allnews-epirus

Η INTERPOL ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ...

Η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, η πάταξη του διαδικτυακού εγκλήματος καθώς και η εκπαίδευση αστυνομικών είναι οι στόχοι του νέου κέντρου της Interpol. Ισχυρή η παρουσία εταιρειών από τον τομέα της ασφάλειας.
Η κυβερνοεπίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde στις 9 Απριλίου αποκάλυψε πόσο ευάλωτες είναι οι χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που φοβούνται ότι η πρόσφατη ενέργεια χάκερ κατά του γαλλικού σταθμού είναι μόνο η αρχή σειράς διαδικτυακών επιθέσεων σε βάρος της Δύσης.
Τρομοκράτες, εγκληματίες στρατιωτικοί αλλά και μυστικές υπηρεσίες αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και τα τρωτά τους σημεία. Όμως η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol) είναι αποφασισμένη να μην παραμείνει θεατής των εξελίξεων. Την Δεύτερα εγκαινίασε στην Σιγκαπούρη ένα εξαώροφο κέντρο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής εγκληματικότητας. Το Interpol Global Complex for Innovation IGCI έχει ως στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και εγκληματικών ενεργειών, αλλά και την σωστή εκπαίδευση αστυνομικών στις νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα στα εγκαίνια του νέου κέντρου στην Σιγκαπούρη πραγματοποιήθηκε το διήμερο συνέδριο για την ασφάλεια Interpol World, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 8.000 επισκέπτες. Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούσαν τη διαδικτυακή ασφάλεια, τη φύλαξη συνόρων, την ασφάλεια διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ασφαλείς πόλεις. Το συνέδριο λειτούργησε και ως έκθεση για την βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον τομέα ασφαλείας.
Διασυνδέσεις Interpol και βιομηχανίας ασφάλειας
Ο επικεφαλής του IGCI Νομπόρου Νακατάνι δηλώνει περήφανος για την αντιμετώπιση του Botnet Simda
Ο επικεφαλής του IGCI Νομπόρου Νακατάνι δηλώνει περήφανος για την αντιμετώπιση του Botnet Simda
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν τις στενές σχέσεις αστυνομίας και βιομηχανίας. Ο πολιτικός επιστήμονας Χάινερ Μπους διαπιστώνει ότι την τελευταία δεκαετία αστυνομικές αρχές συνεργάζονται υπερβολικά στενά με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ασφαλείας. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο εξής: η Interpol με 190 χώρες-μέλη διαθέτει τεχνολογίες παρακολουθήσεων που αξιοποιούνται από αυταρχικά καθεστώτα για να καταπιέσουν αντικαθεστωτικούς. Για παράδειγμα στο συνέδριο Interpol World συμμετέχει και η γερμανική εταιρία FinFischer που σχεδιάσει τον λεγόμενο «κρατικό δούρειο ίππο», στην ουσία ένα πρόγραμμα κατασκοπίας (spyware).
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιείται μόνο από τη Γερμανία, αλλά και τις αρχές του Μπαχρέιν για να παρακολουθούνται αντιφρονούντες. Την ίδια στιγμή η Interpol κατηγορείται για συμβόλαια συνεργασίας με βιομηχανίες αξίας πολλών εκατομμυρίων. Ανάμεσά τους η Fifa, η καπνοβιομηχανία Philipp Morris ή ο σύνδεσμος μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, που στηρίζουν με εκατομμύρια δολάρια την διεθνή αστυνομία. Έρευνες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung δείχνουν ότι το 26% του συνολικού προϋπολογισμού των 78 εκατομμυρίων της Interpol προέρχεται από εταιρείες και ιδρύματα.
Στα εγκαίνια πάντως οι επικεφαλής της Interpol επικεντρώθηκαν σε μια σημαντική επιτυχία της αστυνομικής αρχής: την αποτελεσματική αντιμετώπιση στις 9 Απριλίου του Botnet Simda, ενός κακόβουλου προγράμματος, το οποίο έπληξε τουλάχιστον 800.000 υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αρχές των κρατών-μελών προχώρησαν στην κατάσχεση υπολογιστών, από τους οποίους πραγματοποιήθηκε προφανώς η επίθεση στην Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Πολωνία και το Λουξεμβούργο.
Matthias Hein

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη