ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Οι ηχηρές προειδοποιήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης ότι θα καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις της συμφωνίας με την τρόικα για τη διάρκεια του γάλακτος απειλούν να εξανεμίσουν και τα τελευταία αποθέματα αισιοδοξίας που επιχειρήθηκε επικοινωνιακώς να δημιουργηθούν τις προηγούμενες μέρες με όχημα το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα.
Το Μαξίμου, που θεωρεί ότι η αρνητική τους στάση «μαραίνει» την ατμόσφαιρα (τεχνητής για την αντιπολίτευση) ευφορίας, δεν κρύβει τον εκνευρισμό του και από την άποψη αυτή, ήταν ευανάγνωστο το μήνυμα που έστειλε από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «είναι κρίμα όταν η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Εμείς προχωράμε κανονικά».
Παρά τον εκνευρισμό που διαπιστώνεται στο Μαξίμου, στα κομματικά επιτελεία αρκετοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί «λίγη ακόμα» προσπάθεια, όπως αυτή που κατέβαλλε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, που ενημέρωσε σχετικά ομάδα «πράσινων» βουλευτών, αλλά και κάμποσες βελτιώσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσων διαφωνούν.
Η παρέμβαση Βενιζέλου
Στη συγκυβέρνηση παίρνουν τοις μετρητοίς τις επίμονες απειλές που εκτοξεύουν δημόσια οι επικριτές, κάνοντας λόγο περί «εικονικής διαπραγμάτευσης» και αυτή ήταν η αιτία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας κατευναστικά, αποδοκίμασε έμμεσα τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά και τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, που χαρακτήρισαν την όλη συζήτηση «αστεία».
Σε δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος, άφησε πολλά περιθώρια βελτιώσεων, φροντίζοντας προηγουμένως να σημειώσει αυστηρά «το θέμα για το γάλα είναι σοβαρό! Αν χρειαστούν βελτιώσεις, θα το χειριστούμε. Αλλά, ποιος θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία;».
Είχαν προηγηθεί στη διάρκεια της μέρας αρνητικές δηλώσεις των βουλευτών Μ. Κασσή, Ν. Σηφουνάκη, Θ. Μωραΐτη από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες προστέθηκαν στις αντίστοιχες βουλευτών της ΝΔ, όπως οι Γ. Βλάχος, Δ. Τζαμτζής, αλλά και ο -υπό παραίτηση- αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος, πάντως, αφήνοντας ένα ευρύ περιθώριο συνδιαλλαγής, σε βραδυνή δήλωσή του, ανέφερε ότι θα περιμένει τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας προκειμένου να τοποθετηθεί υπεύθυνα.
Ο εφαρμοστικός νόμος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο και στις ψηφοφορίες που με βεβαιότητα θα προκαλέσει η αντιπολίτευση, αξίζει να σημειωθεί οτι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσέρχεται με 153 βουλευτές.
Egnatia Post