allnews-epirus

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: "Διαπραγματευόμαστε για το λαό μας, για τη χώρα μας και για την Ευρώπη"


Συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης των αδιεξόδων επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο του Economist καλώντας τους εταίρους να σεβαστούν την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και δείξουν στην απόφαση τον ίδιο σεβασμό που επέδειξε και η Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά αυτούς τους μήνες. Διαπραγματευόμαστε για το λαό μας, διαπραγματευόμαστε για τη χώρα μας, διαπραγματευόμαστε όμως και για την Ευρώπη. Διότι η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει το ποια θα είναι η πορεία της Ευρώπης συνολικά το επόμενο διάστημα. Αν θα συνεχιστεί αυτή η στρατηγική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της τιμωρίας ή θα ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης και επιστροφής της δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι «τις πρώτες ημέρες η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στην απαίτηση για ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος και μπροστά στην απαίτηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση με το περιβόητο mail Χαρδούβελη».

«Απαιτήσαμε όμως από τους εταίρους μας τον διπλό σεβασμό στους κανόνες της Ευρώπης από τη μια μεριά αλλά και το σεβασμό στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας που αποτελεί θεμέλιο λίθο στη δημοκρατική οργάνωση της ΕΕ. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την απόφαση της 20ης Φλεβάρη μετά από 3 αποτυχημένες συνεδριάσεις, πετύχαμε δηλαδή την μετατόπιση των δανειστών στα επίσημα κείμενα, από το Μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση, στην αναζήτηση κοινού εδάφους, στη βάση δικών μας προτάσεων. Αυτή την απόφαση εμείς τη σεβόμαστε και θεωρούμε ότι αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αλλά για να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης αδιεξόδων θα πρέπει να όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να θυμούνται και να σέβονται την απόφαση. Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα όπως και η διαρκής αιτίαση για την αυτονόητη υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία».

Εμείς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους. Μιας συμφωνίας που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική αναπτυξιακή για τη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει τα εξής τέσσερα σημεία «Πρώτον, προϋποθέτει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια, φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Προϋποθέτει δεύτερον, να μην έχουμε υποχρεώσεις δεσμεύσεις σε νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης. Τρίτον, προϋποθέτει την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει καινούργια δάνεια προκειμένου να ξεχρεώνει τα προηγούμενα δάνεια. Και τέταρτο προϋποθέτει ισχυρό πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη