allnews-epirus

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ



Όπως κάθε χρόνο αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μνημείο Μαχητή στην Γκραμπάλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο του Έπους του 1940, που διοργάνωσε ο δήμος Πωγωνίου.

Πλήθος κόσμου από την περιοχή, αλλά και επισκέπτες παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία έγινε με τη συνεργασία της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

Η πολυήμερη μάχη στη γραμμή άμυνας Καλπάκι-Καλαμάς διήρκεσε από την 28η Οκτωβρίου έως την 13η Νοεμβρίου, οπότε ο ελληνικός στρατός αναχαίτισε τους εισβολείς Ιταλούς, οι οποίοι πέρασαν στην οπισθοχώρηση.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι Έλληνες φαντάροι απέδειξαν σε όλο τον κόσμο πως η δύναμη ενός λαού είναι η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, η βαθιά πίστη στις αρχές, τις αξίες και στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας, και πρόσθεσε: «Είναι τούτα τα χώματα για μας που κατοικούμε εδώ, μια βαριά κληρονομιά, μια ιερή παρακαταθήκη που μας θυμίζει το ιερό χρέος μας στη γενιά εκείνη του 1940. Το χρέος μας να τιμάμε τη μνήμη τους, να αναδείξουμε τους ιστορικούς χώρους, τα πεδία των μαχών και να αποτελέσουν τόπο προσκυνήματος».

Πριν από την αναπαράσταση εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας, φορέων και οργανώσεων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν αύριο το πρωί με επιμνημόσυνη δέση στην Ιερά Μονή Σωσίνου, όπου τις πρώτες μέρες του πολέμου το πυροβολικό έδωσε σκληρή μάχη.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη