8.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο έλεος της πείνας και της δίψας μέσα σε άθλια πλοιάρια στην Νοτιοανατολική Ασία. Ο Τζο Λόρι, εκπρόσωπος τύπου της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση παραχώρησε συνέντευξη στο DLF.
Ο Τζο Λόρι εκπρόσωπος τύπου της Διεθνούς Οργάνωσης για την Μετανάστευση δεν μπορεί να πει με ακρίβεια που βρίσκονται τα πλοιάρια πάνω στα οποία επιβαίνουν 8.000 μετανάστες. Κάποια μάλιστα από τα πλοιάρια είναι ακυβέρνητα, όπως επισημαίνει. Εικάζει πως βρίσκονται ανάμεσα στη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, ενώ θεωρείται εξίσου πιθανόν να προσεγγίζουν τις ακτές της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης.
Ο Τζο Λόρι τονίζει πως οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι μετανάστες είναι άθλιες. Αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση λέγοντας πως σε ένα πλοίο με 350 ανθρώπους εδώ και τέσσερεις μέρες δεν υπάρχουν έχουν τρόφιμα και πόσιμο νερό, ενώ οι άνθρωποι αναγκάζονται να πιουν θαλασσινό νερό για να επιβιώσουν, όσοι βέβαια ζουν ακόμη. Το χειρότερο όμως, όπως λέει, είναι ότι τα πλοιάρια δεν μπορούν να δέσουν πουθενά και ελπίζει οι τοπικές κυβερνήσεις θα δώσουν σχετικές άδειες και θα παράσχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
«Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Κάποιοι από τους ανθρώπους βρίσκονται από τις αρχές Μαΐου καθοδόν. Δεν επιτρεπόταν όμως να πάρουν πολλά τρόφιμα και νερό μαζί τους. Αυτές είναι οι συνθήκες στους γνωστούς θαλάσσιους δρόμους που ακολουθούν οι διακινητές. Ξέρουμε ότι κάποια πλοιάρια είναι ακυβέρνητα. Οι άνθρωποι όμως πρέπει οπωσδήποτε να πιάσουν λιμάνι και να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες».
Τεράστια οικονομικά οφέλη
Στην ερώτηση πως λειτουργεί το κύκλωμα των διακινητών, ο Τζο Λόρι απαντά: «Πίσω από το κύκλωμα αυτό κρύβονται ισχυροί και πλούσιοι. Διακινούνται 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην περιοχή. Είναι αδίστακτοι. Εκβιάζουν για λύτρα και τους καταλογίζονται βιασμοί και δολοφονίες. Αφήνουν ανθρώπους να πεθάνουν από την πείνα και τους κρατούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες».
Τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των μεταναστών που θέλουν να πάνε στη Μαλαισία έχει αυξηθεί και ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει πάρει σκληρά μέτρα κατά των διακινητών. Αυτό σημαίνει πως οι θαλάσσιοι δρόμοι είναι κλειστοί προς την Ταϊλάνδη.
Ο εκπρόσωπος τύπου της διεθνούς οργάνωσης επισημαίνει, τέλος ότι η μετανάστευση είναι ο πιο παλιός τρόπος για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από την φτώχεια. Για να αντιμετωπιστεί όμως το θέμα αποτελεσματικά χρειάζεται πολιτική βούληση και πολιτικά μέτρα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να χορηγείται βίζα περιορισμένου χρόνου ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να εργάζονται και να στέλνουν χρήματα πίσω στις οικογένειες τους. Ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθούσε πολύ σε διεθνές επίπεδο, εκτιμά ο Τζο Λόρι.
Κρίστοφ Χάινεμαν (DLF
Tags
ΔΙΕΘΝΗ