allnews-epirus

ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ:"ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


Μια ακόμη εντυπωσιακή συναυλία χθες στο βράδυ στη Βιέννη της Αγνή Μπάλτσα η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Είμαι υπερήφανη και ευγνώμων που γεννήθηκα σε αυτή την ευλογημένη χώρα, την Ελλάδα». Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα είχε μια ακόμη  μεγαλειώδη συναυλία της με ελληνικά τραγούδια, χθες βράδυ, στην Κρατική Οπερα της Βιέννης, όπου αποθεώθηκε από ένα γοητευμένο ακροατήριο φιλόμουσων Βιεννέζων.
«Σαραντατρία χρόνια τραγουδάω στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και είμαι βαθιά συγκινημένη και ευγνώμων που ακούστηκαν αυτά τα τραγούδια σε αυτόν τον χώρο... Ο Τσιτσάνης, η πατρίδα μας, η θάλασσα, τα χρώματα... αυτή η πραγματικά ευλογημένη χώρα» είπε συγκινημένη.
Δημιουργώντας με τις φωνητικές της ικανότητες «γέφυρα» ανάμεσα στο κλασικό τραγούδι και στην ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση και συνοδευόμενη στο πιάνο από τον πιανίστα Αχιλλέα Βάστορ, η Αγνή Μπάλτσα παρουσίασε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Βασίλη Τσιτσάνη και Σπύρου Περιστέρη, σκορπίζοντας άφθονα «άρωμα Ελλάδας» στο θέατρο.
Ερμηνεύοντας δε με συγκλονιστικό τρόπο, μεταξύ άλλων, τα «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Ο ταχυδρόμος πέθανε» του Μάνου Χατζηδάκι, «Το πρακτορείο», «Νυν και αεί» του Σταύρου Ξαρχάκου, «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Το τρένο φεύγει στις οκτώ» του Μίκη Θεοδωράκη, η Ελληνίδα καλλιτέχνις συνεπήρε το βιεννέζικο κοινό που την περιβάλλει με την αγάπη και τον ενθουσιασμό του εδώ και δεκαετίες. Αυτό το ακροατήριο, στο τέλος της παράστασης χειροκροτώντας όρθιο για ώρα την επανέφερε πολλές φορές στη σκηνή και η ίδια «ανταμείβοντάς» το, ερμήνευσε τέσσερα επιπλέον τραγούδια εκτός προγράμματος.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγνή Μπάλτσα, το ίδιο πρόγραμμα - μερικά τραγούδια του οποίου είχε συμπεριλάβει σε μια συλλογή που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 η «Ντόιτσε Γκραμοφόν» με τίτλο «Τραγούδια της πατρίδας μου» υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου - πρόκειται να παρουσιάσει στην αυστριακή πόλη Λιντς, στις 3 Νοεμβρίου.
Ακούραστη και μετά τη συναυλία, η Ελληνίδα καλλιτέχνις «πολιορκήθηκε» για περισσότερο από μια ώρα από θαυμαστές της και μοίρασε αυτόγραφα σε πολλούς από αυτούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Οπερας, στην Πλατεία Κάραγιαν, στον κεντρικό πεζόδρομο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Γεννημένη στη Λευκάδα, η Αγνή Μπάλτσα θεωρείται σήμερα η «σπουδαιότερη δραματική μεσόφωνος της εποχής μας», κάτι που της είχε αναγνωρίσει ο ίδιος ο μεγάλος μαέστρος του 20ου αιώνα Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, από τα πρώτα ακόμη χρόνια της μακρόχρονης συνεργασίας τους.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη