Χωρίς ενεργά μέτωπα η καταστροφική φωτιά στην Πρέβεζα και κυρίως στον Δήμο Ζηρού, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το καθησυχαστικό, γιατί οι κίνδυνοι των αναζωπυρώσεων είναι πιθανοί, λόγω της τεράστιας έκτασης που έχει καλύψει. Αυτό το γνωρίζουν οι πυροσβέστες που συνεχίζουν τις προσπάθειες και παραμένουν σε ετοιμότητα μέχρι τον τελικό έλεγχο της φωτιάς.
Οι ζημιές σε καμένα σπίτια, επιχειρήσεις αποθήκες κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π είναι μεγάλες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανεπίσημα στοιχεία, αλλά η τελική καταμέτρηση θα γίνει με την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, κάτι που όλοι ελπίζουν να γίνει σύντομα.
Παρ΄όλα αυτά, πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες και ο καταλογισμός ευθυνών προς τις αρμόδιες Αρχές, με ιδιαίτερη έμφαση κατά της Περιφέρειας Ηπείρου που δεν είχε σχεδιάσει σωστά και δεν είχε καλύψει κενά στην Πολιτική Προστασία για την Πυρόσβεση, αρκούμενη, -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ντόπιοι-, σε τυπικά σεμινάρια, που τίποτε δεν πρόσφεραν, ενώ αντίθετα δεν έγιναν έργα για διάνοιξη ζωνών προστασίας δασικών περιοχών, ενίσχυση με πυροσβεστικά οχήματα κ.λ.π.
Από τα ...πυρά, δεν εξαιρέθηκαν η κυβέρνηση που δεν αύξησε την συνεχώς μειούμενη δύναμη μονίμων αλλά και εποχικών πυροσβεστών, ενώ επιπλέον πυροσβέστες της Ηπείρου μετακινούνταν σε φωτιές σε όλη την χώρα αφήνοντας ακάλυπτη την περιοχή που υπηρετούν. Πάνω σε αυτό στηρίζουν και την επέκταση της φωτιάς στο Γυμνότοπο, που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και σωστά τόσο απο έλλειψη πεζοπόρων τμημάτων, αλλά και καθυστερημένη παρέμβαση αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Κι αφού, -επισημαίνουν-, η αρχική φωτιά δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, οι ισχυροί άνεμοι βοήθησαν την γρήγορη επέκτασή της με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Σοβαρές οι καταγγελίες και για τα Δασαρχεία, τους Δήμους κ.λ.π
-Εκείνο που τονίζεται ιδιαίτερα σε όλη την Πρέβεζα κι όχι μόνο, είναι η βοήθεια των εθελοντών της περιοχής που με κάθε τρόπο βοήθησαν τους πυροσβέστες που επίσης έδιναν μάχη με τις φλόγες. Αλλά επιπλέον ομάδες κατοίκων, με δικά τους χρήματα ή δωρεές καταστημάτων, εφοδιάζονταν με νερά, τρόφιμα, ακόμη κολλύρια , αλοιφές εγκαυμάτων ή γάζες και τα προωθούσαν στους πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της φωτιάς. Η Περιφέρεια, οι Δήμοι, η ίδια η Πυροσβεστική για το προσωπικό της απουσίαζαν...
-Το πύρινο μέτωπο στον Δήμο Ζηρού μέχρι τώρα λοιπόν δείχνει σημαντικά βελτιωμένο.Κατά τη διάρκεια της νύχτας ελέγχθηκε η μεγάλη φωτιά στην Καμπή, ενώ ύφεση καταγράφεται στις υπόλοιπες περιοχές.
Από νωρίς το πρωί επιχειρούν 6 εναέρια μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Φιλιππιάδας και στην Πυροσβεστική επικρατεί αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα έχουν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως τη φωτιά.
Τα προβλήματα, βέβαια, είναι πολλά καθώς χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό ενώ είναι σοβαρές και οι δυσκολίες στις επικοινωνίες.
- Στην περιοχή Γυμνότοπος, βόρεια της Φιλιππιάδας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες. Συνεχίζονται οι ενέργειες για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων, κυρίως στις παρυφές της Φιλιππιάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η περίμετρος της πυρκαγιάς,


