Για έκτη φορά το τελευταίο διάστημα το Συνδικάτο Γερμανών Μηχανοδηγών κάλεσε σε απεργία με οικονομικά αιτήματα και διαδικαστικές διαφορές με την εργοδοσία. Εν όψει και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων;
Παρά τις επικλήσεις στη λογική και την πρόταση
προς τους εμπλεκόμενους να αναζητήσουν τη διαιτησία, ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Σε πρώτη φάση δεν θα κινηθούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες και από αύριο νωρίς το πρωί μέχρι τη Δευτέρα, στις 4 τα ξημερώματα, η απεργία επεκτείνεται και στις επιβατικές σε ολόκληρη τη Γερμανία.
προς τους εμπλεκόμενους να αναζητήσουν τη διαιτησία, ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Σε πρώτη φάση δεν θα κινηθούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες και από αύριο νωρίς το πρωί μέχρι τη Δευτέρα, στις 4 τα ξημερώματα, η απεργία επεκτείνεται και στις επιβατικές σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Εκκλήσεις στο αίσθημα ευθύνης
Συνολικά 109 ώρες θα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις, που είναι χρονικά οι μεγαλύτερες στην ιστορία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Το χάος είναι «προγραμματισμένο» και οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Αναμένεται να πλήξουν εκτός από τους χιλιάδες εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά με το τρένο προς τους τόπους εργασίας τους, και την οικονομία -κυρίως τους τομείς χάλυβα, μετάλλου, χημείας και ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Η καγκελάριος Μέρκελ έκανε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης όλων των εμπλεκομένων. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες οι ζημίες για τη χώρα. Οι απεργίες είναι μια δυνατότητα διεκδίκησης σε διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά πρέπει να πρυτανεύει η αναλογικότητα και η συνολική ευθύνη».
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε με ασυνήθιστη σφοδρότητα τον Κλάους Βεζέλσκι, επικεφαλής του συνδικάτου των μηχανοδηγών GDL κάνοντας λόγο για «κατάχρηση του δικαιώματος στην απεργία». Η Γεν. Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γιασμίν Φαχίμι κάλεσε τον Βεζέλσκι να αναστείλει τα απεργιακά του σχέδια, κατηγορώντας τον ότι βλάπτει το συνδικαλιστικό κίνημα, δυναμιτίζει την αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και εξοργίζει εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες. Αγανακτισμένος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής προσωπικού των Γερμανικών Σιδηροδρόμων Ούλριχ Βέμπερ: «Αυτή η απεργία με αφήνει άναυδο, πρόκειται για καψόνι», είπε καλώντας τον Βεζέλσκι να δεχθεί διαιτησία, την οποία και απέρριψε.
Και νέες απεργίες;
Το πάγιο αίτημα του GDL είναι αύξηση των αποδοχών κατά 5% και μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι περισσότερο διαδικαστικό. Τόσο το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL, όσο και το ανταγωνιστικό των σιδηροδρόμων και συγκοινωνιών EVG, θέλουν να διαπραγματευτούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας εξ ονόματος όλων των εργαζομένων στις αμαξοστοιχίες. Η εργοδοσία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων δεν διαφωνεί αλλά υπό μια και μόνη προϋπόθεση: να συμφωνήσουν μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην ισχύουν άλλοι μισθοί για διαφορετικές βάρδιες, για διαφορετικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. «Όχι», δηλώνει ο Βεζέλσκι από το συνδικάτο μηχανοδηγών GDL. «Κάτι τέτοιο παραβιάζει την αρχή του πλουραλισμού, που επιτάσσει ότι ακόμη και σε μία εργασιακή ομάδα μπορεί να ισχύουν πολλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την ταλαιπωρία των επιβατών στο μέτρο του δυνατού. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων ο στόχος είναι να γίνουν τουλάχιστον τα μισά δρομολόγια. Η συνέχεια θα «παιχτεί» στις αποβάθρες τις επόμενες ημέρες, με ορατό το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν οι απεργίες και να διαρκέσουν την επόμενη φορά περισσότερο.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (dpa,reuters)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ