Στο στόχαστρο του επίκουρου εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ι. Δραγάτση τίθενται συγκεκριμένες περιπτώσεις δικηγόρων που φοροδιαφεύγουν, καθώς δεν κόβουν γραμμάτια προείσπραξης.
Ο εισαγγελέας ζητά από τον ελεγκτικό μηχανισμό, ΣΔΟΕ και εφορίες, πλήρη έλεγχο των οικονομικών στοιχείων 245 δικηγόρων που έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα να μην κόβουν γραμμάτια προείσπραξης, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των εισοδημάτων τους.
Ο κ. Δραγάτσης έχει ήδη στοιχεία για περιπτώσεις δικηγόρων που δεν κόβουν τα επίμαχα γραμμάτια, καθώς πριν μερικούς μήνες έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, από το 2010 και εντεύθεν, για να εξακριβωθεί αν και πόσοι δικηγόροι δεν έκοψαν γραμμάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών να διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο σε έξι δικασίμους του Πολιτικού και του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Από τον έλεγχο προέκυψε πως σε σύνολο 850 δικογραφιών, που εξέτασαν οι εφοριακοί, στις 245 οι δικηγόροι που τις χειρίζονταν δεν είχαν κόψει γραμμάτιο.
Με εντολή του, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας ζητά από τη ΔΟΥ να καλέσει πλέον τους δικηγόρους αυτούς προκειμένου να γίνει επαλήθευση στοιχείων και πλήρη έλεγχος εισοδήματος.
Τα γραμμάτια, των οποίων το ποσό που καταβάλλεται ποικίλει ανά δικαστήριο και κυμαίνεται περίπου στα 500 ευρώ, πρέπει να υπάρχουν στις δικογραφίες και ουσιαστικά αποτελούν προϋπόθεση για να διεξαχθεί μια δίκη. Καταδεικνύουν επίσης τις παραστάσεις και τις συμμετοχές των δικηγόρων σε δίκες. Μέσω των γραμματίων αποδίδεται μεταξύ άλλων και ΦΠΑ προς το Δημόσιο, ενώ είναι μια επιπλέον ένδειξη για τις δίκες στις οποίες συμμετείχε ένας δικηγόρος.