Ελάχιστες πλην ουσιαστικές ήταν οι αναφορές των «5 σοφών» της γερμανικής οικονομίας στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την παρουσίαση της έκθεσής τους.
Στη νέα ετήσια έκθεσή τους με τίτλο «Περισσότερη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της αγοράς», οι πέντε οικονομολόγοι καθιστούν την κυβέρνηση της Α. Μέρκελ συνυπεύθυνη για την εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης στη Γερμανία, επικρίνοντας, κυρίως, την ακολουθούμενη πολιτική στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό. Για την τρέχουσα χρονιά οι εμπειρογνώμονες διορθώνουν αισθητά προς τα κάτω τις προγνώσεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 1,9 % στο 1,2 % επί του ΑΕΠ.
Τα προγράμματα λειτουργούν
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την παρουσίαση της έκθεσης και σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος, το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Φόλκερ Βίλαντ περιορίστηκε σε ορισμένες γενικές επισημάνσεις. Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί οικονομολόγοι που ασχολούνται εντατικά με το θέμα της Ελλάδας και οι οποίοι είναι πιο κατάλληλοι να απαντήσουν στο ερώτημα πώς μπορεί η χώρα να εξέλθει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Όπως είπε ο κ. Βίλαντ, η γενική παρατήρηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι ότι έχει διαφανεί πως τα προγράμματα αυτά στα οποία υπάγονται ορισμένες χώρες και τα οποία προβλέπουν μια, υπό όρους, οικονομική στήριξη, λειτουργούν. «Το βλέπουμε στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία. Αλλά και στην Ελλάδα έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα τα οποία οδηγούν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, φυσικά, ακόμη, σε ένα αρνητικό περιβάλλον», όπως είπε.
Όπως αναφέρει και η έκθεση των «5 σοφών», (…) Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία κατάφεραν αυτή τη χρονιά να επιτύχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμη και στην Ελλάδα διαπιστώνονται οι πρώτες επιτυχίες. Σε αυτό φαίνεται να έχουν συμβάλει οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης όπως και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αντιθέτως, αρνητική είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέλιξη σε Ιταλία και Γαλλία, οι οποίες «φρέναραν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη».
Δεν χρειάζεται νέο κούρεμα
Πέραν αυτού, το μέλος της επιτροπής των «5 σοφών» εκτίμησε ότι ένα ενδεχόμενο κούρεμα θα αναιρούσε μέρος των προσπαθειών που καταβάλλονται στην Ελλάδα και αυτό δεν θα το ήθελε ούτε η ελληνική κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λαρς Φελντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται νέο κούρεμα». Άλλωστε, όπως εκτίμησε, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες θα ήταν μάλλον δύσκολο να συναινέσουν οι εταίροι σε αυτό το βήμα, οι οποίοι, είναι και οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας. «Κατά δεύτερον είμαι ευτυχής που η Ελλάδα και δεδομένων των αναταραχών που προκάλεσε η σχετική προαναγγελία, δεν επέστρεψε στις αγορές όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», ανέφερε ο Λαρς Φελντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν « εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του τρέχοντος προγράμματος και δεσμευτεί ότι θα κάνει επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου».
Κώστας Συμεωνίδης (d w)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ