Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα πάνω από 1500 υπάλληλοι τους εξέφρασαν οι πρυτάνεις, κατά τη συνεδρίαση τους στην Κέρκυρα. Όπως αναφέρουν στο ψήφισμα τους τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ιδρυμάτων.
Οι αρχές των πανεπιστημίων της χώρας διακήρυξαν ότι το προσωπικό τους, όχι μόνο δεν είναι πλεονάζον, αλλά το αντίθετο. «Με όποιον αλγόριθμο και εάν εφαρμόσουν, θα καταλήξουν στο ό,τι από τα πανεπιστήμια λείπουν 1500 υπάλληλοι»,δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.
Στην πολύωρη συνεδρίαση τους οι πρυτάνεις συναντήθηκαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιο Κυριαζή, ο οποίος φαίνεται να αντιμετώπισε θετικά διαμεσολαβητική πρόταση του κ. Μυλόπουλου, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση, και δεσμεύτηκε να τη μεταφέρει τη Δευτέρα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να αποφασίσει.
Η πρόταση αφορά την αναβολή του μέτρου, μέχρις ότου συσταθούν οι οργανισμοί των πανεπιστημίων, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στο στάδιο σύνταξής τους, αλλά και, παράλληλα, την επίσπευση της χρηματοδότησης του προγράμματος για την αξιολόγηση των δομών των ιδρυμάτων, που έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τις φαστ τρακ διαδικασίες και θα έχουμε τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα, που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών», σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Ένταση υπήρξε, εν τω μεταξύ, όταν εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων θέλησαν να μεταβούν στο χώρο, όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Η κατάσταση εκτονώθηκε, όταν παρενέβησαν οι πρυτάνεις, ζητώντας από τους αστυνομικούς να αφήσουν την πόρτα ανοικτή για τους υπαλλήλους και μετά από διαπραγμάτευση δόθηκε η δυνατότητα σε αντιπροσωπεία τους να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου.
Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη Σύνοδος
Νέο προεδρείο θα έχει από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος των Πρυτάνεων και μάλιστα με «άρωμα» Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τον επόμενο χρόνο στο προεδρείο θα βρίσκονται το ΑΠΘ, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Αριστοτέλειο με πρόεδρο τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, είναι το πρώτο που αναλαμβάνει θητεία και κατά συνέπεια η επόμενη τακτική Σύνοδος των Πρυτάνεων θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη γύρω στο Νοέμβριο.
Το σχετικό ψήφισμα
Αναλυτικά το ψήφισμα της Συνόδου για τη διαθεσιμότητα έχει ως εξής:
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι η εφαρμογή του 'σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης' στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών ζητημάτων νομιμότητας που εγείρει, θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα έως και απόλυση εργαζομένων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου των ΑΕΙ, καθώς και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των Ιδρυμάτων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, θεωρεί νομικά έωλη και λειτουργικά επικίνδυνη την ανταπόκριση των ΑΕΙ στο περιεχόμενο τού από 14/8/2013 εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (Μεταρρυθμιστικές Δράσεις ΥΠΑΙΘ-ΑΕΙ) σχετικά με νέα οργανογράμματα.
Η σύνταξη οργανογραμμάτων σε πολυεπίπεδα ΝΠΔΔ όπως τα ΑΕΙ απαιτεί μία συγκροτημένη και στοχευμένη προσέγγιση προς όφελος των Ιδρυμάτων και του δημοσίου συμφέροντος, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του Οργανισμού κάθε Πανεπιστημίου. Πρότυπο σχέδιο Οργανισμού έχει προετοιμαστεί από τη συσταθείσα προς τούτο Επιτροπή της Συνόδου. Το σχέδιο αυτό πρόκειται σε εύλογο χρονικό διάστημα να τεθεί προς τελική επεξεργασία στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και στη συνέχεια να διατεθεί στα ΑΕΙ για εξειδικευμένη προσαρμογή.
O αριθμός των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) της χώρας δεν υπερβαίνει τους 6.213 (αντίθετα με τα στοιχεία περί 10.200). Η ενδεχόμενη δε μείωσή του κατά 1.500 άτομα μέσω της διαθεσιμότητας, θα ενισχύσει τα αρνητικά αποτελέσματα: (α) του ραγδαία αυξανόμενου ρυθμού συνταξιοδότησης των υπηρετούντων, (β) του μη διορισμού μέχρι σήμερα των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για ΑΕΙ, έτους 2009, (γ) των ήδη σοβαρών απωλειών προσωπικού που υπέστησαν τα ΑΕΙ κατά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας.
Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ιδρυμάτων.
H Σύνοδος καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλογιστεί τη σημασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της παραγωγής και αξιοποίησης του επιστημονικού έργου για την ελληνική κοινωνία και οικονομία καθώς και τις άκρως αρνητικές συνέπειες τέτοιων επιλογών. Επίσης καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε κοινή δράση για την αποτροπή των μέτρων της διαθεσιμότητας».