Της ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ
-------------------
«Αδύναμη, άνιση και εύθραυστη» είναι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και σε «πολύ υψηλά» επίπεδα επιμένει η ανεργία, συνεπώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει από την πλευρά της ό,τι μπορεί για να διατηρήσει αναμμένη τη φλογίτσα της ανάπτυξης.
Αυτά είπε με δυο λόγια ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ευρωτράπεζας στο Παρίσι, το οποίο και αποφάσισε να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό 0,5% το επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ και να στείλει το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά - ίσως και να μηδενιστούν - για όσο διάστημα χρειάζεται. Μάλιστα, ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι συζητήθηκε κι αυτή τη φορά το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, ωστόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάνθηκαν ότι δεν χρειάζεται ακόμη κάτι τέτοιο.
Η ΕΚΤ δηλώνει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συνεχίσει και το πρόγραμμα φτηνής αναχρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς όπως είπε ο Ντράγκι, «κανείς δε θέλει ένα ατύχημα ρευστότητας μέχρι να φτάσουν οι χώρες της Ευρωζώνης στην οικονομική ανάκαμψη».
Για μια ακόμη φορά, όμως, κάλεσε τις εμπορικές τράπεζες να διοχετεύουν τα φθηνά κεφάλαια που δανείζονται στην πραγματική οικονομία, κι όχι να τα «παρκάρουν» για να αναπληρώνουν τα ίδια κεφάλαιά τους.
Να σημειωθεί, ότι κάτι ανάλογο ζήτησε με συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «που θα μπορούσε να ενισχύσει τη δανειοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» στις χώρες του Νότου.
Πρόοδοι με ρυθμό χελώνας
Παρά τις κομψές τεχνοκρατικές διατυπώσεις που χρησιμοποιεί ο διοικητής της ΕΚΤ, είναι σαφές ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι πολύ αργός, έως απογοητευτικός. Ναι μεν οι αγορές έχουν ηρεμήσει, ναι μεν η Ευρωζώνη είναι σήμερα «πιο ανθεκτική» στις πολιτικές κρίσεις στα κράτη μέλη της –την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία, ανέφερε ονομαστικά ο Ντράγκι- ωστόσο οι κίνδυνοι εσωτερικοί και εξωτερικοί ελλοχεύουν.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ντράγκι, ένας από τους λόγους της «αυξημένης ανθεκτικότητας» της Ευρωζώνης είναι το «μπαζούκα» που κρατά έτοιμο η ΕΚΤ, η δέσμευσή της να αγοράσει απεριόριστα ομόλογα κλυδωνιζόμενων χωρών, εάν χρειαστεί- και βέβαια, υπό όρους.
Στο εσωτερικό μέτωπο ο Ντράγκι κάλεσε τα κράτη μέλη, τώρα που ετοιμάζονται τα σχέδια του προϋπολογισμού για το 2014, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά και να επιταχύνουν τις «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και στην αγορά εργασίας», τόσο για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όσο και για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ευρωζώνη.
Ο εξωτερικός κίνδυνος
Πολύ προσεκτικός ήταν ο διοικητής της ΕΚΤ στις εκτιμήσεις του για τον κίνδυνο που απορρέει για την Ευρωζώνη, από το «λουκέτο» που μπήκε προχτές στην αμερικανική κυβέρνηση. «Πράγματι, ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ μπορεί να πλήξει τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης και στον υπόλοιπο κόσμο», είπε.
Egnatia Post