allnews-epirus

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα και Βρυξέλλες...
Tης ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ
Με το μικροσκόπιο ψάχνει να βρει κανείς τα κοινά στοιχεία της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης -«όχι άλλα μέτρα», «να τηρήσουν οι εταίροι τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους», «να τα συζητήσουμε όλα το ταχύτερο δυνατό»- με τις απόψεις που επικρατούν στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο. Και δεν τα βρίσκει. Αθήνα και οι εταίροι της εκπέμπουν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.
Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μέχρι τον επίτροπο Όλι Ρεν, έχουν δηλώσει επισήμως ότι η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του ελληνικού προϋπολογισμού και το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος θα γίνει τον Δεκέμβριο κι ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα έχει επιβεβαιώσει η Eurostat την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ευρώπη, δηλαδή, δεν είναι διατεθειμένη να βιαστεί επειδή το ζητά η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτά επί του διαδικαστικού. Επί της ουσίας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το «όχι νέα μέτρα» δεν ακούγεται καθόλου καλά στα αυτιά των εταίρων στο Eurogroup, που απαιτούν από την Αθήνα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της -και δεν τους αρκεί να δουν στο τέλος του 2013 πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο υπολογίζουν σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ, και δη με «στοχευμένα» και όχι οριζόντια μέτρα. Και θυμίζουν επίσης ότι για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης του Ιουλίου, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εκκρεμούν ακόμη τέσσερα προαπαιτούμενα: Η ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, η αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ (με… την προτίμηση οι δύο από αυτές να κλείσουν), η αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και η ολοκλήρωση του νέου κώδικα των δικηγόρων.
Να σημειωθεί ότι για τους εταίρους στο Eurogroup αυτά είναι «παλιά» μέτρα και η εφαρμογή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους ανθρώπους του Eurogroup είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος φροντίζει μεν να υποβάλει τα σέβη του στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να μιλά για προόδους, στην ίδια πρόταση όμως επιμένει ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη» κι ότι «εδώ η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα».
Μάλιστα, ο Μπαρόζο συντάσσεται με τις απόψεις τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι όταν αρχίσει η σχετική συζήτηση δε θα είναι πλέον αυτός στο τιμόνι της Κομισιόν.
Ωστόσο, την πιο αποστομωτική απάντηση στα όνειρα της Αθήνας να βγει μετά το πέρας του τρέχοντος μνημονίου από την επιτήρηση, την έδωσε τις προάλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Ο Ρεν ξεκαθάρισε ορθά κοφτά ότι η συνθήκη του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM προβλέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης και μετά το τέλος του μνημονίου, έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων. Μέχρι τότε οι μεσόκοποι εξ ημών θα έχουμε εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο...
Egnatia Post

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη