Στο Βόρειο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και βορειοανατολικά της Λήμνου, τοποθετείται το επίκεντρο το ισχυρού σεισμού, ο οποίος με ένταση 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε πριν από περίπου 20 λεπτά ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ακολούθησε ένας ακόμα σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και ένας ακόμα 3.8 βαθμών νότια του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα, μάλιστα με ανεπίσημες πληροφορίες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκληθούν παλιρροϊκά κύματα εξ' αιτίας του σεισμού.
Η δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια έγινε έντονα αισθητή στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Μακεδονία, αλλά κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, την Καβάλα την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκαλώντας ανησυχία στους πολιτες.