Η πρόσφατη ρύπανση του περιβάλλοντος, από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις πετρελαιοπηγές της Μαρίνζα και Φίερι, όπου διέρρευσαν μεγάλες ποσότητες αερίου και πετρελαίου, προστίθεται στο πολυδιάστατο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην Αλβανία.
Είναι αλήθεια ότι στον τομέα αυτό η χώρα διακρίνεται για ένα προηγμένο νομικό πλαίσιο, καθώς έχει υπογράψει επτά διεθνείς συμβάσεις, για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ έχει υιοθετήσει σημαντικές πολιτικές περιβαλλοντολογικής ανάπτυξης. Ακόμα, η Βουλή έχει επικυρώσει είκοσι διεθνή πρωτόκολλα και συμφωνίες, για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει εγκρίνει 23 νόμους, με άμεσο και έμμεσο αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως, παρά το νομικό αυτό πλαίσιο, στην αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι κατά καιρούς μέχρι και δύο φορές μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κατά την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), την οποία επικαλείται η εφημερίδα Shqiptarja.Com, στην αλβανική πρωτεύουσα, με πληθυσμό σχεδόν του ενός εκατομμυρίου, 500 άτομα το χρόνο πεθαίνουν λόγω της περιβαλλοντολογικής ρύπανσης.
Στην κοιλάδα του Ελμπασάν, ανατολικά των Τιράνων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας με καρκινογόνες ουσίες, προερχόμενες από μεταλλουργικό βιομηχανικό συγκρότημα της δεκαετίας του 1970, που λειτουργεί στην περιοχή, ξεπερνάει, κατά τέσσερις φορές, τα επιτρεπτά όρια. Ο πρόεδρος του συλλόγου οικολόγων στην ίδια περιοχή Αχμέτ Μεχμέτι, επιρρίπτει ευθύνες στην τουρκική εταιρία KURUM και την εταιρία σιδηροχρωμίου ACR, ιδιοκτήτριες του βιομηχανικού συγκροτήματος, ενώ η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι προαναφερόμενες εταιρίες έχουν αφαιρέσει τους δύο τελευταίους μήνες τα προστατευτικά φίλτρα που συγκρατούν τα εναέρια απόβλητα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι έρευνα της ογκολογικής πτέρυγας του νοσοκομείου του Ελμπασάν, αποδίδει στη ρύπανση του περιβάλλοντος την αύξηση, κατά 15 περιπτώσεις ετησίως, των παθήσεων του καρκίνου.Στη ρύπανση του περιβάλλοντος αποδίδεται, επίσης, η αισθητή αύξηση των μορφωμάτων σε ανθρώπινα και ζωικά έμβρυα.
Πιο επικίνδυνη καταγράφεται η κατάσταση, λόγω των χημικών και τοξικών υπολειμμάτων, σε 31 σημεία της χώρας όπου ανιχνεύονται επικίνδυνα υπολείμματα χημικών ουσιών, που προέρχονται από τη λειτουργία βιομηχανιών και από στρατόπεδα, πριν από το 1990. Τα πιο επικίνδυνα σημεία, 9 στο σύνολό τους, καταγράφονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Φίερι, το Μπεράτι, το Ελμπασάνι,το Δυρράχιο, κ.α.
Επίσης, οι πρόσφατες πλημμύρες που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα να σκορπιστούν στο περιβάλλον πλαστικά απορρίμματα και άλλα ελαφρύ αντικείμενα, ρυπαίνοντας δημόσιους χώρους. Τώρα, που τα νερά υποχώρησαν, στα κλαδιά των δέντρων στις όχθες των ποταμών, μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει το μέγεθος αυτής της ρύπανσης.
Επίσης, η καύση των σκουπιδιών, σε χωματερές σχεδόν σε κάθε πόλη της Αλβανίας, επιβαρύνει κατά πολύ και καθημερινά την ατμόσφαιρα με νέφη διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επικίνδυνων τοξικών ουσιών.