κοστίσει θέσεις εργασίας και ευημερία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Θα μπορούσε όμως να δρομολογήσει, έστω και με καθυστέρηση, μια διόρθωση πορείας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά σε πολυτελή οχήματα. Τα πρώτα σημάδια αλλαγής πορείας είναι εμφανή».

Λιγότερη αναπτυξιακή βοήθεια, απώλεια επιρροής για τη Γερμανία
                        Αν και Συντηρητικός, ο πρώην υπ. Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ τάσσεται υπέρ της φορολόγησης χρηματιστηριακών συναλλαγών

Στα σχέδια των γερμανών Συντηρητικών να περικόψουν την αναπτυξιακή βοήθεια αναφέρεται η taz με τίτλο «Απώλεια επιρροής για τη Γερμανία». Η εφημερίδα γράφει: «Σε έκκληση που υπογράφουν Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί πολιτικοί, αλλά και η Καθολική και Ευαγγελική Εκκλησία σημειώνεται, σύμφωνα με το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), ότι η αναπτυξιακή βοήθεια αποτρέπει κρίσεις και προστατεύει γερμανικά συμφέροντα. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την υγεία και τη χρηστή διακυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα σταθερότητα. Οι υπογράφοντες σημειώνουν: "Είναι συχνά πιο δαπανηρό να αντιδράς σε κρίσεις και συγκρούσεις, παρά να τις προλαμβάνεις. Κατά συνέπεια, δεν χρειαζόμαστε μόνο καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις, αλλά και μια ισχυρή εξωτερική και αναπτυξιακή πολιτική".

Ο Χριστιανοκοινωνιστής πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ δηλώνει στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί γίνεται σοβαρή συζήτηση για τη "μείωση της χρηματοδότησης για την κατεπείγουσα περίθαλψη προσφύγων, την προστασία του κλίματος και τις συνεργασίες για τις πρώτες ύλες" υπό το πρίσμα των προγραμματισμένων δαπανών ρεκόρ για εξοπλισμούς και υποδομές. Προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, ο συντηρητικός πολιτικός τάσσεται υπέρ ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για κερδοσκόπους. "Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να σώσουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πείνα", εξηγεί ο Γκερντ Μίλερ, ο οποίος είναι Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO) από το 2021».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη