allnews-epirus

ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ



Ένα ακόμη σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος και της οικιστικής ανάπτυξης της Ηπείρου, ιδιαίτερα δε του παράκτιου μετώπου της και του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου,  έγινε σήμερα με την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, να εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Δήμου Πρέβεζας, Δήμος Πάργας και τη ΔΕΥΑ Άρτας με αντικείμενο
 τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.  

Όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής η Πρόεδρός της, Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, σε συνέχεια της σημερινής απόφασης, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, αύριο πρόκειται να εκδώσει τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου τα συγκεκριμένα έργα να ενταχθούν ως «εμποσθοβαρή» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου.  Η Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι με τα τέσσερα αυτά έργα καθώς και με το αντίστοιχο στην περιοχή Συβότων-Πλαταριάς-Πέρδικας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας το ύψος των επενδύσεων για δράσεις προστασίας Περιβάλλοντος στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου, ανέρχονται περίπου σε 107,5 εκ. ευρώ!

 Οι τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις αφορούν:

·                     Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων ) και Αράχθου ( νυν Δήμος Νικόλαου Σκουφά) (ήτοι Ανέζα, Καλογερικό, Ψαθοτόπι, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ανθότοπος).
·                     Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών πρώην Δήμου Φιλοθέης και Καμπής Άρτας και επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδος Δήμου Ζηρού (ήτοι Ρόκκα, Χαλκιάδες, Καλαμιά και Καμπή Δήμου Άρτας, β΄ φάση Φιλιππιάδας και Επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδας).
·                     Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου ( νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμού & παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας (ήτοι Λούτσα, Παραλία Λούτσας, Βράχος, Παραλία Βράχου, Παραλία Λυγιάς, Ριζών. Παραλίας Ριζών, Καστρσυκιάς, Παραλίας Καστροσυκιάς, Νέα Σινώπη, Νέα Σαμψούντα, Αρχάγγελου, Καναλίου και κατασκευή ΕΕΛ Ζαλόγγου). 
·                     Επέκταση ΕΕΛ Νεοχωρίου ( 3η γραμμή) με προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας του Δήμου Νικολάου Σκουφά (ήτοι Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Ακροποταμιά και κατασκευή ΕΕΛ Νεοχωρίου με την επέκτασή του και την τριτοβάθμια επεξεργασία).
                                               
Προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία
του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων από την Περιφέρεια
Παράλληλα με απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ιωαννίνων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη, σχετικό αίτημα έχει υποβάλλει ο Σύνδεσμος ελλείψει προσωπικού και Διαχειριστικής Επάρκειας, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να μείνει απαθής στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου  στελεχωθεί αυτός και συγκροτηθεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ.

Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφερειακή Αρχή  εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (ΥΠΕΚΑ) για το έργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς στραγγιδίων λειτουργούντος ΧΥΤΑ 1ης Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου – Ν. Ιωαννίνων» μέσα από τις εκπτώσεις του έργου: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δ. Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» και στο πλαίσιο  προγραμματικής  σύμβασης που ήδη έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια και την ΔΕΥΑΙ, η τελευταία κατέθεσε στο ΕΠΠΕΡΑΑ την τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου.

Η κ. Τ. Καλογιάννη, τόνισε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση, προσθέτοντας ότι αυτός θα συζητηθεί διαδοχικά τον επόμενο μήνα στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει και θέλει τη συνεργασία με όλους τους φορείς,  τονίζοντας ότι οι αναφορές περί ρύπανσης του Αράχθου από το ΧΥΤΑ, θα πρέπει να συνοδεύονται πέρα από τα αποτελέσματα-μετρήσεις και από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες των θέσεων από τις οποίες έγιναν οι δειγματοληψίες υδάτων. "Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, γίνονται κατά τακτά διαστήματα δειγματοληψίες στις γεωτρήσεις (Γ1, Γ2, Γ3) του ΧΥΤΑ. Υπάρχουν διαδικασίες & πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται και δεν χρειάζονται πυροτεχνήματα",  τόνισε μεταξύ άλλων.  

·         Η Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη