Νέα τροπή παίρνει το θέμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι αποκλείονται από την ψηφοφορία οι Ευρωπαίοι πολίτες μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμ. Βασιλείου.
Έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της Downing Street ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών, στις οποίες αποκλείονται οι ευρωπαίοι πολίτες ακόμα κι αυτοί που κατοικούν στη χώρα για δεκαετίες και ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρα. Θα επιτραπεί η συμμετοχή σε πολίτες από την Ιρλανδία, την Μάλτα, την Κύπρο και το Γιβραλτάρ.
"Ήλθε η ώρα να δοθεί σε όλους τους Βρετανούς κάτω των 58 ετών, οι οποίοι δεν ψήφισαν για την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη, το 1975, το δικαίωμα να αποφανθούν αν επιθυμούν να μείνουν ή να αποχωρήσουν από την Ευρώπη. Είναι τεράστια η ευθύνη και το ιστορικό βάρος αυτής της απόφασης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Αντιδράσεις
Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από το Εργατικό Κόμμα και το SNP, το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας, τα οποία προτίθενται να ζητήσουν την μείωση του ορίου ηλικίας στα 16, ειδικά για αυτή την ψηφοφορία. Είναι άλλο ένα μεγάλο ρίσκο που παίρνει ο Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να μη διαταράξει την συνοχή του κόμματός του, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, σχολιάζουν αναλυτές.
Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός εγκαινιάζει από σήμερα την ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Το βράδυ της Δευτέρας θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Chequers, την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, βόρεια του Λονδίνου.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Ολλανδίας, το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι αλλά και με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο