ΦΩΤΟ:Η Μαρία Μπαρμπαγιάννη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαυστραλών Νομικών και ο πρόεδρός του Αντρέας Κωνσταντίνος Πάννα Photo: Penni Pappas
Στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βικτώριας παρουσία δικαστών, νομικών, βουλευτών και εκπροσώπων του Τύπου, έγινε η επίσημη παρουσίαση του Συνδέσμου Ελληνοαυστραλών Νομικών, που ιδρύθηκε πρόσφατα και όπως τόνισε στην ομιλία της η αρχιδικαστής της πολιτείας, Μέριλν Γουόρεν, στο καλωσόρισμά της, η ιδέα της δημιουργίας ανήκει στον ομογενή δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βικτώριας, Αιμίλιο Κύρου.
Όπως εξήγησε η αρχιδικαστής Γουόρεν η πορεία ζωής του Αιμίλιου Κύρου από τότε που ξεκίνησε μικρό παιδί από τη Βόρεια Ελλάδα και έφτασε στην Αυστραλία χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά είναι στην ουσία μία ιστορία υφασμένη με δυσκολίες και θυσίες.
Βοσκός ο πατέρας του Γιάννης, εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία οκτώ ετών και η μάνα του Στέλλα, που εργαζόταν στο βαμβάκι και στα καπνά άφησε το σχολείο μόλις εννέα ετών. Η καταγωγή τους ήταν από το χωριό Σφυκιά της Ημαθίας και στην Αυστραλία μετανάστευσαν μαζί με τον Αιμίλιο και τον άλλο τους γιο Θεόδωρο που σήμερα είναι γιατρός.
Την επίσημη παρουσίαση του Συνδέσμου Ελληνοαυστραλών Νομικών έκανε ένας άλλος ομογενής ο αρχιδικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νότιας Αυστραλίας, Κρις Κουράκης ο οποίος αναφέρθηκε στους πρωτοπόρους Έλληνες δικηγόρους της Αυστραλίας.
Όμως και η ιστορία του ίδιου του κ. Κουράκη έχει ξέχωρο ενδιαφέρον.
Είναι ο πρώτος ομογενής που διορίστηκε αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Ικαρία, ο κ. Κουράκης μεγάλωσε στην επαρχιακή πόλη της Νότιας Αυστραλίας, Πορτ Λίνκολν, όπου οι γονείς του διατηρούσαν χοιροτροφείο. Ήταν ένα από τα δέκα παιδιά της οικογένειας.
«Από τη μητέρα μου έχω αναπτύξει μια προοπτική κοινωνικής συνείδησης, λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων και της συμμετοχής της στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ο πατέρας μου είχε μια πολύ σταθερή επιρροή -ήταν σοβαρός άνθρωπος, με αίσθηση του χιούμορ εκτός της δουλειάς, και με μια σοβαρή προσέγγιση στην εργασία του» έχει πει. Εκεί ήταν και τα αδέλφια του - άλλα εννέα παιδιά. Τα έξι αδέλφια που ήταν πολύ πιο μεγαλύτερα από τον ίδιο, τού έδειχναν τον δρόμο της σύγχρονης Αυστραλίας, καθώς και τα μεγαλύτερα ξαδέρφια του στην Αδελαΐδα, που συμμετείχαν στις κοινωνικές αλλαγές που επηρέασαν την Αυστραλία τις δεκαετίες '60 και '70.
«Αυτά ήταν αρκετά ταραχώδη χρόνια - ήταν η εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, τα χρόνια της εναλλακτικής πολιτιστικής σκέψης. Ήταν μια μη κομφορμιστική εποχή. Ήμουν επηρεασμένος από πολλές από αυτές τις ιδέες που προέρχονταν από εκείνη την εποχή - ακόμα κι αν ήμουν σχετικά μικρός» έχει πει ο αρχιδικαστής Κουράκης.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης και ο πρέσβης της Ελλάδας, Χαράλαμπος Δαφαράνος, ο οποίος μετέφερε στο νέο φορέα τις ευχές του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού Εξωτερικών, 'Ακη Γεροντόπουλου.
Ο κ. Δαφαράνος σημείωσε πως ο νέος φορέας έχει να προσφέρει πολλά στην ομογένεια και την Ελλάδα.
Εκτιμάται πως σε όλη την Αυστραλία οι ελληνικής καταγωγής δικαστές και νομικοί ξεπερνούν τις 2.000
«Στη Μελβούρνη μόνο έχουμε εκατοντάδες Αυστραλούς νομικούς ελληνικής καταγωγής», είπε ο πρόεδρος του οργανισμού, Αντρέας Κωνσταντίνος Πάννα, που ήταν και ο τελευταίος ομιλητής και αναφέρθηκε στους στόχους του νέου φορέα.
«Στο παρελθόν, αλλά και μέχρι σήμερα, κάθε φορά που Αυστραλοί επιστήμονες ελληνικής καταγωγής ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό, σημείωσαν αξιόλογες επιτεύξεις. Τρία παραδείγματα είναι η Ελληνοαυστραλιανή Κοινωνική Πρόνοια, τα Ιατρονομικά Συνέδρια και η Φροντίδα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα σπουδαία παραδείγματα, μικρά και μεγάλα» τόνισε.
Ο κ. Πάννα, μίλησε για ένα όραμα με ευρύτερους ορίζοντες: «Στόχος μας είναι να κινηθούμε ως ομάδα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση έργων που θα είναι προς όφελος της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, αλλά και της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας σημείωσε.