Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΟΥΛΔΗ Δημοσιογράφου
------------------------------------------
Η πρόσφατη κυνική ομολογία του αρμόδιου υπουργού δεν αφήνει περιθώρια έστω και για ψήγματα αισιοδοξίας. Η παιδεία για μια ακόμη χρονιά οδεύει στο μέλλον χωρίς…πυξίδα. Θα συνεχίσει απλώς μια πορεία σε αχαρτογράφητα μέρη , με την ελπίδα να βρεί μόνη και αβοήθητη τον δρόμο της!
Η απόφαση του προηγούμενου υπουργού παιδείας δέσμευσε και το νυν κυβερνητικό στέλεχος (τι συνέχεια θα είχα άλλωστε το Κράτος!), με αποτέλεσμα οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών να γίνονται εφεξής δίχως κανένα κοινωνικό ή εισοδηματικό κριτήριο.
Πέτυχες στη Νομική Κομητηνής; Δεν απαιτείται η παρακολούθηση των μαθημάτων στο ακριτικό πανεπιστήμιο.
Εισήλθες στο Μαθηματικό Σάμου; Δεν χρειάζεται να θαλασσοδέρνεσαι μέσα στο καταχείμωνο στο Αιγαίο.
Αρκεί μια απλή αίτηση για την αλλαγή του τόπου σπουδών και η πανεπιστημιακή σχολή θα σε περιμένει!
Σχήμα λόγου , βεβαίως είναι. Διότι μόνο με ανοιχτές αγκάλες δεν θα υποδεχθούν τα στίφη των νεοσσών φοιτητών.
Ο προβληματισμός που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα δεν είναι άνευ περιεχομένου. Μιας και το υπουργείο βάπτισε την πελατειακή λογική, κοινωνική πολιτική.
Οσοι επιθυμούν θα μετεγγραφούν στη γενέθλια γή , στον τόπο κατοικίας τους, ή τέλος πάντων κοντά στην οικογενειακή εστία , για το δραστικό περιορισμό των εξόδων.
Πόσοι όμως θα είναι αυτοί; 30.000, 40.000 ή 50.000 νέοι; Ουδείς γνωρίζει, πόσω μάλλον το υπουργείο! Διότι όπως παραδέχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος , δεν υπάρχει περιορισμός , όποιος θέλει αλλάζει πανεπιστημιούπολη.
Η τακτική της ικανοποίησης των πάντων ίσχυσε και στην πολύπαθη παιδεία. Δεν έχεις χρήματα να σπουδάσεις; Μην σε απασχολεί η κυβέρνηση να είναι καλά. Θα σε στείλει σπίτι σου να μελετάς στο παιδικό σου δωμάτιο!
Και γεφύρια θα σας φτιάξουμε. Κι αν δεν έχετε ποτάμια, θα σας φέρουμε. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται για τον πυλώνα που ευαγγελιζόμαστε πως θα στηρίξει το μέλλον της ταλαίπωρης χώρας.
Δεν έχει σημασία εάν κάποιοι δεν θα πατήσουν καν το πόδι τους στην Σάμο και το ακαδημαϊκό τμήμα μπορεί να μην έχει σπουδαστή και να κινδυνεύει με λουκέτο.
Δεν προκαλεί ανησυχία η υπερπληθώρα φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα στοιβάζονται ακόμη και στους διαδρόμους των αμφιθεάτρων.
Ολοι και όλα θα τακτοποιηθούν. Κι αν παρ’ ελπίδα γίνουν τα πάντα μπάχαλο, που είναι το πρόβλημα, με μια προσθήκη άρθρου στο νόμο αντιστρέφουμε την κατάσταση και είναι όλοι ικανοποιημένοι!