1
Tης ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ
Το αν ήταν ή όχι εποικοδομητική η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως ευχήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, θα φανεί στο μέλλον, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είχαν την πίεση να πάρουν αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αφού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα. Αντίθετα, η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να τα βρει με την τρόικα ήταν μεγάλη, πριν ακόμη κλειστούν στη αίθουσα των συνεδριάσεων οι υπουργοί Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ζήτησε από την Αθήνα να γκαζώσει, να κλείσει, δηλαδή, όλα τα ανοιχτά θέματα, από την εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων μέχρι τη συμφωνία για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού. O Ολλανδός υπουργός ταυτίστηκε ουσιαστικά με εκείνους τους αξιωματούχους, που τις τελευταίες μέρες κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για κωλυσιεργία, και άφησε τον Στουρνάρα με το παράπονο, ότι δεν αναγνωρίζονται οι πρόοδοι της Αθήνας. Βέβαια, η δήλωση του Έλληνα υπουργού ήταν πιο κομψά διατυπωμένη: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Αντίθετα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν πιο… τρυφερή με τον Έλληνα ομόλογό τους: Το σεβασμό του στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προόδους της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας βέβαιος ότι «στο τέλος θα στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της χώρας», ενώ σχολιάζοντας τις δηλητηριώδεις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου -«πρώτα θα πάμε για σκι» κλπ.- είπε, μάλλον απαξιωτικά, πως ξέρει ότι πάντα υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει.
Αλλά και ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η Γαλλία σταθερά υποστηρίζει πως έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης. «Παλεύουμε για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης και την ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία είναι φίλη χώρα της Ευρώπης και ειδικά της Γαλλίας», είπε.
Κακοί οιωνοί
Το Eurogroup ξεκίνησε με κακούς οιωνούς -κι όχι μόνο για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2013. Κι ήταν απογοητευτικά, δυσμενέστερα των ούτως ή άλλως χαμηλών προσδοκιών.
Ανάκαμψη; Ποια ανάκαμψη; Το ΑΕΠ των «17» αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, ενώ η Γαλλία -η δεύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης- βυθίστηκε πάλι στην ύφεση, και η Ιταλία -το νούμερο τρία- είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται για ένατο συνεχές τρίμηνο. Ακόμη και η Γερμανία είδε το θετικό ρυθμό ανάπτυξής της να μειώνεται στο μισό, στο 0,3%, κυρίως επειδή οι εξαγωγές της έχασαν ένα μέρος της δυναμικής τους. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν έχει πια λεφτά να εισάγει γερμανικά προϊόντα, όπως παλιά.
Από την ύφεση κατάφερε να βγει η Ισπανία, ενώ και τα στοιχεία για την Ελλάδα ήταν τρόπον τινά θετικά μέσα στη μαυρίλα τους. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2013… μόνο κατά 3%. Ήταν η μικρότερη συρρίκνωση των τελευταίων τριών χρόνων.
Οι καλοί μαθητές, Μαδρίτη και Δουβλίνο
Πάντως, όλοι όσοι δηλώνουν ότι η κρίση βαίνει στο τέλος της, μιλούν μόνο για την Ιρλανδία και την Ισπανία. Πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, είχε φροντίσει να διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του λέει αντίο στο μνημόνιο, ότι από το τέλος της χρονιάς θα επιστρέψει κανονικά στις αγορές κι ότι δε θέλει άλλη στήριξη -και επιτήρηση. Η ιδέα μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM δεν αρέσει στο Δουβλίνο, «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας», είναι το μήνυμα.
Αλλά και η κυβέρνηση της Μαδρίτης δηλώνει ότι σύντομα δε θα χρειάζεται βοήθεια για τις τράπεζές της. Μάλιστα, από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν εγκριθεί από τους εταίρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, η Ισπανία έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα μόνο τα 40.
ΕGNATIA POST