Τον γρίφο αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν οι Financial Times, με νέο δημοσίευμα στη διαδικτιακή τους έκδοση.Χρησιμοποιώντας, γραμμένη στα λατινικά, τη χαρακτηριστική ελληνική λέξη «κωλοτούμπα» («kolotoumba»), οι FT καλούν όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στις συνομιλίες της Αθήνας με τους δανειστές της, να μην... ποντάρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει από τις αριστερές θέσεις, με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές.
«Όπως φαίνεται από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας υπάρχει ένας προφανής τρόπος για τον Αλέξη Τσίπρα, τον αριστερό έλληνα πρωθυπουργό, να αποτρέψει την καταστροφή μίας χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη: με την Ελλάδα να ξεμένει από ρευστό για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει τελικά να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει σαν δεξιός ή τουλάχιστον σαν λιγότερο αριστερός», επισημαίνεται στο άρθρο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «διαπραγματευθεί καλόπιστα με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων».
Το δημοσίευμα συνεχίζει, τονίζοντας ότι, για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Αν συμβεί αυτό, οι Financial Times βλέπουν τον Τσίπρα να ηγείται ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Όπως γράφουν, ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας δεν θεωρείται και τόσο σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», υποχωρώντας από τις αριστερές του θέσεις, χάρη στις οποίες, μάλιστα, κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ως προς αυτό, επικαλούνται τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τους 2,5 μήνες που είναι στην εξουσία. Έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όπως επισημαίνουν, ενώ, με το «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις.
«Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο».
Η εφημερίδα θυμίζει επίσης ότι η ελληνική Βουλή έχει φτιάξει τρεις ερευνητικές επιτροπές, που είναι δεδομένο ότι θα «εκνευρίσουν» τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα, βάσει της οποίας εξελέγη.
Χαρακτηρίζοντας ικανό στους ελιγμούς τον Αλέξη Τσίπρα, η εφημερίδα χρησιμοποιεί ορισμένα σχετικά με αυτό παραδείγματα: «Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους, την οποία ο ίδιος κληρονόμησε».
Θυμίζει επίσης ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και άθεος, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και είναι επίσης προσεκτικός, ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.
Και καταλήγει, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την "kolotoumba" και να ξεφορτωθεί τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν»