Δεν βρήκε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης το αίτημα της δίμηνης τεχνικής παράτασης του μνημονίου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή. Δεν βρήκε ούτε τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ και χρειάστηκε να την αναζητήσει ο ίδιος από την Ουάσιγκτον.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη, με την οποία ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή το αίτημα (επί κυβερνήσεως Σαμαρά) το οποίο υπεβλήθη από το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΣ του ΤΧΣ προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που προερχόταν από το αρχικό ποσό της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
«Κύριε υπουργέ, εφόσον από τις 15.3.2012 είχε υπογραφεί εκείνη η περίφημη σύμβαση μεταξύ του ΤΧΣ από την ΕΕ και της Ελληνικής Δημοκρατίας αρμοδίως και της ΤτΕ για τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από το ποσό αυτό το περίσσευμα ήταν 10,9 δισ. ευρώ, παρακαλώ πολύ να μου απαντήσετε αν υπάρχει αντίγραφο της αιτήσεως που υπεβλήθη αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΣ του ΤΧΣ προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την δίμηνη παράταση. Την αίτηση και το περιεχόμενο της ζητώ να κατατεθεί διότι έχει εξαιρετική σημασία να δούμε με ποιους όρους και ρήτρες επεστράφησαν αυτά τα 10,9 δισ. ευρώ» είπε ο βουλευτής.
Όπως ωστόσο αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν έλαβε την ερώτηση του βουλευτή και ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να του δώσουν αντίγραφο της επιστολής αυτής, τότε η υπηρεσία του απάντησε ότι το συγκεκριμένο αντίγραφο δεν υπάρχει, ότι βρίσκεται στο προσωπικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο του κ. Χαρδούβελη, το οποίο το πήρε μαζί του.
«Μου είπαν βεβαίως και πρέπει να το τονίσω -και με χαρά το κάνω- ότι η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύννομη. Ο υπουργός, δεν το ήξερα αυτό, έχει δικαίωμα ότι εντάσσεται στο προσωπικό εμπιστευτικό του πρωτόκολλο να το παίρνει μαζί του, μετά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία του, από το υπουργείο» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
«Ως νέος βουλευτής και υπουργός θέλω να πω ότι αυτή είναι μια νέα πρακτική που δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο κράτος, δεν μιλάω προσωπικά για τον κ. Χαρδούβελη» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη μια ανησυχητική πληροφορία για την ασυνέχεια του κράτους και την κακοπάθεια του ελληνικού κράτους.
«Ζήτησα τη δανειακή σύμβαση. Πήρε 3,5 μέρες για να βρεθεί. Δεν υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών. Τις προάλλες ζήτησα την αρχική και τη μετέπειτα σύμβαση με το ΔΝΤ αναγκάστηκα ο ίδιος να έρθω σε επαφή με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για να την πάρω. Αυτό είναι μια εικόνα που πραγματικά θα πρέπει να μας θλίβει όλους» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι όταν εγώ θα αποχωρήσω από το υπουργείο Οικονομικών, ο επόμενος να μην βρει το απόλυτο κενό που βρήκα εγώ. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία, έγγραφα και εργαλεία δουλειάς για αρχίσει να δουλεύει».
Σοκαρισμένος για την πρακτική δήλωσε ο βουλευτής που ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εγκαλέσει τον πρώην υπουργό για την πλημμέλειά του, διότι, όπως είπε, ακόμη και αν πρόκειται για μια επιστολή, έδωσε την ευκαιρία στη γερμανική διπλωματία να κουνάει το δάχτυλο στη χώρα μας. Ζήτησε δε από τον κ. Βαρουφάκη να κοινοποιήσει την πλημμέλεια αυτή του κ. Χαρδούβελη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διότι είναι πλημμέλεια που ενέχει και ποινική χροιά.
«Η έκπληξη και η οργή μου για το θέμα της απουσίας της δανειακής σύμβασης της χώρας με το ΔΝΤ ήταν άπειρη εκείνη τη στιγμή. Δεν θα εγκαλέσω τον κ. Χαρδούβελη για τον απλό λόγο ότι θεωρώ πως πρέπει να εγκαλέσουμε όλοι όλους μας γιατί έχουμε ανεχθεί να υπάρχει αυτό το νομικό κενό. Δεν έπρεπε κανένας υπουργός να έχει το δικαίωμα να στερήσει από το υπουργείο και από το αρχείο του δημοσίου τέτοιου είδους έγγραφα. Πρέπει να νομοθετήσουμε άμεσα και ελπίζω ότι δεν υπάρξει καμία πτέρυγα που θα διαφωνήσει με αυτό το νομοθέτημα που θα αρχίσει να επουλώνει κάποια από τα μεγάλα κενά τα οποία αφορούν τη δημόσια διοίκηση» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Κατερίνα Βλαχοδήμου (ΑΠΕ)