allnews-epirus

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΙΜΑ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ

Παρασκευή αίματος σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό είναι το όνειρο πολλών επιστημόνων, το οποίο θα έλυνε χίλια προβλήματα. Σκωτσέζοι ερευνητές φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην παρασκευή τεχνητού αίματος
Blutkonserven
Πολλοί άνθρωποι δίνουν τακτικά αίμα. Παρόλα αυτά οι ανάγκες για αίμα είναι πολύ μεγαλύτερες από τους αιμοδότες που υπάρχουν. Εντωμεταξύ κάθε ποσότητα αίματος που δίνεται θα πρέπει να ελέγχεται ώστε να μην είναι μολυσμένο. Παράλληλα υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που απαγορεύεται να δίνουν αίμα. Τεχνητό αίμα που θα μπορούσε να παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες σε εργαστήρια θα ήταν μια ιδανική λύση και θα βοηθούσε πολύ στην κάλυψη των αναγκών.
Η ιδέα δεν είναι φυσικά καινούργια. Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην έρευνα των βλαστοκυττάρων κάνει πιο εύκολη την επίτευξη του στόχου. Πάνω σε νέες τεχνικές εργάζονται εδώ και καιρό ερευνητές από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εδιμβούργο. Τα πρώτα πειράματα και οι πρώτες ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες. Για το λόγο αυτό το εν λόγω ερευνητικό κέντρο σε συνεργασία με την Εταιρεία Γενετικής Roslin Cells πήραν την άδεια από τις βρετανικές αρχές να παραγάγουν τεχνητό αίμα.
Οι ερευνητές εργάστηκαν καταρχάς με βλαστοκύτταρα από έμβρυα, τα οποία μετέτρεψαν σε ερυθρά αιμοσφαίρια. Τώρα οι ερευνητές επικεντρώνονται στα βλαστοκύτταρα από ενήλικες. Σύμφωνα με τον Μαρκ Τάρνερ, από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εδιμβούργο, είναι πιθανό να μπορούν να παρασκευάσουν από αυτά ερυθρά αιμοσφαίρια, αν και όχι σε μεγάλες ποσότητες, επειδή τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν περιορισμένη δυνατότητα να διασπώνται, όπως λέει. Γι' αυτό και προσανατολίζονται τώρα και σε κύτταρα του δέρματος.
Μόνο στη Γερμανία απαιτούνται 4,5 εκατομμύρια φιάλες αίματος το χρόνο
Μεγάλες οι ανάγκες σε αίμα
Μεγάλες οι ανάγκες σε αίμα
Οι Σκωτσέζοι ερευνητές ασχολούνται από το 2009 με τη συγκεκριμένη έρευνα. Με την άδεια που κατάφεραν τώρα να πάρουν θέλουν να επεκτείνουν το πεδίο δράσης αλλά και παράλληλα να ελέγξουν τα έξοδα παραγωγής, διότι όπως λένε «δεν έχει νόημα, ένα εκατομμύριο ερυθρά αιμοσφαίρια να κοστίζουν ένα εκατομμύριο λίρες. Κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε κανέναν».
Στόχος είναι το τεχνητό αίμα να είναι απολύτως καθαρό, να μην προκαλεί μολύνσεις, να μπορεί να διατηρείται για μακρό χρονικό διάστημα, να μην είναι ακριβό και να το δέχεται καλά ο ασθενής. Η συμβατότητα του αίματος εξαρτάται βέβαια και από την ομάδα, στην οποία ανήκει. Η μετάγγιση αίματος που δεν προέρχεται από συμβατή ομάδα αίματος μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι με το τεχνητό αίμα είναι πιο εύκολα ελέγξιμη η κατάσταση.
Οι ανάγκες για αίμα είναι πάντως πολύ μεγάλες. Μόνο στη Γερμανία απαιτούνται 4,5 εκατομμύρια φιάλες αίματος το χρόνο. Η παραγωγή τεχνητού αίματος θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα.
Gudrun Heise, Liam Starkey

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη