
Το Ταχυδρομείο Ιωαννίνων, είναι ένα κόσμημα για την πόλη και έχει την δική του ιστορία....Στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και 28ης Οκτωβρίου, η σχολή Ρουστιγιέ Χαμιντιγιέ ΄(οθωμανικό Παρθεναγωγείο- Μέση Αστική Σχολή Θηλέων)
Το κτίριο κτίστηκε το 1905 για να στεγάσει τη "Μέση Αστική Σχολή Θηλέων" που ίδρυσε ο Οσμάν Πασάς, διοικητής των Ιωαννίνων.

φωτο: Η πρόσοψη του κτιρίου και ο υπέροχος κήπος που συντηρούνταν απο τους καλύτερους κηπουρούς της εποχής....
Τα σχέδιά του αποδίδονται στο Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Π. Μελίρρυτο, έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής που κατασκεύασε πολλά σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στην πόλη (Καπλάνειο Μέγαρο, Ρολόι κεντρικής πλατείας, Παλιά Ζωσιμαία Σχολή κ.α.).
1910- Αίθουσα διδασκαλίας του Οθωμανικού ΠαρθεναγωγείουΠρόκειται για ένα συμμετρικό διώροφο κτήριο με προεξέχον το κεντρικό τμήμα της πρόσοψης, το οποίο κοσμείται με νεοκλασικά στοιχεία, όπως το κεντρικό αέτωμα, τα κορινθιακά κιονόκρανα και τις ακροκεράμους.
Στο αέτωμα υπήρχε η ημισέληνος και στο υπέρθυρο της αυλόθυρας η οθωμανική επιγραφή του.

Το κτίριο σε φωτό του 1945...
Τα δύο περίτεχνα φανάρια των παραστάδων της εισόδου δεν έχουν διασωθεί. Οι υαλοπίνακες ήταν χρωματισμένοι στο μεγαλύτερο μέρος τους, ωστε να εμποδίζεται η θέα των κοριτσιών του παρθεναγωγείου προς τους δρόμους.
Στους υαλοπίνακες επίσης ήταν ζωγραφισμένες χιαστί οι σημαίες της οθωμανικής αυτοκρατορίας
1912- Το εσωτερικό του κτιρίου όταν λειτουργούσε σαν Οθωμανικό ΠαρθεναγωγείοΗ λειτουργία του Παρθεναγωγείου είχε πάψει από το 1912. Το 1985 έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού εργασίες αποκατάστασης του κτήρίου που έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Τέχνης (ΦΕΚ 404/Β/9-7-81).
φωτο του κτιρίου 1947...
Αναμνηστική φωτό των μαθητριών του Οθωμανικού Παρθεναγωγείου
1910-Φωτό που πιθανότατα είναι απο τα εγκαίνια του κτιρίου....

1927::Φωτό του κτιρίου

Φωτο: 1910Αριστερά διακρίνεται η σημερινή οδός 28ης Οκτωβρίου και στην άλλη πλευρά η οδός Μπότσαρη, που είναι έρημοι χωματόδρομοι. Στο δεξιό τμήμα της φωτογραφίας εικονίζεται ο μιναρές του τεμένους “Τζαμί Μεχμέτ Αγά” που κατεδαφίστηκε, όταν γκρεμίστηκαν τα περισσότερα από τα περίφημα 17 τζαμιά των Ιωαννίνων.
Το τέμενος “Μεχμέτ Αγά” ιδρύθηκε το 1618 και γειτόνευε με νεκροταφείο που ήταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα η υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου. Κοντά στο τζαμί υπήρχε πτωχοκομείο και μεντρεσές που τα συντηρούσαν.
ALL NEWS EPIRUS (ΑΡΧΕΙΟ)
ΚΟΚΚΟΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σε όλους και καλή σας μέρα.
Είμαι ο ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ένας Έλληνας αγρότης. Πέρασα πολλές οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες και όλα φαινόταν χαμένα. Αλλά χάρη στη ΚΟΚΚΟΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ, κατάφερα να σταθώ ξανά στα πόδια μου. Όταν τη γνώρισα, ήμουν στα όριά μου: οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί ήταν άδειοι εξαιτίας των δικαστικών επιμελητών. Σκεφτόμουν μόνο ένα πράγμα: πώς να ξεφύγω από αυτό το χάος; Αλλά ο Θεός, με τη χάρη του Θεού, μας ένωσε μέσω μιας φίλης. Χάρη σε ένα μικρό δάνειο 22.000 ευρώ που μου χορήγησε, η ζωή μου ανέκτησε το νόημά της.
Με αυτό το ποσό, μπόρεσα να ξεπληρώσω όλα τα χρέη μου. Μέσα από αυτή την μαρτυρία, σας ενθαρρύνω να μην τα παρατάτε ποτέ όσο είστε ζωντανοί. Είναι μια ειλικρινής και υπεύθυνη γυναίκα που πάντα τιμά τις δεσμεύσεις της και παρέχει αυθεντικά έγγραφα. Ως Ελληνίδα πολίτης, μου φέρνει τιμή και με κάνει περήφανη για τη χώρα μου. Αν χρειάζεστε οικονομική βοήθεια, επικοινωνήστε με την ΚΟΚΚΟΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ στο: ntokokko71@gmail.com και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε Έλληνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτήν τη στιγμή. Εάν δεν είστε Έλληνας, παρακαλούμε μην απαντήσετε.