allnews-epirus

ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ΅: "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ Ο ΑΣΣΑΝΤ".-1429 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ 426 ΠΑΙΔΙΑ




siria-nekroi-ximika-570Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Κέρι


"Εγκληματία και δολοφόνο" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας τη βεβαιότητα των ΗΠΑ ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε ένα "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" όταν χρησιμοποίησε αέρια που προκαλούν παράλυση του νευρικού συστήματος κατά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.  Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν αυτήν και άλλες παλαιότερες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία "δεν μπορούν να πουν στις ΗΠΑ κάτι που η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει ήδη για την επίθεση", τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε διάγγελμα που εκφώνησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τον Κέρι, οι πύραυλοι με τα χημικά που έπληξαν τις περιοχές αυτές προέρχονταν μόνο από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα πολλές φορές φέτος, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι πριν από την επίθεση, "στοιχεία του καθεστώτος" βρίσκονταν στην περιοχή και πήραν την εντολή να φορέσουν προστατευτικές μάσκες πριν εξαπολυθεί η επίθεση. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης ότι υψηλόβαθμοι Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων. "Ξέρουμε ότι επί τρεις ημέρες πριν από την επίθεση υπήρχε στην περιοχή προσωπικό και έκανε προετοιμασίες (...). Ξέρουμε από πού εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τι ώρα. Ξέρουμε πού προσγειώθηκαν και πότε", είπε.
-Στο μεταξύ, τουλάχιστον 1.429 Σύροι πολίτες έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 426 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από Διεθνείς Οργανισμούς και στα οποία αναφέρθηκε και ο Κέρι.
- Από την πλευρά του ο Καναδάς είναι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση.

"Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, με βάση αυτά που μας έδειξαν, είμαστε της άποψης ότι το καθεστώς του Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση", είπε ο Άντριου Μακντούγκαλ, ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη