Αμερικανοί τουρίστες κατακλύζουν τους «πάλαι ποτέ εχθρούς» στην Κούβα και οι Κουβανοί τους υποδέχονται θερμά. Η Αβάνα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς χάρη στο δολάριο.
«Από πού είσαι;» είναι η ερώτηση που ακούγεται περισσότερο στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας. Μικροπωλητές προσπαθούν να πιάσουν κουβέντα με ξένους τουρίστες. Εδώ και μερικές εβδομάδες ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται το νησί. Και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται. Η διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ έχει διευκολύνει πολύ τα ταξίδια. «Ήθελα πάντα να έρθω στην Κούβα. Τώρα δόθηκε η ευκαιρία και πραγματικά την άδραξα» λέει ο Μπράντ Σμιθ από την Νέα Ορλεάνη. Είναι παντρεμένος με μια Κουβανή, η οποία τώρα μπορεί να του δείξει την πατρίδα της.
Ένα από τα σημεία που προτιμούν να επισκέπτονται οι τουρίστες είναι το Μουσείο της Επανάστασης στην παλιά πόλη της Αβάνας. Εδώ παρουσιάζεται η ιστορία της χώρας από την πλευρά που την βλέπουν οι Κουβανoί και κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι για τους Αμερικανούς. Το πιο σημαντικό έκθεμα είναι ένα παλιό αεροπλάνο που πήρε μέρος στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων τη δεκαετία του 1960. Οι Αμερικανοί παίρνουν με αυτό τον τρόπο πληροφορίες βλέποντας με διαφορετικό τρόπο την ιστορία. Εδώ δεν είναι κακοί οι Κουβανοί αλλά οι ιμπεριαλιστές από την Ουάσινγκτον.
Η ιστορία μέσα από την ματιά του άλλου
Με ένα παρόμοιο βλέμμα στην ιστορία έρχονται αντιμέτωποι οι Αμερικανοί και σε άλλα ιστορικά μνημεία, όπως για παράδειγμα στο Σπίτι του Τσε Γκεβάρα. Τους δρόμους και τα σοκάκια της Αβάνας δεν κατακλύζουν Αμερικανοί τουρίστες που ταξιδεύουν μαζικά αλλά Αμερικανοί υψηλού μορφωτικού επιπέδου που θέλουν να γνωρίσουν και την άλλη πλευρά της ιστορίας τους. Άνθρωποι που θέλουν να σχηματίσουν οι ίδιοι μια εντύπωση για την Κούβα και τους ανθρώπους της και μιλούν ανοιχτά για την εμπειρία τους. «Μου θυμίζει η ιστορία αυτή λίγο την περεστρόικα και την εποχή του Γκορμπατσόφ» λέει ο Άνταμ Γούντερ από την Νέα Υόρκη, ο οποίος απολαμβάνει το κρασί του σε ένα μικρό εστιατόριο της Αβάνας.
Στους δρόμους ακούς παντού αμερικάνικα, στα ξενοδοχεία στους δρόμους, στα μαγαζιά. Αλλά και η διάθεση των Κουβανών έχει αλλάξει απέναντι στους Αμερικανούς. Τους βλέπουν σαν μια πηγή εισοδήματος.
Η Αβάνα προετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί ακόμα περισσότερους τουρίστες. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζονται και αυτές με τη σειρά τους για περισσότερες πτήσεις καθώς και τα κρουαζιερόπλοια. Τα ξενοδοχεία ανακαινίζονται και αυτά, ενώ χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Η Αβάνα αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτό χάρη στο κάποτε μισητό δολάριο.
Τομπίας Κόιφερ