allnews-epirus

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ



Αν επρόκειτο για κάποια ιδιωτική έκταση, θα είχε προ πολλού απαλλοτριωθεί, θα κατασκευάζονταν ο αυτοκινητόδρομος και ίσως σήμερα να βρίσκονταν το έργο στο στάδιο της ασφαλτόστρωσης.
Ο λόγος για το στρατόπεδο στο Αβγό πού θα έπρεπε προ πολλού να είχε μεταφερθεί, αλλά τα αρμόδια υπουργεία, παρά τις αλεπάλληλες συζητήσεις, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρούν λύση. 
Κατά τ' άλλα ο κ. Χρυσοχοϊδης, επιμένει οτι η Ιόνια Οδός θα είναι πλήρως ολοκληρωμένη το τέλος του 2015!!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Απάντηση στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή (υπ’ αρ. 1938/20.08.2014) ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα την πορεία υλοποίησης της Ιόνιας οδού, έδωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος.
Ο Σταύρος Καλογιάννης με αφορμή την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών στο τμήμα από την Πέρδικα μέχρι τα Ιωάννινα (Α/Κ Εγνατίας) της Ιόνιας οδού, κυρίως λόγω εμπλοκής τους στο στρατόπεδο που υπάρχει στην θέση «Αβγό», ζητούσε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η μεταφορά των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου.
Ζητούσε επίσης το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών στο τμήμα αυτό και, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο φθινόπωρο του 2014, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και απόδοσης στην κυκλοφορία της Ιόνιας οδού στο σύνολό της, από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα.
Στην απάντησή του ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«… το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», στην περιοχή Αβγό Ιωαννίνων, είναι ενεργό και εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ.
Η υφιστάμενη χάραξη της Ιόνιας Οδού, αποκόπτει σημαντικό τμήμα του υπόψη στρατοπέδου γεγονός το οποίο, για λόγους ασφαλείας, το καθιστά ουσιαστικά ανενεργό στο σύνολό του.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ εκπροσώπων του ΓΕΣ – ΤΕΘΑ και του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο της ενδελεχούς εξέτασης του υπόψη θέματος και απομένει η διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων που άπτονται κυρίως στην εξασφάλιση από το Υπουργείο ΥΜΕΔΙ των αναγκαίων κονδυλίων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων – υποδομών σε άλλη περιοχή, προκειμένου να μεταφερθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται την παρούσα περίοδο στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».
Η παραχώρηση αλλά και ο τρόπος αποζημίωσης του ακινήτου, αποτελούν επίσης ζητήματα, τα οποία πρέπει να εισαχθούν προς λήψη απόφασης στη Διοικητική Επιτροπή του ΤΕΘΑ.
Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, το ΓΕΣ, έχει ήδη δρομολογήσει τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες μεταφοράς των δραστηριοτήτων, που υφίστανται σήμερα στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει σαφώς ότι η Στρατιωτική Υπηρεσία έχει ενεργήσει τα δέοντα στο μέγιστο βαθμό, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση με υπαιτιότητά της στο υπόψη έργο».
Σχολιάζοντας την απάντηση ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε: «Παρά τον ισχυρισμό του κ. Υφυπουργού ότι «η Στρατιωτική Υπηρεσία έχει ενεργήσει τα δέοντα στο μέγιστο βαθμό», η αλήθεια δεν κρύβεται: το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέραν της «…ενδελεχούς εξέτασης του υπόψη θέματος», επί της ουσίας δεν έχει πράξει το παραμικρό, θεωρεί δε ακόμη και σήμερα ότι το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» στο Αβγό είναι ενεργό!
Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 10 μήνες από την ψήφιση του νόμου για τις τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης, παρά το γεγονός ότι έχει συνταχθεί πρόσφατα «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υποδομών για την μεταφορά των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, από την απάντηση του Υφυπουργού προκύπτει ότι τα έργα στο πρώτο τμήμα της Ιόνιας οδού, από τα Ιωάννινα μέχρι την Πέρδικα δεν μπορούν ακόμα να ξεκινήσουν. Το Υπουργείο οφείλει να ξεπεράσει όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν και να επιταχύνει τους ρυθμούς μεταφοράς του στρατοπέδου, καθώς ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Δεν μπορούν να τηρηθούν τα τεθέντα από το Υπουργείο Υποδομών χρονοδιαγράμματα (έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 1422/2014) περί ολοκληρώσεως της Ιόνιας οδού στο τέλος του 2015 (εκτός της σήραγγας της Κλόκοβας) με αυτούς τους ρυθμούς».




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη